Intervju

KBSA i IGK pozivaju parlamentarce BiH da usvoje rezoluciju o Srebrenici

KBSA i IGK pozivaju parlamentarce BiH da usvoje rezoluciju o Srebrenici

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) pozvali su državne parlamentarce da naprave historijski korak i usvoje rezoluciju o Srebrenici koju su predložili zastupnici Denis Bećirović, Mirsad Mešić i Zaim

 

Ove organizacije apeliraju na parlamentarce da preuzmu više odgovornosti da se kroz usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Parlamentarnoj skupštini, i BiH pridruži savremenim demokratijama u procesu sjećanja na jedan od najvećih propusta čovječanstva i da tako obrazuju novu generaciju lidera da nikada ne počine iste greške.

 

"U to ime pozivamo vas da ustanete protiv nepravde, da čujete vapaj žrtve i reagujete usvajanjem rezolucije o genocidu u Srebrenici u Parlamentarnoj skupštini. Vaša tišina samo snaži zločince. Sada je vrijeme, više nego ikada prije, da usvajanjem rezolucije, našu BiH obavežete na ‘Nikad više!’, tako da naša djeca ne žive u strahu od nekog novog genocida, posebno od onih koji ne odustaju u negiranju i osporavanju genocida nad Bošnjacima", saopćeno je iz KBSA i IGK-a.

 

Kako naglašavaju, to je nešto što svijet mora čuti iz Parlamentarne skupštine BiH u godini kada se navršava 20. godišnjica genocida u Srebrenici.

 

KBSA i IGK ocjenjuju da su oni koji osporavaju očiglednu sudsku istinu o genocidu u Srebrenici kadri ponovo počiniti takve zločine protiv čovječnosti.

 

"Stoga, politička, ljudska i moralna obaveza svih poslanika Parlamentarne skupštine BiH ostaje da se ujedine u nastojanju da spriječi zločine protiv čovječnosti u budućnosti usvajanjem rezolucije o genocidu u Srebrenici", ističu ove organizacije.

 

Istovremeno, pozivaju predlagače rezolucije da koriguju predloženi tekst koji, kako tvrde, ne odgovara pravnim činjenicama jer predložena rezolucija o Srebrenici govori o "svim žrtvama genocida bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost".

 

"Prema presudi MeÄ‘unarodnog suda pravde iz 2007. godine genocid u Srebrenici je izvršen isključivo nad bošnjačkim narodom od paradržavne tvorevine Republike srpske. Usvajanjem rezolucije činite prevenciju genocida i masovnih zločina mogućim i dostižnim i u BiH", poručuju iz KBSA i IGK-a.

(Agencija FENA)

https://novovrijeme.ba/kbsa-i-igk-pozivaju-parlamentarce-bih-da-usvoje-rezoluciju-o-srebrenici/

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=55763&KBSA_I_IGK_POZIVAJU_PARLAMENTARCE_BIH_DA_USVOJE_REZOLUCIJU_O_SREBRENICI

http://www.bnn.ba/vijesti/kbsa-i-igk-pozivaju-parlamentarce-bih-da-usvoje-rezoluciju-o-srebrenici

http://kliker.info/otvoreno-pismo-kbsa-i-igk-parlamentarnoj-skupstini-bih-usvojite-rezoluciju-o-genocidu-u-srebrenici-vasa-tisina-samo-snazi-zlocince/

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: