Intervju

Prijedor: U bolnici postavljena spomen-ploča samo za ubijene srpske ljekare

Prijedor: U bolnici postavljena spomen-ploča samo za ubijene srpske ljekare

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) poziva sve relevantne meÄ‘unarodne autoritete i institucije da zaustave, kako navode, „politiku kontinuiranog terora i dehumanizacije žrtava agresije i genocida u Prijedoru i Bosni i Hercegovini“.

 

Ova organizacija poziva da se zaustavi "kontinuitet diskriminacije koji se sada ogleda u ponižavanju žrtava - bošnjačkog i hrvatskog medicinskog osoblja prijedorske bolnice".

 

„Dignite svoj glas da se tim nedužno ubijenim humanistima oda dužno poštovanje ispisivanjem njihovih imena na posebnoj spomen-ploči u bolnici“, poručuje IGK u saopćenju, javlja Fena.

 

Navodi se da je u zgradi bolnice u Prijedoru nedavno podignuta spomen-ploča srpskom medicinskom osoblju bolnice Prijedor koje je poginulo u vremenu agresije i genocida na RBiH.

 

U IGK-u smatraju to još jednim u nizu "anticivilizacijskih, nehumanih, neljudskih udara na istinu i pravdu te još jednim u nizu ponižavajućih i diskriminirajućih odluka prema žrtvama agresije i genocida".

„Bošnjački i hrvatski ljekari prijedorske bolnice: dr Esad Sadiković, dr Željko Sikora, dr Osman Mahmuljin, dr Eniz Begić, dr Kemal Cerić, dr Razim Musić, dr Jusuf Pašić, dr Rufad Suljanović i drugi humanisti koji su čitav svoj život podredili humanosti prema čovjeku, ubijeni su u najstrašnijim mukama“, ističu u IGK-u.

 

Naglašavaju da je odabir uglednih bošnjačkih i hrvatskih ljekara i intelektualaca, zatim njihovo zatvaranje i ubijanje, "čin genocida koji je imao razarajući efekt na bošnjačko i hrvatsko stanovništvo Prijedora".

 

Izostavljanje imena bošnjačkih i hrvatskih humanista na spomen-ploči u prijedorskoj bolnici je, navodi IGK, pokušaj revizije istine o agresiji i genocidu, ponižavanje žrtava i nastavak terora nad povratnicima i preživjelim žrtvama i svjedocima genocida.

 

IGK putem svoga Internacionalnog ekspertnog tima traži "hitnu akciju relevantnih svjetskih institucija i autoriteta protiv politike revizije historijske istine o agresiji i genocidu, politike negiranja genocida nad Bošnjacima te terora nad povratnicima koju predvodi gradonačelnik Marko Pavić".

 

Istovremeno, ocjenjuju sramnim čin pojedinih bošnjačkih zastupnika u Skupštini općine Prijedor "koji podržavaju vladajući politički establišment koji kontinuirano ponižava žrtve agresije i genocida i vrši teror nad povratnicima".

 

Radiosarajevo.ba

 

 

http://www.avaz.ba/clanak/198110/igk-neduzno-ubijenim-prijedorskim-humanistima-odati-duzno-postovanje

http://www.trazim.com/vijesti/2015/10/igk-neduzno-ubijenim-prijedorskim-humanistima-odati-duzno-postovanje/

http://vazdan.com/vijest/igk-neduzno-ubijenim-prijedorskim-humanistima-odati-duzno-postovanje/1479940

http://www.mi2.ba/crna-hronika/ratni-zlocini/igk-neduzno-ubijenim-prijedorskim-humanistima-odati-duzno-postovanje/

http://www.radiosarajevo.ba/novost/202560/prijedor-u-bolnici-postavljena-spomen-ploca-samo-za-ubijene-srpske-ljekare

http://vazdan.com/vijest/prijedor-u-bolnici-postavljena-spomen-ploca-samo-za-ubijene-srpske-ljekare/1479960

http://www.inmedia.ba/prijedor-u-bolnici-postavljena-spo

men-ploca-samo-za-ubijene-srpske-ljekare/

http://instituteforgenocide.org/?p=10493&lang=bs

http://instituteforgenocide.org/?p=10489

http://bosnjaci.agency/apel-instituta-za-istrazivanje-genocida-kanada-povodom-dramaticne-dvostruke-dehumanizacije-prijedorskih-humanista/

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: