Intervju

Intervju za N1

Ramić: Vlada Kanade osudila anticivilizacijski čin proslave 9. januara
Direktor Instituta za istraživanje genocida iz Kanade Emir Ramić danas je kazao da je Vlada Kanade osudila obilježavanje Dana RS, kojeg je Ustavni sud BiH ranije proglasio neustavnim.
"Radi se o međunarodnoj naučnoj konferenciji posvećenoj 9. januaru. Mi u Institutu i svi prisutni ovdje smatramo da je veoma važno i korisno kako za BiH tako za javnost i međunarodne istraživače na naučnoj osnovi govoriti o 9. januaru", kazao je Ramić okupljenim novinarima u Sarajevu i dodao:
"Želim reći jednu veoma važnu informaciju koja se upravo desila u Kanadi, a to je da je zahvaljujući radu Instituta za obilježavanje genocida Kanada prvi put jedna vlada u svijetu osudila anticivilizacijski čin proslave 9. januara u manjem bh. entitetu. Ne radi se o odluci jedne nevladine organizacije, nego o odluci Vlade Kanade. MI smo zahvalni vladi Kanade".
Još je poručio da Kanada radi mnogo kada je u pitanju kultura pamćenja u BiH.
"Inače, Kanada je po tom pitanju uradila jako puno kada je u pitanju kultura pamćenja u BiH. Svaki značajniji datum se sa državnog nivou Kanade obilježava, kao i nacionalni praznici BiH".

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: