Intervju

Za casopis Plima

Za casopis Plima

Bosanskohercegovačka zajednica u Ä†ikagu tradicionalno obilježava sve državne praznike Bosne i Hercegovine. I ove godine je obilježen 25. novembar, Dan državnosti BiH. Ovaj put pod pokroviteljstvom bosanskohercegovačkih organizacija iz ÄŒikaga u nedjelju, 24. novembra je organizovana svečana akademija sa večerom, a specijalni gost je bio predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić. Pored njega, prisutnim su se obratili i stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku, ambasador Sven Alkalaj, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada akademik Emir Ramić, bivši ambasador Bosne i Hercegovine u SAD Haris Hrle, te generalni konzul Bosne i Hercegovine u ÄŒikagu Elvir Resić. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić govorio je, izmeÄ‘u ostalog, o odlasku mladih i o važnosti dijaspore za Bosnu i Hercegovini. Kako je rekao, glavni krivac za odlazak omladine jeste nesigurnost u sistem naglasivši da više nije ni riječ o novcu. Komšić je istakao da osjeća veliku odgovornost poručivši da ga narod voli jer samo sluša njegov puls. Ambasadori Sven Alkalaj i Haris Hrle, te generalni konzul Elvir Rešić su govorili o značaju obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u dijaspori. Akademik Emir Ramić je posebno istakao da sjevernoamerička bosanskohercegovačka dijaspora kontinuirano obilježava sve državne praznike davajući tako do znanja svima onima koji negirajući državne praznike negirajući državu Bosnu i Hercegovinu, kontinuirano brani i jača bosanskohercegovačke državne i društvene vrijednosti. Posebno je govorio o o značaju Kanade koja kontinuirano obližava državne praznike Bosne i Hercegovine i sve bitne datume iz oblasti kulture sjećanja.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine  Željko Komšić je razgovarao sa članovima Upravnog odbora kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike. Delegaciju Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike su činili: Mirzet Mujčić, Fadil Cvrk, Murat Muratović, Semir Đulić i Emir Ramić. Pored predsjedavajućeg Predsjedništva, sastanku su prisustvovali ambasador u UN Sven Alkalaj, generalni Konzul u ÄŒikagu Elvir Resić i članovi kabineta Komšića. Nakon uvodnih izlaganja članova Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike Komšić je pohvalio rad Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, naglasivši kako su te aktivnosti pozitivno ocijenjene u domovini Bosni i Hercegovini. Predsjedavajući Predsjedništva je naglasio značaj aktivnosti Instituta za istraživanje genocida Kanada, istakavši koliko je bitno što Kanada obilježava državne praznike Bosne i Hercegovine. Obećao je da će učiniti sve da posjeti i Kanadu za Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine sljedeće godine, te da će takoÄ‘e pozvati premijera Kanade Justin Trudeau u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini. U toku razgovora dotaklo se tema o evroatlanskom putu Bosne i Hercegovine, ekonomskoj povezanosti Bosne i Hercegovine sa državama na Balkanu, odnosu države Bosne i Hercegovine prema dijaspori i dijaspore prema državi Bosni i Hercegovini. Komšić je istakao značaj inicijative otvaranja počasnih konzula Bosne i Hercegovine u SAD i Kanadi. Predsjedavajući Predsjedništva je svim članovima delegacije Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike poklonio srebreni grb Bosne i Hercegovine.

U godini kada navršava 20 godina rada za državu Bosnu i Hercegovinu, na Dan državnosti i na Akademiji povodom Dana državnosti u ÄŒikagu akademik Emir Ramić je na prijedlog bosanskohercegovačke zajednice u ÄŒikagu dobio priznanje sa svoj rad.Zahvaljujući se na velikom priznanju Ramić je istakao da u prisustvu predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića, ambasadora u UN Svena Alkalaja, generalnog konzula u Elvira Rešića i bivšeg ambasadora u SAD Harisa Hrle, te velikog broja patriora i aktivista dobiti priznanje je velika čast, i još veća obaveza za kontinuitet rada za državu Bosnu i Hercegovinu. 


smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: