Intervju

IGK: Nećemo dopustiti da genocid u Prijedoru bude zaboravljen

IGK: Nećemo dopustiti da genocid u Prijedoru bude zaboravljen

 

150720027

 

OBJAVLJENO PRIJE 3 SATA / 20. JULI 2015

Genocid u Prijedoru je jedan je u nizu genocida u vrijeme agresije na Republiku BiH te dokaz da se fraza “nikad više“ pojavljuje kao izraz moralnog licemjerja, politikantske nedosljednosti i neodgovornosti svjetskih moćnika – ocjena je Instituta za istraživanje genocida, Kanada (IGK) povodom 20. jula – Dana sjećanja na genocid u Prijedoru.

 

Kako smatra IGK, zahvaljujući toj nedosljednosti i neodgovornosti “bauk fašizma je ponovo i neometano vaskrsnuo u Prijedoru”.

 

-Danas se kontinuitet te vaskrsle fašističke ideje ogleda u masovnom kršenju osnovnih ljudskih prava i sloboda prognanika i povratnika, preživjelih žrtava i svjedoka genocida, negiranju nacionalnog identiteta Bošnjaka, posebno njihovog bosanskog jezika i kontinuiranim napadima na suverenitet, sigurnost, stabilnost i prosperitet države BiH – navodi IGK u saopćenju za javnost.

 

Podvlači da postoji konsenzus meÄ‘u stručnjacima za izučavanje genocida da je sistematsko ubijanje Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru čin genocida.

 

Istovremeno, kako se dodaje, kampanja Svjetski dan bijelih traka potvrđuje svjetski politički konsenzus da su zločini protiv čovječnosti i međunarodnog prava počinjeni u Prijedoru zapravo genocid.

 

-Frustrirane općinske vlasti Prijedora nikada nisu javno priznale djela tadašnjih fašističkih vlasti i pokajanje za patnje kroz koje su prošle na hiljade Bošnjaka i Hrvata te pružile ruku pomirenja i pokajanja. Gradonačelnik Marko Pavić i njegove pristalice se još suočavaju s nedostatkom ljudske dosljednosti i moralnog dostojanstva o priznavanju istine o genocidu, pokajanju za genocid, materijalnoj nadoknadi za žrtve genocida i hapšenju idejnih tvoraca i realizatora genocida – ističe IGK.

 

Navodi kako Pavić zabranjuje obilježavanja godišnjica početka zločina agresije i genocida zbog korištenja riječi “genocid”, te nalaže prijedorskoj policiji da podnese krivične prijave protiv organizatora. To je nastavak genocida u Prijedoru drugim sredstvima.

 

IGK izražava nadu da će presude Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću u Haškom tribunalu potvrditi i pravni konsenzus o genocidu u Prijedoru od svjetskog pravnog autoriteta.

 

-Nećemo dopustiti da genocid u Prijedoru bude zaboravljen jer je strah od zaborava genocida u Prijedoru veći od užasa zločina u Prijedoru – poručuju iz IGK.

 

/fena.ba

                                                                                                                                                                                           

http://www.klix.ba/vijesti/bih/igk-necemo-dopustiti-da-genocid-u-prijedoru-bude-zaboravljen/150720027

http://www.biscani.net/igk-necemo-dopustiti-da-genocid-u-prijedoru-bude-zaboravljen/

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=56379

http://faktor.ba/hoce-li-hag-u-presudama-karadzicu-i-mladicu-presuditi-da-se-genocid-dogodio-i-u-prijedoru/

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: