Intervju

Intervju sa Nejra Džaferagić, Novinarka/Journalist, Balkanska istraživačka mreža u Bosni i Hercegovini - BIRN BiH


Intervju sa Nejra Džaferagić, Novinarka/Journalist, Balkanska istraživačka mreža u Bosni i Hercegovini - BIRN BiH

Akademski centar za istraživanje ratnih zločina, univerziteta Viktoria u Australiji uklonio je činjenice ratu u Bosni i Hercegovini nakon pritiska ultra nacionalističke srpske kampanje. Ovaj čin vrijeđa žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini i ozbiljno atakuje na istinu, međunarodnu pravdu i međunarodno pravo.

Riječ je o kontinuiranoj strategiji antibosanske koalicije koja djeluje širom svijeta da se kroz negiranje pravosnažnih presuda o genocidu opravdaju zločini. Vlada RS-a troši velika sredstva za negiranje genocida u cilju poništavanja sudskih, historijskih i naučnih činjenica i onemogućavanja žrtvama da dosegnu krivičnu pravdu. Svjedoci smo političkih poziva da se prošlost zaboravi, odnosno da se gradi "blistava budućnost", koja neće uopće podrazumijevati razgovor o istini i pravdi. Takva politika za rezultat je imala samo nove genocide, koji su se ciklično dogaÄ‘ali na ovim prostorima. Ratna politika Karadžića i Mladića ostaje osnovno sredstvo političke pozicije i opozicije u odbrani bh. entiteta RS, nastalog upravo na rezultatima te politike, te u negiranju države Bosne i Hercegovine.  

U godini kada se obilježava 25. godišnjica najvećeg zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata sramno je da jedna obrazovna institucija pod pritiskom ultranacionalističkih grupa pokušava revidirati sudske, naučno istraživačke i historijske činjenice o agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini. Pokušaji navedene akademske ustanove da relativizuje ove strašne zločine i da odbrani politiku zločina i progona na nacionalnoj osnovi predstavljaju udarac na same temelje meÄ‘unarodne pravde i prava. Podrška jedne akademske institucije revidiranju činjenica o agresiji i genocidu je jasan signal da su nosioci zajedničkog zločinačkog poduhvata ne samo oni kojima se danas sudi u Hagu ili pred domaćim sudovima već i dobar dio tzv. akademske javnosti. Taj dio javnosti, danas nanosi inepopravljivu štetu svjetskoj pravdi i gura svijet u nove zločine.


Pozitivni koraci od strane meÄ‘unarodnih i nacionalnih sudova u procesu dolaska do istine o genocidu u Bosni i Hercegovini i pravdi za žrtve tog zločina potkopavaju se neodgovornim djelovanjima akademskih ustanova koji negiraju ono što je utvrÄ‘eno van razumne sumnje na meÄ‘unarodnim sudovima, a česti kreatore i izvršioce tog zločina prikazuju se kao heroje. Negiranje genocida bilo je ograničeno na specifične srpske akademske krugove i manje poznate političke stranke. Sada je to sastavni, glavni dio rada antibosanske koalicije koja zajedno sa odreÄ‘enim krugovima na Zapadu daje podršku ideji, praksi i politici Velike Srbije i bivšem srpskom predsedniku Slobodanu Miloševiću.
ÄŒin uklanjanja sadržaja o karakteru rata u Bosni i Hercegovini od strane Viktoria univerziteta je u korelaciji sa negiranjem genocida. Negiranje genocida u Srebrenici je vrlo opasno. Moramo mnogo više nučiti iz historije, prihvatiti sdske činjenice o genocidu  i nazvati je pravim imenom u uslovima kada su ljudska prava i slobode  su širom svijeta napadnuti i ugroženi. Bošnjaci kao jedini narod u Evropi koji je preživio agresiju i genocid su izloženi neprihvatljivoj diskriminaciji ne samo u domovini, već i u dijaspori u pogledu istine, pravde, kulture sjećanja. Agresija i genocid u Bosni i Hercegovini su pokazali da ne postoje adekvatni mehanizmi za zaštitu slobode i ljudskih prava.

Postupak navedenog univerziteta poslije pritiska od strane antibosanske koalicije u Australiji je usmjeren ne samo protiv žrtava agresije i genocida u Bosni i Hercegovine, već i na nauku o genocidu i posebno akademski status navedenog univerziteta. Potez australiskog univerziteta unosi zabrinutost i ogromno nezadovoljstvo kod mnogobrojnih istraživača, aktivista i običnih ljudi.. Akademske institucije trebaju biti središte istraživanja genocida i ratnih zločina i igrati ključnu ulogu u širenju obrazovanja i svijesti o tim zločinima, kako bi se osigurala istina o njima u cilju sprečavanja da se ne ponove. Bol, patnja, mučenje i zlostavljanje koje su nevini civili pretrpjeli od srpskih vojnih, paravojnih i policijskihj snaga je nezamisliva. Sad je još veća kada se  pristalo na anticivilizacijske, dehumanizirajuče pritiske srpskih ultranacionalista i uklanjanje edukativnog sadržaja o genocidu u Bosni i Hercegovini. Akademske ustanove moraju ostati naučno istraživačka mjesta gdje će se učiti o sudskim i naučno istraživačkim činjenicama. Ako neki srpski ultranacionalisti smatraju navedene činjenice uvredljivim, šta mislite kako se osjećaju porodice masakriranih, poniženih, silovanih, mučenih, nevinih, civila, koji su ubijani u Bosni i Hercegovini? Smatram da Viktoria univerzitet hitno preispitati svoju odluku i vratiti svoj akademski status na pravu stranu historije kakva dolikuje akademskoj ustanovi, na stranu istine, pravde i meÄ‘unarodnog prava.

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: