Intervju

Intervju sa Source ba


"Trumpova veza sa Rusijom nije dobra za BiH, poznato je koga Rusija štiti"
Novi, 45. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država je Donald Trump, koji će na poziciju predsjednika biti imenovan početkom 2017. godine i zamijenit će Baracka Obamu.


Tokom Donaldove predsjedničke kampanje mnogi su Amerikanci bili zgroženi izjavama o ženama, imigrantima, o muslimanima i izbjeglicama.

Zbog nepromišljenih i bahatih istupa, Bošnjaci nastanjeni u SAD-u, su svoju podršku uglavnom davali njegovoj protukandidatkinji Hillary. 

"Donald Trump je govorio jezikom mržnje,  što nije bila dosadašnja praksa i što u potpunosti odudara od američke demokratije, koja je do sada bila na izuzetno visokom nivou, po čemu je ova zemlja i poznata. Upravo iz tih razloga, kao i dobrih prijateljskih odnosa jednog od bivših američkih predsjednika Billa Clintona, naši graÄ‘ani su bili u potpunosti na strani njegove supruge, demokratskog kandidata Hillary Clinton. Iako je strah itekako i dalje prisutan, ne samo kod naših graÄ‘ana, nego kod svih graÄ‘ana, posebno kod svih onih koji nisu roÄ‘eni Amerikanci, meÄ‘u kojima je najviše mržnje pokazano prema muslimanima, ipak se nadamo da se buduća američka politika na ovim područjima neće mnogo razlikovati od dosadaÄ‘nje, i da će riječi izgovorene u predizbornoj kampanji, biti samo dio te kampanje. Bez obzira i da Trump promjeni svoju retoriku, trebat će  mu zaista mnogo vremena i truda da stekne povjerenje i poštovanje graÄ‘ana koje je otrovao svojom mržnjom. Iako sam pomalo skeptičan, nadam se da se neće bitno promjeniti američka vanjska politika, bar prema našoj domovini Bosni i Hercegovini", kaže Fadil Cvrk, sekretar Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)-Atlanta.

Nisu samo Bošnjaci nezadovoljni pobjedom Trumpa u SAD-u. Stotine ljudi, uglavnom studenata, izašlo je na ulice širom Sjedinjenih Država kako bi izrazili nezadovoljstvo izborom Donalda Trumpa za predsjednika.  

"Njegova pobjeda je ustvari pobjeda koja će imati negativne efekte, u kojem i kolikom obliku vrijeme će pokazati, za sve, kako u zemlji tako i širom svijeta. To je pobjeda jedne velike nazadnosti sa svim elementima autoritarnosti, mizoginije i rasizma. Šokantna pobjeda Trumpa je zaista mučan dogaÄ‘aj za sve pobornike normalnog, racionalnog i progresivnog razmišljanja i totalni poraz libelarne demokracije. Umjesto multikulturalne demokracije, Amerika je odlučila izabrati "bijeli autoritarni populizam". Žalosno je to i jako zabrinjavajuće da je zemlja kao što je SAD, dizajnirana moglo bi se reći, da se odupre tiraniji, upravo je prihvatila tiraniju. Ideja demokratičnosti, koja je već 240 godina inspiracija za čitav svijet je odlučila da to sama ukine izgleda. Vrlo je vjerovatno kako ćemo doživjeti pad i patnju na svim relevantnim poljima. Ali, nadamo se da će potrajati samo jedan mandat", kaže prof. Eldin Elezović, predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike(KBSA) New York.

Kada je u pitanju relacija izmeÄ‘u BiH i SAD-a, prof. dr. Haris Alibašić, profesor političke ekonomije i javne administracije na Univerzitetu zapadna Florida, nada se pozitivnoj politici, i kaže da Trumpu treba pružiti priliku. 


"Teško je porediti njegovu politiku ili planove sa politikom Hillary Clinton, jer uvijek treba odstraniti predizborna obećanja od stvarnosti upravljanja vladom i politike. Složio bih se sa komentarom predsjednika Obame, da Trumpu treba dati šansu da upravlja državom i da se nada njegovom uspjehu. Za nadati se da će i politika Trumpa prema BiH biti pozitivna, iako me brine mogućnost zbližavanja Trumpa i Putina, na uštrb manjih nacija i država, jer je slično pokušao bivši predsjednik Bush, ali vidjelo se da Putin ima puno veće ambicije širenja interesnih sfera Rusije i agresivnog zauzimanja teritorija", kaže prof. Dr Haris Alibašić, profesor političke ekonomije i javne administracije na Univerzitetu zapadna Florida.

Još jedan Bošnjak, koji je za Source komentarisao izbore u SAD-u, je prof. dr. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida u Kanadi.

"Ako se Trump kao predsjednik bude ponašao kakav je bio u predizbornoj kampanji, SAD, a samim tim i svijet će imati mnogo problema. Onaj ko pobjedi glasovima mržnje ne može ujediniti razjedinjeni američki Melting pot, ne može raditi na pomirenju, ali i na jačanju nacionalnog ponosa tzv. američkog sna. Onaj ko pobijedi najavama izgradnje zidova meÄ‘u ljudima i nacijama ne donosi nadu, već strah. Onaj ko ne priznaje, ne prihvata, ne poštuje i ne toleriše drugo i drugačije je s onu drugu, suprotnu stranu od humanosti.  Tek sada će doći do pravih sukoba unutar republikanske stranke, u smislu da ipak tamo postoje ljudi koji smatraju neke od njegovih izjava neracionalnim i lošim.  Za BiH bi bilo bolje da je pobijedila Clinton. Trumpova najava boljih političkih veza sa Rusijom ne ide u prilog stabilizaciji BiH, ne ide u prilog jačanju države BiH, posebno njenih evroatlanskih integracija. Trumpa će BiH zanimati samo preko ruskih interesa. A dobro je poznato koga Rusija štiti", kaže prof. dr. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

Ovogodišnji predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama imali su skoro identičan rasplet kao i izbori 2000. godine. Iako je kandidatkinja demokrata Hillary Clinton osvojila više glasova, izabran je republikanac Donald Trump. Komplikovan  izborni sistem u SAD-u preuzimanje funkcije predsjednika omogućava kandidatu koji uspije doći do većine u izbornom kolegiju (elektorski glasovi). U izbornom sistemu SAD-a ukupan broj elektora iznosi 538, a pobjednik izbora je onaj kandidat koji sakupi minimalno 270 elektorskih glasova. Hillary Clinton je uspjela osigurati 228 elektorskih glasova, dok je Trump osigurao većinu u izbornom kolegiju koju čini 279 elektorskih glasova. Tako, iako je  Hillary osvojila 200.000 glasova više od Donalda Trumpa, on je u konačnici izabran za američkog predsjednika.

(Alen Avdić)

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: