Intervju

Genocid u Srebrenici i BiH nije samo problem preživjelih žrtava, on je civilizacijski problem

Genocid u Srebrenici i BiH  nije samo problem preživjelih žrtava, on je civilizacijski problem i zbog toga je važno da se ta tragedija obilježava svuda u svijetu. Jedan od najvažnijih načina obilježavanja največeg zločina poslije holokausta u Evropi, genocida u Srebrenici je izučavanje na na svjetskim univerzitetima, jer svi ljudi, žene i djeca u svijetu mogu nešto naučiti iz našeg iskustva.

Za nas Srebrenica nije povijest i prošlost, za nas, za nauku o genocidu, za istraživače, Srebrenica je život jer se svakodnevno borimo protiv nepravde koja se u Srebrenici dogaÄ‘a. Borimo se protiv negatora genocida i odlično plačenih revizionista sudskih, naučno istraživačkih i histroijskih činjenica.

Mi nismo odabrali šutnju prema genocidu u Srebrenici i šutnju prema plačenim revizionistima činjenica o tom genocidu. Mi smo odlučili da se borimo za istinu, pravdu, kulturu sjećanja jer smatramo da je to najbolji način budućeg zajedničkog života naroda i graÄ‘ana BiH, bez obzira da li oni egzistirali u matici ili dijaspori. Mi smo zato na strani istine i pravde.

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: