Intervju

FENA

Godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima u Stupnom Dolu kod Vareša

– Institut za istraživanje genocida Kanada podsjetio je na 25. godišnjicu zločina nad bošnjačkim civilima u Stupnom Dolu kod Vareša, kada su pripadnici specijalne jedinice Hrvatskog vijeća odbrane ubili 38 Bošnjaka.


Od toga, ubijeno je 17 žena, petero djece, a 11 osoba je živo zapaljeno. Najmlađa ubijena žrtva imala je dvije, a najstarija 74 godine. Spaljeno je 58 kuća i mjesna džamija.

Iz Instituta ističu da su zločinci pokušali da prikriju zločin, ali su snage Ujedinjenih nacija ušle u selo i svjedočile užasu koji su pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane ostavili iza sebe.

– U samom gradu Varešu su otvoreni logori u koje su odvoÄ‘eni muškarci bošnjačke nacionalnosti, gdje su bili izvrgnuti torturi i premlaćivanju od kojeg pojedinci i danas imaju trajne posljedice. Silovanje i pljačka su bili sastavni dio ovog udruženog zločinačkog poduhvata – navodi se u saopćenju.

Za ovaj zločin procesuirani su Ivica Rajić, Dominik Ilijašević Como i Miroslav Anić, kao i šestorica političkih i vojnih voÄ‘a samoproglašene Herceg-Bosne. Haški tribunal osudio je 2006. zapovjednika Hrvatskog vijeća odbrane Ivicu Rajića na 12 godina zatvora zbog zločina i kršenja Ženevskih konvencija u Stupnom Dolu.

On je, naime, priznao krivnju za sudjelovanje u napadu na Stupni Dol. MeÄ‘u dokumentima koji su teretili Rajića bila je i naredba njegovog nadreÄ‘enog, Slobodana Praljka da ‘srede situaciju u Varešu i okolini bez milosti prema bilo kome’.

Stupni Dol je bio dio provoÄ‘enja te naredbe. Praljak je, zajedno sa najvišim političkim i vojnim liderima takozvane Herceg-Bosne Jadrankom Prlićem, Brunom Stojićem, Valentinom Ćorićem, Berislavom Pušićem i Milivojem Petkovićem prvostepeno optužen za progone Bošnjaka, ubojstva, okrutne postupke, pljačku i uništavanja bošnjačkih sela u okviru udruženog zločinačkog poduhvata.

Haški tribunal je presudio da ovi zločini spadaju u zločine protiv čovječnosti u mnogobrojnim presudama protiv hrvatskih političkih, vojnih zapovjednika i vojnika.

– Udruženi zločinački poduhvat kolektivnog uništenja Bošnjaka Stupnog Dola prema rezultatima nauke o genocidu je genocid. Kolektivno uništiti živote je zločin nad zločinima i nešto što je rezultat udruženog plana, nastojanja i akcije – istakli su iz Instituta.

Prema njihovim podacima, 2.000 Bošnjaka iz Lašvanske doline i susjednih mjesta bilo je ubijeno ili nestalo tokom perioda agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Istraživači genocida i aktivisti za ljudska prav i slobode, članovi Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada ne traže osvetu, već samo istinu o zločinu i pravdu za žrtve zločina, saopćeno je iz Instituta.

Fena 

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: