Intervju

Ramić – U susret posjeti predsjednika Predsjedništva Željka Komšića Torontu

Ramić – U susret posjeti predsjednika Predsjedništva Željka Komšića Torontu

Sutra, 7.marta, će u povodu Dana državnosti BiH biti održana Gala veče i Akademija u Torontu, na kojoj će glavni gost biti predsjednik Predsjedništva BiH, gospodin Željko Komšić.

U susret Akademiji i prvoj posjeti jednog bh državnika smo razgovarali sa gospodinom Emirom Ramićem, koordinatorom ove posjete, da nam da više detalja, kako bi udovoljili znatiželji KanaÄ‘ana bosansko-hercegovačkog porijekla koji pokazuju interes za ovu prvi zvaničnu diplomatsku posjetu na državnom nivou izmeÄ‘u Kanade i Bosne i Hercegovine.

Gospodine Ramiću, možete li molim vas za naše čitaoce reći više o samoj posjeti, kako njenom zvaničnom – protokolarnom sadržaju i posjeti Otavi, tako i o posjeti Torontu?

Ramić: Radi se o prvoj zvaničnoj i državnoj posjeti jednog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u Kanadi. To ovoj posjeti daje velik značaj kako za BiH i Kanadu, tako i za bosanskohercegovačku dijasporu u Kanadi. Protokol posjete se još usaglašava, ali ono što mogu reći je da će gospodin Komšić u Torontu imati sastanak sa predstavnicima organizacija i zajednica bosanskohercegovačke dijaspore u Kanadi, te da će biti specijalni gost na Akademiji povodom Dana nezavisnosti BiH i imaće sastanak sa nekim poslovnim ljudima. U Otavi se očekuje susret gospodina Komšića sa zvaničnim kanadskim političkim subjektima – sa Premijerom Kanade, ministrom vanjskih poslova i generalnom Guvernerkom Kanade.

Siguran sam da naše čitaoce, a pogotovo one Bosance i Hercegovce koji imaju namjeru prisustvovati Akademiji u povodu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, zanima sam sadržaj programa. Dakle, molim vas kako je zamišljena sama Akademija?

Ramić: Osnovni moto akademije je pokazati predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću i svima prisutnima  da bosanskohercegovačka dijaspora može u kanadskom Kulturnom mozaiku uspješno odbraniti i jačati najbolje vrijednosti bosanskohercegovačkog društva i države. Mržnja antibosanske koalicije prema našoj domovini pojačava našu ljubav, ali i našu aktivnost u obrani bosanskohercegovačkih interesa u Kanadi. Pokazali smo svijetu, a sada ćemo i po priv put direktno pokazati jednom predsjedavajućem Predsjedništva BiH da se bosanskohercegovacki glas dobro čuje i u jednoj dalekoj zemlji – Kanadi.
Scenario akademije se još radi. Pored gospodina Komšića skupu ćs se obratiti gospoda Sven Alkalaj i Haris Hrle, te predstavnici bosanskohercegovačke dijaspore u Kanadi i SAD. Bosanskohercegovačku kulturnu tradiciji će predstaviti kulturno umjetničko društvo iz Toronta koje djeluke u sastavu Bosanskohercegovačkog kulturnog centra Toronto. Na kraju oficijelnog programa Akademije predviÄ‘en je prigodan kulturno-umjetnički i zabavni program u aranžmanu Emira Cerića i Žutih Dunja.

Molim vas gospodine Ramiću imate li još nešto da poručite ovdašnjim KanaÄ‘anima  bosansko-hercegovačkog porijekla pred ovaj jedinstveni susret sa gospodinom Komšićem?

Ramić: Kao što sam već rekao radi se o vemoa važnoj posjeti. Očekujem da se posjeta gospodina Komšića iskoriti za realizaciju nekih bitnih pitanja bosanskohercegovačke dijaspore u Kanadi kao sto su:

ponovno otvaranje ambasade Kanade u Sarajevu;
ubrzanje sklapanja bileteralnih sporazuma između Kanade i BiH u oblasti penzionog i socijalnog osiguranja;
razmjena studenta i akademskih i kulturnih radnika;
poboljšanje ukupnih političkih, ekonomskih, akademiskih i kulturnih odnosa izmeÄ‘u dvije zemlje;
otvaranje institucije kunzulata BiH ili institucije počasnog konzula u Torontu;
pojednostavljenje procesa glasanja na lokalnim i državnim izborima u BiH, uključujući i mogućnost online glasanja, i glasanja u ambasadi BiH u Otavi;
te razvoj kultrne i ekonomske diplomatije.

Zahvaljujemo se Kanadi na svemu a posebno što poštuje suverenu, nedjeljivu, nezavisnu državu BiH, što priznaju historijske rezultate referenduma iz 1992. godine, što priznaje naučno verificiranu činjenicu da je BiH priznata tada kao nezavisna država. Osjećamo se počastvovano zbog činjenice da živimo u državi koja priznaje i brani samostalnost i nezavisnost države BiH. Dan nezavisnosti je bio, jeste i vječno će ostati simbol bosanskohercegovačkog državnog i društvenog trajanja i uzdizanja. BiH je nezavisna država koja kao takva postoji i koju kao takvu priznaje Kanada. Bosne i Hercegovine ima mnogo u Kanadi.    

Stoga pozivam sve građane BiH u Kanadi da svojim prustvom Akademiji uveličaju ovaj za sve nas važan i jedinstven događaj.

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: