Intervju

Intervju za Avaz

1. Da li ste trazili izdvajanje Srrbrenice iz RS i da li to smatrate neophodnim? 


U pismu istaknutih intelektualaca, akademika, istraživača, aktivista ljudskih prava i sloboda, članova Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada poslanog na adrese svijetskih političkih autoriteta je naglašeno da je negiranje genocida koji praktikuje novoizabrani gradonačelnik Srebrenice ujedno  i službena politika entiteta Republike Srpske, kao i Srbije. TakoÄ‘e smo naglasili da je dodatno negiranje genocida što entitet Republika Srpska praktikuje veličanje osuÄ‘enih ratnih zločinaca. Pored  pobjeda onog koji ne priznaje genocid, Narodna skupština entiteta Republike Srpske je dodjelila nagrade osuÄ‘enim ratnim zločincima Radovanu Karadžić, Biljani Plavšić, i Momčilu Krajišnik. Veličanje osuÄ‘enih počinitelja genocida ukazuje ne samo da su zločini bili prihvatljivi, već čak i pohvaljeni. Priznanja osvjedočenim i presuÄ‘enim ratnim zločincima je užasna poruka za sve normalne ljude i cijeli dobronamjerni svijet, uvreda za žrtve i ruganje istini i pravdi. Politički establišment manjeg bosanskohercegovačkog entiteta je ovim činom još jednom pokazao da je na strani počinilaca genocida. U modernoj Evropi ne može biti mjesta za veličanje osoba osuÄ‘enih za najteže zločine protiv čovječnosti. Slaviti djela osuÄ‘enih ratnih zločinaca jasno pokazuje da nije u interesu političkog establišmenta manjeg bosanskohercegovačkog entiteta trajno pomirenje i miran suživot, koji su ključni za budućnost stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine.
TakoÄ‘e smo napisali da je poricanja genocida i veličanje osuÄ‘enih ratnih zločinaca  ponižavajući i zastrašujući za preživjele žrtve, a nema sumnje da i sprečava mnoge izbjeglice da se vrate u svoje domove u entitet Republika Srpska iz koje su prisilno protjerani. 
U našem pismu upozoravamo da predsjednik entiteta Republike Srpske upravlja i prijeti raznim referendumima koje su dizajnirani da podrivaju nadležnost nacionalnih sudova i državnih vlasti, kao i da destabilizira Bosnu i Hercegovinu i regiju. Takva strategija aktivne destabilizacije je opasnost za nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine. Stoga, mi tražimo od meÄ‘unarodne zajednice da odgovori odlučno na ovu drugu izdaju Srebrenice. Prvo, tako da tko negira genocid, ne može postati nešelnik grada u kome je izvršen genocid. Postoje izvještaji o nepravilnostima i prevarama koje treba istražiti. Drugo, oni koji negiraju genocid i koji veličaju počinioce genocida u entitetu Republika Srpska treba smatrati odgovornim. Konačno tražimo zaštitu stanovnika bošnjačke nacionalnosti u Srebrenici, kao i da se zaštiti grad Srebrenica i Potočari Memorijalni centar.

Mi u pismu nismo tražili izdvajanje Srebrenice iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta. Kao dugogodišnji istraživač nauke o genocidu ja vam mogu iznijeti svoje lično mišljenje.  Postoji dovoljno pravnih, političkih, naučno-istraživačkih, ali moralnih i ljudskih argumenata za izdvajanje Srebrenice iz Republike Srpske. Niko ne može osporiti pravo općini Srebrenica izdvajanje iz ustavno-pravnog sistema manjeg bosanskohercegovačkog entiteta nastalog legalizacijom rezultata agresije i genocida. To pravo Srebrenici garantuje presuda Internacionalnog suda pravde protiv Srbije i Republike Srpske, presude MeÄ‘unarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, odluke parlamenata najuticajnijih država svijeta, istraživački timovi najrenomiranijih istraživačkih institucija u svijetu i Zakon o lokalnoj samoupravi gdje općine imaju pravo razmatrati  pitanja lokalnih zajednica.
Koje su dalje aktivnosti?

Naš cilj je da rezultati naučnih istraživanja u pogledu genocida u Bosni i Hercegovini do kojih dolaze mnogobrojni naučno istraživački autoriteti u svijetu budu primjenjeni u bosanskohercegovačkoj političkoj i pravnoj praksi. To znači anuliranje svih legalizovanih rezultata agresije i genocida putem ponovnog državnog i društvenog ujedinjena Bosne i Hercegovine, države graÄ‘ana i naroda koji je poštuju. Važan segment aktivnosti je stvaranje uslova za usvajanje zakona protiv negiranja genocida i protiv veličanje ratnih zločinaca. Mi nećemo biti tihi u tome. Mi želimo istrajati  u borbi za istinu i pravdu u Bosni i Hercegovini. Istina i pravda su najbolji uslovi za pomirenje, a pomirenje je najbolji garant bolje budućnosti Bosne i Hercegovine. Tek sa dosegnutom istinom i pravdom, na bazi njih pomirenjem mi možemo ići u evroatlanske integracije.
Kako komentirate napade iz RS i srbijanskih medija poput Blica?

Napadi su neargumentovani, politikanski. Kao naučno istraživačka ustanova mi se ne obaziremo na takve napade, mi ih ne komentarišemo. Interncionalni karakter našeg ekspertnog tima šalje jasnu poruku svima onima koji pokušavaju uraditi reviziju utvrÄ‘enih naučno istraživačkih, ali i sudskih, pa i političkih činjenica o genocida u Bosni i Hercegovini, da je njihov posao uzaludan. Ustvari navedeni napadi iz manjeg entiteta  i srbijanskih medija poput Blica govore mnogo više o njima, o onima koji stoje iza tih medija.


3. Jeste li dobili odgovor od ijedne licnosti kojij ste pisali i kakav je njihov stav?

Za odgovore je još rano. Pismo je poslano prije dva dana. Do sada su stigli odgovori od nekih članova Kanadskog parlamenta koji podržavaju navode u pismu.
smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: