Intervju

Ramić: Četnički pokret iz dijaspore financira organizacije u Hrvatskoj

Ramić: Četnički pokret iz dijaspore financira organizacije u Hrvatskoj

 

Financiraju se iz Dodikovog fonda, godišnje imaju više od 3 milijuna dolara na raspolaganju, tvrdi direktor Instituta za istraživanje genocida u Kanadi

 

U Bujicu se iz kanadskog Hamiltona telefonski javio dr. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida u Kanadi. Tema je bila sutrašnja 20. obljetnica genocida u Srebrenici.

 

Na početku je komentirao kamenovanje kamiona koji su prevozili ostatke ubijenih u Srebrenici.

 

“Mi ovdje u institutu smatramo da je 20 godina nakon genocida u Srebrenici i BiH oružjem prestao gencoid, ali genocid je nastavljen drugim sredstvima. Prije svega, radi se o negiranju genocida, pa o ponižavanju preživjelih žrtava, pa onemogućavanju da se obljetnica obilježi na ljudski način. Kamenovanje kamiona predstavlja još jedan u nizu udara na istinu i pravdu, poniženje žrtava. Jutros smo reagirali priopćenjem. No priopćenja ne piju vode, morat će se upotrijebiti druga sredstva prema onima koji na razne načine udaraju na žrtve genocida”, rekao je dr. Ramić.

 

Posebno je razočaran i ljut zbog uhićenja ratnog zapovjednika obrane Srebrenice Nasera Orića.

 

“Žalosno da Orić neće moći biti u Srebrenici. To je dokaz da oni koji su izvršili genocid da ga rade i danas drugim sredstvima. On je osloboÄ‘en od strane MeÄ‘unarodnog suda i u takvoj situaciji podizati optužnicu protiv osloboÄ‘enog čovjeka udar je na meÄ‘unarodnu pravdu. Ovdje nije u pitanju samo pravda i istina u BiH i na Balkanu, nego u cijelom svijetu. Na naše reakcije jako je puno kontrareakcija iz Srbije”, nastavio je.

 

Na upit voditelja je li istina da je u Kanadi jaka srpska dijaspora, Ramić je odgovorio potvrdno.

 

“Imali smo i odreÄ‘ene prijetnje iz političkih krugova u Beogradu, ali posebno su jake prijetnje četničkog pokreta u Kanadi. On je jako dobro organiziran, s mnogo novca. Sa svime što imaju na raspolaganju rade protiv našeg instituta. Mi sve radimo na bazi znanstvenog djelovanja, da dokažemo i druge genocide, osim onoga u BiH”.

 

Voditelja je zanimala informacija o tome da četnici iz dijaspore financiraju organizacije u Hrvatskoj.

 

“U pravu ste. U razgovorima s prijateljima iz hrvatskih institucija u Kanadi, jer imamo vrlo dobru suradnju, postoje naznake da se ti krugovi financiraju. Posebno je aktivna organizacija u Nizozemskoj, ima podružnice i u Americi i Kanadi. Osnovni cilj je da pokažu da je u BiH i Hrvatskoj bio genocid nad Srbima. Financiraju se iz Dodikovog fonda, radi informacije, godišnje imaju preko 3 milijuna američkih dolara na raspolaganju”, otkrio je dr. Ramić.

 

Zadnjih dana pojavilse su se tvrdnje da će srpski veterani hiti ljude ukoliko se u Srebrenici pojavi slika Nasera Orića.

 

“Mnogo je tu više priča nego što će stvarno doći do tih dogaÄ‘aja. Najveći problem tamo predstavlja dolazak predsjednika Vlade Srbije Vučića. Njegov dolazak je apsolutno nepoželjan. Do prije nekoliko sati postojala je mogućnost prosvjeda protiv njegova dolaska. MeÄ‘utim, u BiH je najveći problem neaktivnost bošnjačkog establišmenta koji od 2007. godine, kada je donesena presuda MeÄ‘unarodnog suda pravde koja veoma precizno kaže tko je izvršio i tko je odgovoran za genocid, taj politički establišment nikada neće realizirati tu presudu u praksi, a to je ukidanje Republike Srpkse”, zaključio je Emir Ramić.

http://portal.braniteljski-forum.com/vijesti/ramic-cetnicki-pokret-iz-dijaspore-financira-organizacije-u-hrvatskoj

 

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: