Intervju

RAMIĆ: POZVATI PRIJATELJE ISTINE I PRAVDE DA SLIJEDE PRIMJER KANADE

RAMIĆ: POZVATI PRIJATELJE ISTINE I PRAVDE DA SLIJEDE PRIMJER KANADE

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) Emir Ramić podsjeća da je Kanadska vlada obilježavanje 9. januara u Republici Srpskoj osudila kao anticivilizacijski čin, čime je postala jedina zemlja u svijetu koja se zvaničnom odlukom odredila na taj način o navedenom pitanju.

Kao učesnik današnje meÄ‘unarodne konferencije u Sarajevu o pravnim i političkim posljedicama Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. januara 1992. godine, Ramić naglašava da s tog skupa treba uputiti poruku ogromne zahvalnosti svim članovima kanadske vlade.

Institut na čijem je Ramić čelu pokrenuo je akciju da ove godine, kada se obilježava 25 godina od genocida počinjenog u Srebrenici, u svim zemljama članicama Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira bude pokrenuta procedura za donošenje zakona koji će krivično sankcionisati one koji negiraju da je genocid počinjen.

Aktivnostima Instituta, Kanada je to učinila prošle godine, dodao je Ramić, postavši tako osma zemlja u svijetu koja zakonskim propisima na federalnom nivou ustanovljuje krivičnu odgovornost negatorima genocida koji žive na njenom tlu.

Danas ćemo poručiti svim prijateljima istine i pravde da slijede primjer Kanade. Nažalost, u našoj zemlji, Bosni i Hercegovini, zbog poznate političke situacije, taj proces ide veoma teško, ali se nadamo da će visoki predstavnik meÄ‘unarodne zajednice u BiH iskoristiti njegove ovlasti i proglasiti takav zakon – kazao je Ramić.

U vezi s radom Instituta za istraživanje genocida, kazao je i da želi da bosanskohercegovačka diplomatija ima poseban segment koji će lobirati za istinu i pravdu o genocidu u Srebrenici, agresiji na Republiku BiH.

Mi ovo ne radimo zato što nekoga mrzimo već za istinu i pravdu jer smatramo da samo istinom i pravdom možemo zajednički da djelujemo i da svi narodi i graÄ‘ani žive u boljoj i prosperitetnoj Bosni i Hercegovini – poručio je Ramić, jedan od govornika na meÄ‘unarodnoj naučnoj konferenciji o posljedicama Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. januara 1992.

Ramić smatra da je veoma važno, kako za BiH tako za javnost i međunarodne istraživače na naučnoj osnovi, govoriti o 9. januaru i posljedicama, pravnim i političkim, ove deklaracije.

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: