Intervju

Avaz

 

U povodu 31. maja, Dana bijelih traka, genocida u Prijedoru, te inicijative roditelja 102 ubijene prijedorske djece da im se sagradi spomen-obilježje u centru tog grada, “Dnevni avaz“ u svom sutrašnjem printanom izdanju objavljuje specijalni prilog „Moj Prijedore“.

Počinjeni elitocid

Za naš prilog piše Edin Ramulić, aktivista za ljudska prava iz Prijedora, podsjećajući na devet dana rata i genocid u Prijedoru, ali potcrtavajući, izmeÄ‘u ostalog, da su i bošnjačke vlasti izdale i otpisale Prijedor!

Donosimo i razgovor s borcem za podizanje spomenika ubijenoj djeci Prijedora, Fikretom Bačićem iz sela Zecovi, kojem je meÄ‘u 33 člana porodice ubijeno i dvoje djece. Podsjećamo i na druge prijedorske simbole stradanja, majku Havu Tatarević, dr. Esu Sadikovića, dr. Željka Sikoru, heroja Slavka Ećimovića... na elitocid oličen u masovnom, organiziranom, namjernom uništavanju prijedorske nesrpske intelektualne elite.

Objavljujemo i svjedočenje Satka Mujagića, bivšeg logoraša Omarske i Manjače, koji piše o prljavom crnilu genocida ispod bijelih traka na rukama nesrba 1992. O napadu na Kozarac piše i Prijedorčanin i magistar historije Jasmin Medić, autor knjige “Genocid u Prijedoru”.

Apel intelektualaca

Pročitajte i šta o spomeniku ubijenoj djeci kaže predsjednik Skupštine Grada Prijedora Sead Jakupović. Za naš list govori i dr. Nikolina Balaban, hrabra Prijedorčanka, koja već duže otvoreno progovara, a u razgovoru s našim novinarom poručuje: “Hoće li nam oprostiti? Iskreno, ne znam!”

O apelu Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada, koji potpisuje više od 80 istaknutih svjetskih autoriteta, pozivajući sve prijatelje istine i pravde u svijetu da obilježe MeÄ‘unarodni dan bijelih traka, 31. maj, piše profesor Emir Ramić, direktor Instituta.

Autor: M. K. - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/180273/moj-prijedore#sthash.Gr3mcKBv.dpuf

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: