Intervju

Jeremićevo imenovanje degradiralo bi UN kao instituciju

Jeremićevo imenovanje degradiralo bi UN kao instituciju

Emir Ramić / Vijesti.ba
Osoba poput Vuka Jeremića zasigurno neće doprinijeti stabilizaciji odnosa u Evropi i svijetu. Imajući u vidu Jeremićev selektivni osjećaj za istinu i pravdu i kontinuirani pokušaj izjednačavanja krivice, njegovo imenovanje bi štetilo radu najvažnije svjetske institucije, degradiralo bi njen rad i smanjilo šanse te institucije da bude faktor mira u svijetu, istako je u intervju za Vijesti.ba Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada

VIJESTI.BA: Uputili ste otvoreno pismo kanadskom premijeru u vezi kandidature Vuka Jeremića na mjesto generalnog sekretara UN-a. Kakvu reakciju očekujte od strane kanadskih vlasti?

 RAMIĆ: Pobjedom Liberalne partije Kanade na saveznim izborima i dolazak Justin Trudea za premijera Kanade daje novu nadu za mnogo konstruktivniju ulogu Kanade na svjetskoj političkoj pozornici. Očekujemo mnogo snažniju ulogu Kanade u UN i posebno kao članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH. U tom kontekstu očekujemo pozitivnu reakciju kanadske Vlade na naše pismo. Naša očekivanja su bazirana i na odgovoru ministra vanjskih poslova Kanade Stephane Dion na naše pismo u vezi nepoštovanja odluke Ustavnog suda BiH od strane Srbije i manjeg bosanskohercegovačkog entiteta po pitanju proslave 9. januara, Dana manjeg bosanskohercegovačkog entiteta. U tom pismu Kanada je jasno dala do znanja da se odluke Ustavnog suda BiH moraju poštovati.

VIJESTI.BA: Smatrate da bi Jeremićevim izborom došlo do amnestiranja Srbije od odgovornosti za agresiju na BiH. Šta bi značilo imenovanje Jeremića u kontekstu svjetske spoznaje onog što se dogodilo u Srebrenici jula 1995.godine?

RAMIĆ: Vuk Jeremić nije našao za shodno da iskaže svoje neslaganje sa agresivno genocidnom politikom Srbije devedesetih. On je svoje dosadašnje političke funkcije koristio da minimizira i negira odgovornost Srbije za agresiju i genocid na BiH. On zapravo negira pravosnažne odluke internacionalnih i nacionalnih sudova o genocidu u Srebrenici.

Osoba poput Jeremića zasigurno neće doprinijeti stabilizaciji odnosa u Evropi i svijetu. Imajući u vidu Jeremićev selektivni osjećaj za istinu i pravdu i kontinuirani pokušaj izjednačavanja krivice, njegovo imenovanje bi štetilo radu najvažnije svjetske institucije, degradiralo bi njen rad i smanjilo šanse te institucije da bude faktor mira u svijetu.

VIJESTI.BA: Srbija je proglašena odgovornom za nesprečevanje i nekažnjavanje genocida. Kakvu poruku Srbija šalje Jeremićevom kandidaturom.

RAMIĆ: Srbijanska kandidatura negatora genocida u Srebrenici za generalnog sekretara UN je znak kontinuiteta političkog, akademskog i duhovnog establišmenta Srbije da što više umanji katastrofalne ljudske i materijalne posljedice agresivno genocidne politike devedesteih. Onaj ko se zalaže i koristi govor mržnje, strah, prijetnju, diskriminaciju i isključivost ne može biti ni kandidat za časnu funkciju genralnog sekretara UN.

VIJESTI.BA: Bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusi takoÄ‘er je kandidat za generalnog sekretara UN-a. Kakvo je Vaše mišljenje o ovoj kandidaturi?

RAMIĆ: Vesna Pusić je prijatelj BiH. Dok je bila ministrica vanjskih poslova, snažno je podržavala evroatlanski put BiH ističući da je promjena državnog i društvenog ureÄ‘enja BiH njena unutrašnja stvar. Po prvi put u historiji Hrvatska ima šansu kandidirati se za mjesto Generalnog sekretara UN. Po postojećim pravilima, tu će šansu ponovno imati za 50 godina. Osoba na tom položaju mora zastupati univerzalne ljudske vrijednosti: mir i sigurnost, ljudska prava i pravo svih na razvoj i napredak. Vesna Pusić to radi. Agitirati protiv kandidature hrvatske predstavnice znači agitirati protiv Hrvatske. Ljudi koji to čine štete ugledu Hrvatske. Lično podržavam tu kandidaturu.

VIJESTI.BA: Na koje adrese Institut za istraživanje genocida Kanada planira, pored kanadskih vlasti uputiti svoj dopis, odnosno koje su dalje aktivnosti u tome pravcu?

RAMIĆ: Naše pismo pored kanadskom premijeru biće poslano svim članicama Upravnog odbora Vijeća za implemnetaciju mira u BiH, svim članicama Vijeća sigurnosti UN i svim važnijim organizacijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda u svijetu.

Razgovaro: Nihad Hebibović

(Vijesti.ba)

- See more at: http://vijesti.ba/clanak/310531/jeremicevo-imenovanje-degradiralo-bi-un-kao-instituciju#sthash.AQkzjolA.dpuf

KANADA Institut za istraživanje genocida protiv izbora Vuka Jeremića za generalnog sekretara UN-a
http://www.slobodnaevropa.org/archive/news/latest/500/500.html?id=27746963
http://reflex.ba/2016/05/20/kanada-institut-za-istrazivanje-genocida-protiv-izbora-vuka-jeremica-za-generalnog-sekretara-un/
http://www.avaz.ba/clanak/236742/kanada-institut-za-istrazivanje-genocida-protiv-izbora-vuka-jeremica-za-generalnog-sekretara-un-a
http://http://www.vesti.rs/Bosna-i-Hercegovina/Institut-iz-Kanade-Sprijeciti-izbor-Jeremica-na-celo-UN
http://www.vesti.rs/Bosna-i-Hercegovina/Institut-iz-Kanade-Sprijeciti-izbor-Jeremica-na-celo-UN
https://vijesti.ba/clanak/310306/sprijecite-jeremicevu-kandidaturu-na-mjesto-generalnog-sekretara-un
http://www.biscani.ba/vijest/ramic-vuk-jeremic-na-agresivan-nacin-promovise-nacionalisticke-interese-srbije/22878
http://bosnia.shafaqna.com/BA/BA/160439
http://24sata.info/politika/262138-igk-sprijecite-jeremicevu-kandidaturu-na-mjesto-generalnog-sekretara-un.html
http://bosnjaci.net/prilog.php?pid=58968
http://www.fena.co.ba/article/854818/kanada-zahtjev-da-se-ne-dopusti-izbor-jeremica-za-generalnog-sekretara-un-a
http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=24979
http://faktor.ba/pismo-kandaskom-premijeru-trudeau-sprijecite-kandidaturu-vuka-jeremica-za-generalnog-sekratara-un-a/
http://www.revolucija.org/2016/05/kanada-institut-za-istrazivanje-genocida-protiv-izbora-vuka-jeremica-za-generalnog-sekretara-un-a/
http://reflex.ba/2016/05/20/kanada-institut-za-istrazivanje-genocida-protiv-izbora-vuka-jeremica-za-generalnog-sekretara-un/

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: