Intervju

Emir Ramic - intervju za Faktor

Emir Ramic - intervju za Faktor

Kanadski portal iza kojeg stoji general MacKanzie dio je antibosanske koalicije

Osnivanjem ovog portala pokušava se kod kanadske javnosti, ali i političkog i akademskog establišmenta formirati mišljenje da u Srebrenici nije bio genocid

-Portal canadianveritas.ca je dio antibosanske koalicije koja u zadnje vrijeme vrlo aktivno djeluje u Kanadi i čiji je osnovni cilj negirati pravnu - sudsku, političku i naučnu činjenicu o genocidu u Srebrenici i BiH. Osnivači navedenog portala prije svega žele anulirati rad Instituta za istraživanje genocida Kanada IGK koji se više od deset godina bori za istinu o agresiji na RBiH i genocidu protiv njenih graÄ‘ana, posebno Bošnjaka-kaže u razgovoru za Faktor direktor IGK Kanada Emir Ramić, dodajući da se osnivanjem portala pokušava kod kanadske javnosti, ali i političkog i akademskog establišmenta formirati mišljenje da u Srebrenici nije bio genocid.

U Kanadi je ovog ljeta pokrenut portal canadianveritas.ca za istinu o ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Portal je namijenjen kanadskoj javnosti, kako je pojašnjeno, s ciljem da rasvijetli zbivanja na Balkanu iz 90-ih, kada su desetine hiljada kanadskih vojnika služili u ovdašnjim UN i NATO misijama.

Počasni urednici portala su umirovljeni general i bivši komandant sektora Sarajevo UN mirovnih snaga u BiH Lewis MacKenzie, ekonomist i profesor emeritus Sveučilišta Ottawa Michel Chossudovsky, posljednji kanadski ambasador u Jugoslaviji James Bissett, historičar Colin Campbell te vojni analitičar i izdavač vojnog magazina "Esprit de Corps” Scott Taylor.

Ramić ističe da IGK sa Kanadskom vladom ima veoma dobru korespondenciju.

-Karakteristično da je Kanadska vlada skoro uvijek odgovarala na naša pisma u kojima se tražio veći utjecaj Kanade na zaštitu bosanskohercegovačkih državnih interesa, posebno na zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političkog subjektiviteta od raznih antibosanskih politika. Dosadašnji najvažniji rezultati IGK su: bosanski jezik je priznat u Kanadi, narodno ime Bošnjak se upotrebljava u kanadskim statističkim i drugim dokumentima, genocid u BiH se izučava u školama u Kanadi, Kanadski parlament je jednoglasno usvojio dvije Rezolucije o genocidu u BiH, pušten je u parlamentarnu proceduru Zakon o genocidu u BiH –(Kanada će biti jedina zemlja u svijetu koja će prava žrtava genocida u BiH, a koji žive u Kanadi, regulirati sopstvenim državnim zakonom), podržana inicijativa za osnivanje Klub prijatelja BiH u Kanadskom parlamentu, organizirana stalna izložbena postavka o genocidu u BiH u Kanadskom muzeju za ljudska prava u Vinipeku, genocid u BiH prezentiran KanaÄ‘anima i kanadskim univerzitetima, otkriven spomenik žrtvama genocida u Srebrenici u kanadskom gradu Windsoru, iniciran projekat kojim je Kanadska vlada podržala obilježavanje Svjetskog dana bijelih traka. Posebno je važno što kanadski gradovi na prigodan način obilježavaju Dan državnosti BiH i Dan nezavisnosti BiH, svjetski Dan bijelih traka i Dan genocida u Srebrenici. I naravno aktivnost koja je u toku, zahtijev Vladi Kanade da se krivično sankcionišu negatori genocida u Srebrenici u Kanadi putem parlamentarne peticije e-1837- navodi Ramić.

Dodaje kako Institut i on lično dobijaju prijetnje.

-Iza napada stoji antibosanska koalicija sastavljena od negatora zločina agresije i genocida na RBiH, odnosno negatora države BiH. Cilj udružene antibosanske koalicije u Kanadi je pokušaj da se promijeni sadržaj povijesnih činjenica o agresiji na RBiH. Najvažniji projekat antibosanske koalicije u Kanadi je propaganda protiv Bošnjaka koji se žele prikazati kao “strani element” koji se odmetnuo od srpskog ili hrvatskog stabla. A konačan cilj antibosanske koalicije je lobiranje kod kanadskog političkog, akademskog i kulturnog establišmenta za podjelu države BiH. Napadi su posebno intezivirani u vremenu kada se iz faze negiranja i relativiziranja genocida i masovnih zločina u BiH prešlo u fazu njihovog veličanja. IGK se tome suprostavio smatrajući da se radi o nezapamćenom iživljavanju na preživjelim žrtvama agresije i genocida koje dosadašnja nauka o genocidu nije poznavala- pojašnjava Ramić.

Antibosanskoj koaliciji i onima koji prijete poručujemo, nastavlja Ramić, da IGK neće stati, te da borba za istinu i pravdu neće prestati.

-Borba za jedinstvenu državu BiH u njenim historijskim granicama bez legalizovanih rezultata agresija i genocida se nastavlja. Poručujemo negatorima genocida da BiH nikada neće postati ljudska pustinja postavljena na masovnim grobnicama žrtava koju će antibosanska koalicija oblikovati po svojim potrebama, za svoje nacionalističke ciljeve. Budućnost pripada onima koji se najdalje i najduže sjećaju prošlosti. IGK ostaje uz one kojima je još zabranjeno pravo na suze istine i pravde u ime budućnosti bez suza. BiH će se izboriti za svoju stvarnu državnu i društvenu slobodu, a ta borba je već počela u Kanadi-poručuje Ramić.  

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: