Intervju

IGK NA KOMEMORACIJI U AUSTRALIJI POVODOM 31. MAJA MĐUNARODNOG DANA BIJELIH TRAKA

Australija pamti Prijedor: Da se ne zaboravi...

Vijeće bosanske zajednice NSW okupilo je ugledna imena bošnjačke i bosanske svjetske zajednice iz Amerike, Kanade, Turske, Australije i domovine BiH

Sinoć je uz inicijativu Vijeća bosanske zajednice NSW organizovan forum na temu "Dan bijelih traka 31. maj 1992". Forum je okupio ugledna imena bošnjačke i bosanske svjetske zajednice iz Amerike, Kanade, Turske, Australije i domovine Bosne i Hercegovine.

Gosti govornici su bili prof. dr. Senadin Lavić (Univerzitet u Sarajevu), prof. dr. Sanjin Kodrić (BZK Preporod BiH) te dr. Emir Ramić (Institut za istraživanje genocida, Kanada).

Prisutni su imali priliku čuti o do sada uraÄ‘enom na temu kažnjavanja zločina, definicije genocidaa i o nedirektno "presuÄ‘enom" genocidu u slučaju Prijedora. Dr. Ramić je naglasio ulogu naučno-historijskog istraživanja i potrebi financijske podrške uspješnih biznismena.

Govorio je o iskustvu žrtve, pravu na sjećanje i efektu koji izaziva svako negiranje genocida.

- O ovoj temi ćemo imati još priliku govoriti, a moramo uložiti i dodatne napore da se komemorativno uspostavi "sistem sjećanja" u domovini i dijaspori, poručio je Ramić.

Prof. Kodrić je govorio o ulozi Preporoda u okviru bošnjačkog političkog, kulturnog, obrazovnog, ekonomskog plana i programa za jačanje bošnjačkog duha i zajedništva. To svakako obuhvata i dijasporu i sve one koji tome budu težili. Prof. Kodrić je istakao važnost razumijevanja da bošnjaštvo i bosanstvo nisu "konfliktni" elementi već dopunujući za svakoga ko voli Bosnu i Hercegovinu.

"Bosna i Hercegovina je naša domovina", nešto vatrenije je podsjetio prof. Lavić. "Ne dijeli se na moju i tvoju teritoriju, i nikada ne smijemo pristati na podjelu". Kako kaže, Bošnjaci imaju svoj nacionalni plan, a to je cjelovita, nedjeljiva Bosna i Hercegovina.

Uz naše govornike, prisutni su imali priliku pozdraviti i čuti Azema Derviševića, predsjednika Kongresa Bošnjaka svijeta; Hasana Šehovića, predsjednika Svjetskog saveza dijaspore BiH te dr. Rizvana Halilovića, potpredsjednika BZK Preporod BiH.

Domaćini ispred Vijeća bosanske zajednice NSW bili su Safet Alispahić, Fahir Zečević i Ernest Kulauzović. Kao i do sada, našem programu je prisustvovao Dževad Harambašić, bivši logoraš iz Prijedora, koji je preživio ono što usta ne žele ili ne mogu objasniti.

- Zbog Harambašića i svi drugih, koji su preživjeli ili nisu, moramo da pamtimo, da ne oprostimo niti zaboravimo, poruka je domaćina.

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: