Intervju

Kanadska vlada će osigurati kontinuirano sjećanje na genocid u Srebrenici.

Kanadska vlada će osigurati kontinuirano sjećanje na genocid u Srebrenici. Posebno u ovoj godini kada se navrašava 20 godina od genocida u Srebrenici, nećemo dopustiti da sjećanje na taj zločin nestane.

 

Ovo je poruka ministra vanjskih poslova Kanade Roba Nicholsona, povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida (IGK).

 

Nicholson u saopćenju za javnost ističe da Kanada osuÄ‘uje ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid te da će kanadska vlada i dalje raditi u suradnji s drugim državama i meÄ‘unarodnim institucijama da se odgovorni za strašne zločine počinjene u BiH prilikom raspada bivše Jugoslavije privedu pravdi.

 

Kanada je, podsjetio je, putem jednoglasno usvojenih parlamentarnih rezolucija prihvatila 11. juli kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Istovremeno, kroz navedene rezolucije izražava se ogromno suosjećanje kanadskog naroda zbog žrtava tog strašnog zločina.

 

Ministar za multikulturalizam Kanade Tim Uppal u saopćenju za javnost povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici potcrtao je da sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici nikada neće prestati u Kanadi.

 

- Genocid u Srebrenici ulazi sa pet drugih najvećih genocida u 20. stoljeću u komemorisanje i izučavanje svakog aprila koji je u Kanadi proglašen mjesecom borbe protiv genocida - naveo je ministar Uppal.

 

TakoÄ‘er, podsjeća da je nedavno u Kanadskom muzeju za ljudska prava u galeriji "Prekinuti tišinu" postavljena stalna muzejska postavka o genocidu u Srebrenici.

 

IGK izražava zahvalnost Vladi i Parlamentu Kanade, Kanadskom muzeju za ljudska prava i Komitetu kanadskog parlamenta za prevenciju genocida za borbu za istinu i pravdu u BiH i za podršku onima koji su preživjeli genocid.

 

-Kanada je poslala jasnu poruku svima onima koji zloupotrebljavaju vlast, ljudska prava i slobode da će uvijek podržavati mir kroz pravdu i istinu o genocidu nad Bošnjacima - ističe IGK u saopćenju.

 

Autor: Fena

 

http://www.avaz.ba/clanak/185815/kanadska-vlada-ce-osigurati-kontinuirano-sjecanje-na-genocid-u-srebrenici

http://www.biscani.net/kanadska-vlada-ce-osigurati-kontinuirano-sjecanje-na-genocid-u-srebrenici/

http://www.trazim.com/vijesti/2015/07/kandska-vlada-ce-osigurati-kontinuirano-sjecanje-na-genocid-u-srebrenici/

http://bosnjaci.agency/kanada-ce-osigurati-kontinuirano-sjecanje-na-genocid-u-srebrenici/

http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/280059-Kanadska-vlada-osigurati-kontinuirano-sjecanje-genocid-Srebrenici.html

http://www.mi2.ba/agencija/kanadska-vlada-ce-osigurati-kontinuirano-sjecanje-na-genocid-u-srebrenici/

http://preporod.com/index.php/drustvo/26-teme/1698-kanada-sjecanje-na-srebrenicu

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=56200

http://novovrijeme.ba/osigurati-kontinuirano-sjecanje-na-genocid-u-srebrenici/

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: