Intervju

Presuda Tolimiru je potvrdila genocid u Srebrenici, ali on se dogodio i u Žepi

INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA

Presuda Tolimiru je potvrdila genocid u Srebrenici, ali on se dogodio i u Žepi

Naslovna BiH Presuda Tolimiru je potvrdila genocid u Srebrenici, ali on se dogodio i u Žepi

Žepa: Cilj je bio uništenje bošnjačkog naroda

Institut za istraživanje genocida Kanada IGK pozdravlja pravosnažnu presudu Žalbenog vijeća MeÄ‘unarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju bivšem generalu Vojske entiteta Republike Srpske Zdravku Tolimiru, kome je potvrÄ‘ena prvostepena presuda kazne doživotnog zatvora za genocid i druge ratne zločine počinjene u Srebrenici. Ovom presudom je potvrÄ‘eno da se u Srebrenici, odnosno Bosni i Hercegovini dogodio genocid, prenosi novinska agencija Patria.

Tolimir je sudjelovao u udruženom  zločinačkom poduhvatu političkog, vojnog i policijskog  vodstva  entiteta RS, čiji su ciljevi bili masovno ubijanje i prisilno uklanjanje Bošnjaka iz Srebrence.

Presudom je potvrÄ‘eno da masovna ubistva Bošnjaka Srebrenice te protjerivanje, zlostavljanja i patnje civila predstavljaju genocid, jer su imali za cilj uništenje bošnjačkog stanovništva,

IGK izražava nezadovoljstvo što je Žalbeno vijeće ukinulo dio presude Pretresnog vijeća koji se odnosi na presudu za genocid u Žepi, takoÄ‘er teritoriji sigurne zone Ujedinjenih nacija.

Nasilno, mučko, kukavičko ubistvo trojice bošnjačkih lidera u Žepi - Mehmeda Hajrića, Amira Imamovića i Avde Palića, te masovno ubijanje, protjerivanje, zlostavljanja i patnje bošnjačkih civila predstavljaju genocid, jer su imali za cilj uništenje bošnjačkog stanovništva u zaštičenoj UN zoni Žepi.

Ismijavanje, mučenje i ubijanje bošnjačkih dječaka samo zato što su muslimani je genocid, saopšteno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

http://bosnjaci.agency/cetvrta-pravosnazna-presuda-za-genocid-je-i-najbolji-odgovor-negatorima-genocida-u-bih/

http://instituteforgenocide.org/?p=9776&lang=bs

http://instituteforgenocide.org/?p=9773

http://novovrijeme.ba/ramic-presudom-tolimiru-potvrdjeno-da-se-srebrenici-i-bih-dogodio-genocid/

http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=10221

http://kliker.info/emir-ramic-presuda-zdravku-tolimiru-je-najbolji-odgovor-negatorima-genocida/

http://www.chicagoraja.net/?p=39815

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?rid=1&pid=55360

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: