Intervju

Kanadski Bosnjaci povodom izbora

18. 10. 2015.

 

Kanadski Bošnjaci povodom sutrašnjih kanadskih federalnih izbora

 

Završena je jedna od najdužih predizbornih kampanja u kanadskoj historiji. Izbori su zakazani za 19. oktobar. Predzborna kampanja je trajala 11 nedelja.Federalni zakon ne odreÄ‘uje maksimalnu dužinu trajanja predizborne kampanje, već samo ističe da mora da traje bar 37 dana. Izbori Kanade procjenjuju dasprovoÄ‘enje kampanje u tolikom trajanju može da košta otprilike 375 miliona dolara. Vladajući torijevci, pak, tvrde da svaka stranka finansira kampanju izsvojih sredstava. U početku kampanje analitičari su procjenjivali da će ova kampanja biti jedna od najneizvjesnijih, budući da je po prvim anketama bilapoprilično izjednačena podrška strankama. No, kasnije ispitivanje javnog mnjenja pokazalo je da je Liberalna partija ispred NDP i konzervativaca. Analitičariobjašnjavaju da se ova razlika javlja zbog toga što konzervativci imaju odano glasačko tjelo, dok liberali i NDP imaju potencijal da im se biračko tjelopovećava. Novi federalni Parlament imaće 338 poslanika, 30 više nego do sada. Torijevci Stivena Harpera navode privredu i bezbjednost kao prioritete svojestranke, lider NDP-a Tom Malker ističe da je moto ‘Kampanja za promjenu’ ukazuje na želju za investiranjem u kvalitetnu brigu o djeci kako bi se pomogloporodicama i privredi, dok se Džastin Trudo i njegova Liberalna stranka zalažu za davanje nove nade prosječnom graÄ‘aninu kroz oživljavanje privrede. Odsadašnjih poslanika u Parlamentu čak 58 se neće ponovo naći na izbornim listama, od toga 33 iz redova konzervativaca, 14 iz redova NDP-a, 5 liberala, 4nezavisna i jedan iz Bloka Kvebekva.

 

Profesor Emir Ramić iz Instituta za istraživanje genocida, Kanada istiće veliku ulogu kanadskh Bošnjaka i njihovih organizacija u jačanju Kulturnog mozaika,kanadskog društvenog oblika.

“Sloboda kanadskog društva omogućuju jedno novo bošnjačko definiranje. Pred kanadskim Bošnjacima je novo samoodreÄ‘enje, vlastita nacionalnademokratizacija, kolektivna i individualna inicijativa, povezivanje intelektualnih vrijednosti. Kanadski Bošnjaci nisu nikakvo strano tijelo u kanadskomdruštvenom sistemu, već njegov bitni, razvojni, organski, konstruktivni dio. Zbog toga istovremeno sa otporom prema asimilaciji kanadski Bošnjaci trebajurazvijati potrebu integracije u kanadski društveni sistem, prihvatanjem svih onih vrjednosti koje nisu u suprotnosti sa bošnjačkom tradicijom”, kaže profesorRamić.

 

Kada su izbori u pitanju profesor Ramić naglašava obavezu kanadskih Bošnjaka da pomognu onim kandidatima koji podržavaju vrijednosti istine, pravde, slobode i jednakosti. 

“Podržite one političke partije i kandidate koji su dali svoj doprinos da se bosanski jezik prizna u Kanadi, da se narodno ime Bošnjak upotrebljava u kanadskim statističim podacima, da Kanadski parlament usvoji dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici i BiH, da se Svijetski dan bijelih traka adekvatno obilježi u Kanadi, da Kanadski muzej za ljudska prava ima stalnu postavku o genocidu u Srebrenici i BiH, da se o genocidu u Srebrenici i BiH govori u kanadskim školama“zaključuje profesor Ramić.

 

Važno je da kanadsko društvo prepozna opasnosti od govora mržnje i na odgovarajući način zaštiti manjine od eskalacije mržnje i diskriminacije. Bitno je da se podrže kandidati koji osuÄ‘uju govor mržnje i negiranje genocida u BiH i svijetu.

 

Izbori u Kanadi predstavljaju ključni trenutak za više od 20.000 kanadskih Bošnjaka, da izaberu predstavnike čija politika će pozitivno uticati na bošnjačku zajednicu u Kanadi i na BiH. Zato je veoma važno za kanadske Bošnjake da ispune svoju graÄ‘ansku dužnost i glasaju na predstojećim izborima i da tako izraze svoje demokratsko pravo na glas i mišljenje.

http://novovrijeme.ba/kanadski-bosnjaci-pred-novim-samoodredjenjem/

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: