Intervju

INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA: Silovanje u BiH je bio smišljen vid genocida

 
Deklaraciju potpisali predstavnici više od stotinu država

INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA: Silovanje u BiH je bio smišljen vid genocida

U BiH tokom rata silovano od 20.000 i 50.000 žena, djevojaka i djece, kao i nepoznat broj muškaraca

Istraživači okupljeni u Internacionalnom ekspertnom timu Instituta za istraživanje genocida Kanada, povodom obilježavanja MeÄ‘unarodnog dana eliminacije seksualnog nasilja u ratu, traže urgentno rješavanje statusa žrtava seksualnog nasilja u BiH tokom agresije i genocida.

Upozoravajući javnost na nedovoljnu podršku koja se pruža žrtvama tog nasilja u BiH, iz Instituta za istraživanje genocida Kanada pozivaju sve prijatelje istine i pravde u svijetu da dignu glas protiv izvršilaca strašnog zločina silovanja.

- Zato tražimo od nadležnih vlasti da odmah poduzmu mjere za zaštitu i podršku žrtava i preživjelih seksualnog nasilja u agresiji i genocidu u BiH kroz poboljšanje njihovog zdravstvenog, ekonomskog i psihosocijalnog statusa. Podsjećamo da je BiH, prema meÄ‘unarodnom pravu, obavezna pružiti reparacije žrtvama ratnog seksualnog nasilja. Tražimo neodložnu akciju da se počinioci seksualnog nasilja izvedu pred lice pravde, jer je to osnovni preduvjet za sprečavanje kršenja ljudskih prava - navodi se.

Institut za istraživanje genocida Kanada u saopćenju za javnost naglašava da su "dehumaniziranje žrtava seksualnog zločina u BiH, traumatizirana i izolovana djeca kao posljedica toga čina i nedovoljna zaštita svjedoka u sudskim postupcima dokazi anticivilizacijskog odnosa bh. države prema toj žrtvi".

Međunarodni dan eliminacije seksualnog nasilja u konfliktu u svijetu će, navode iz Instituta, prvi put biti obilježen 19. juna. Deklaracijom UN se želi eliminisati seksualno nasilje u sukobima. Njome se silovanje u ratu podiže na nivo ratnog zločina, poput genocida i terorizma.

Deklaraciju su potpisali predstavnici više od stotinu država, a povod su bili zločini silovanja u vrijeme agresije na BiH i genocida nad njenim graÄ‘anima. Deklaracija zabranjuje da se u okviru mirovnih sporazuma amnestira seksualno nasilje i omogućuje da se osumnjičeni za takvo nasilje uhapse bilo gdje u svijetu.

Prema procjenama UN u BiH je od 1992. do 1995. godine, kako se navodi, silovano izmeÄ‘u 20.000 i 50.000 žena, djevojaka i djece, kao i nepoznat broj muškaraca. Silovanje i seksualno nasilje korišteno je kao oblik agresije i genocida koje je uništavalo ljudsko dostojanstvo.

Autor: Fena
http://www.avaz.ba/clanak/242219/institut-za-istrazivanje-genocida-silovanje-u-bih-je-bio-smisljen-vid-genocida

Vijesti: