Intervju

Intervju za Intelektualno.com

Razgovor sa povodom sa akademikom Emirom Ramićem

Gospodine Ramić - Šira javnost vas poznaje kao borca za utvrÄ‘ivanje odgovornosti kanadskog generala MacKenzie prilikom njegovog komandovanja snagama UN za vrijeme agresije i genocida u BiH. Tražili ste od političkih i pravnih organa BiH, Kanade i posebno UN da se pokrene tužba za utvrÄ‘ivanje odgovornosti generala. Imali ste i direktnu razmjenu mišljenja sa generalom. General MacKenzie je u svojoj knjizi pisao o vama i bošnjačkim organizacija u Kanadi. Vi i Institut za istraživanje genocida Kanada ste se oglasili povodom najnovijeg intervjua kanadskog generala beogradskoj Politici u kome je ponovo govorio o kanadskim bošnjačkim organizacijama. Kakva je bila uloga generala u BiH?


Kanadski general Lewis MacKenzie je učestvovao u eksperimentu nad državom Bosnom i Hercegovinom i njenim narodom. UbijeÄ‘eni makijavelista s tendencijom laboratorijskih socijalnih opita dao je sraman doprinos pokušaju uništenja jedne stare evropske tradcije, bosanskohercegovačke zemlje i njenog starog evropskog naroda. Dok je general MacKenzie obavljao dužnost u Bosni i Hercegovini kao glavni general, Bosna i Hercegovina, suverena i nezavisna država, se našla okružena neprijateljskim ističnim i zapadnim diktatorskim režimima čija će djelovanja završiti kao fašistički pokušaj uništenja jedne države, Bosne i Hercegovine. Unutar opkoljene bosanskohercegovačke države, njeni neprijatelji su počeli cijepanje i započela su opkoljavanja unutrašnjih prostora, koji su nazvani enklavama. MeÄ‘u bosanskim prevodiocima smatralo se da ih je kanadski general nazivao - rezervatima. To su bila ratna geta sa sudbinom kakvu su imala geta u Evropi tokom Drugog svjetskog rata. Srebrenica, Žepa, Goražde, Bihać, Sarajevo... sve opkoljeno, getoizirano, duplim neprekinutim obručom. Posljedice su genocid, udruženi zločinaćki poduhvat, najteži ratni zločini, masovna silovanja kao sredstvo zaplašivanja, razaranja, uništavanja kulture jedne zemlje i njenog naslijeÄ‘a. Da li je general MacKenzie znao za kauzalitete, uzročne veze njegovog prisustva i djelovanja i onog što se dešavalo i što će se desiti? Da, znao je. Gdje je god naišao general MacKenzie, tu je Kanada ostala osramoćena. Shame on you General, Bosanci i Hercegovci će uvijek uskliknuti. Ali nikad neće reči - Shame on you Canada, već će uvijek izraziti jedno beskrajno hvala za sve što je uradila za državu Bosnu i Hercegovinu, njene prognanike, obespravljene, silovane i potcijenjene, za kulturu sjećanja na najveći zločin poslije holokausta u Evropi.  

Gospodine Ramić - Vi ste odličan poznavalac kanadske političke scene. Možete li nam opisati kanadsku političku situaciju na dan parlamentarnih izbora?

Ramić - U Kanadi se danas održavaju parlamentarni izbori na kojima će biti odlučeno da li će premijer Justin Trudeau, koji je preuzeo dužnost prije četiri godine, ostati na vlasti. Trudeau (47), koga je u finišu kampanje podržao i bivši demokratski američki predsjednik Barack Obama, smatra se jednim od posljednjih progresivnih lidera u najvećim svjetskim demokratijama. Njegovu kampanju je  potresao skandal kada je otkriveno da se na dva maskenbala pojavio sa licem obojenim u crno, a bio je i na meti kritika zbog načina na koji se borio da korupcionaškom aferom sa najvećom kanadskom graÄ‘evinskom kompanijom. Njegovi liberali i opozicioni konzervativci, koje predvodi Andrew Scheer, prema anketama, vode tijesnu borbu za glasove. Najnovije ankete pokazuju da bi Trudeau mogao da osigura tijesnu većinu u Donjem domu parlamenta, koji ima 338 mjesta. On bi u tom slučaju morao da traži podršku lijevo orijentisanih stranaka. Na parlamentarnim izborima u Kanadi takmiči se pet partija. Glavni Trudeauov rival, Scheer, pokazao se kao odlučan protivnik, što je posebno pokazao kada je napao premijera tokom debate o engleskom jeziku. Lider konzervativaca tokom kampanje je obećavao da izbalansiran savezni budžet i ukidanje taksi na fosilna goriva. Scheer (40), iako političar od karijere, vodi svoju prvu kampanju kao lider stranke, nakon što je pobijedio na teškim stranačkim izborima 2017. godine.

Lideri kanadskih bošnjačkih organizacija su se oglasili povodom izbora. Šta kanadska bošnjačka zajednica očekuje od ovih izbora?

Sloboda kanadskog društva omogućava potpuno bošnjačko definisanje kao nacije. Pred kanadskim Bošnjacima je novo samoodreÄ‘enje, vlastita nacionalna demokratizacija, kolektivna i individualna inicijativa, povezivanje intelektualnih i svih drugih nacionalnih vrijednosti. Kanadski Bošnjaci nisu nikakvo strano tijelo u kanadskom društvenom sistemu, već njegov bitni, razvojni, organski, konstruktivni dio. Zbog toga istovremeno sa otporom prema asimilaciji kanadski Bošnjaci trebaju razvijati potrebu integracije u kanadski društveni sistem, prihvatanjem svih onih vrijednosti koje nisu u suprotnosti sa bošnjačkom tradicijom. Za realizaciju toga cilja potreban je politički angažman kanadskih Bošnjaka u Kanada, uključujući i kandidovanje za parlament Kanade, uključivanje u politički rada kanadskih parlamentarnih partija i druge slične aktivnosti. Kada su izbori u pitanju profesor Ramić naglašava obavezu kanadskih Bošnjaka da pomognu onim kandidatima koji podržavaju vrijednosti istine, pravde, slobode i jednakosti. Podržite one političke partije i kandidate koji su dali svoj doprinos da se bosanski jezik prizna u Kanadi, da se narodno ime Bošnjak upotrebljava u kanadskim statističim podacima, da Kanadski parlament usvoji dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici i BiH, da se Svjetski dan bijelih traka adekvatno obilježi u Kanadi, da Kanadski muzej za ljudska prava ima stalnu postavku o genocidu u Srebrenici i BiH, da se o genocidu u Srebrenici i BiH govori u kanadskim školama, da se u parlamentarnu proceduru stavi peticija koju je potpisalo više hiljada KanaÄ‘ana o krivičnom sankcionisanju negatora genocida u Srebrenici, da se podigne spomenik žrtvama genocida u Srebrenici u Kanadi. Važno je da kanadsko društvo prepozna opasnosti od govora mržnje i na odgovarajući način zaštiti manjine od eskalacije mržnje i diskriminacije. Bitno je da se podrže kandidati koji osuÄ‘uju govor mržnje i negiranje genocida u BiH i svijetu. Izbori u Kanadi predstavljaju ključni trenutak za više od 20.000 kanadskih Bošnjaka, da izaberu predstavnike čija politika će pozitivno uticati na bošnjačku zajednicu u Kanadi i na BiH. Zato je veoma važno za kanadske Bošnjake da ispune svoju graÄ‘ansku dužnost i glasaju na predstojećim izborima i da tako izraze svoje demokratsko pravo na glas i mišljenje. Značajna je uloga kanadskh Bošnjaka i njihovih organizacija u jačanju Kulturnog mozaika, kanadskog društvenog oblika egzistencije prihvatanja, priznavanja, poštovanja i tolerisanja drugog i drugačijeg.  
smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: