Intervju

Intervju za Mojabih - Oslobodjenje i Bhraja Toronto


Ramić iz Kanade: Umjesto BiH, pojedini ambasadori predstavljaju antibosansku koaliciju

Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, prokomentarisao je dešavanja koja se tiču Ambasade BiH u Ottawi i ponašanje ambasadora Marka Milisava

Razgovarao: Jahiel Jaša Kamhi

Nakon što je ambasador BiH u Kanadi Marko Milisav odbio postupiti po instrukciji ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, te povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici zastavu BiH spustiti na pola koplja, uslijedile su burne reakcije naše dijaspore u ovoj državi. Kao razlog navodi da je odluka ministrice Turković donijeta samoinicijativno. Nezadovoljstvo je povećano činjenicom da se taj dan zastava BiH uopće nije nalazila ispred Ambasade, uz objašnjenje kako je nedavna oluja u Ottawi otkinula koplje i zastavu. Ambasador Milisav je za Srnu izjavio kako se "diplomatsko-konzularna mreža ne može staviti u funkciju samo jednog naroda", da bi onda dodao kako on "odgovara samo Dodiku".

Ovim povodom, kontaktirali smo doktora političkih nauka i direktora ugledne naučnoistraživačke institucije Instituta za istraživanje genocida Kanada Emira Ramića da iznese svoje viÄ‘enje aktuelne situacije u kanadskoj dijaspori. Dr. Ramić je dugogodišnji aktivista bosanskohercegovačke dijaspore u Kanadi. Dao je veliki doprinos izučavanju genocida u BiH u kanadskim školama. TakoÄ‘er, održao je niz predavanja na kanadskim univerzitetima o genocidu u BiH. ÄŒlan je Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, MeÄ‘unarodne asocijacije istraživača genocida, Komiteta memorijalnog muzeja holokausta SAD-a i Kanade, Kanadskog muzeja za ljudska prava, kao i Asocijacije Svijet bez genocida. Dobitnik je više nagrada i priznanja.

Dr. Ramiću, možete li nam iznijeti stav o reagovanju bosanskohercegovačke ambasade u Ottawi, a povodom dana obilježavanja genocida u Srebrenici?

- Veliki broj graÄ‘ana BiH koji žive u Kanadi, od kojih su mnogi preživjele žrtve agresije i genocida, očekivao je od Ambasade u Ottawi da postupi u skladu sa instrukcijom i spusti zastavu na pola koplja. To bi bio ljudski čin odavanja počasti žrtvama genocida i poštovanja prema preživjelim žrtvama genocida. U tom malom komadu bh. zemlje, u dalekoj i prijateljskoj Kanadi, to se nije desilo.

Predstavnici Instituta za istraživanje genocida Kanada su 11. jula 2020. više puta obišli ulicu u kojoj se nalazi Ambasada BiH u Ottawi i kamerom zabilježili ponižavajući čin. Ne samo da zastava nije spuštena na pola koplja već je taj dan potpuno uklonjena. Ovaj anticivilizacijski čin ambasadora Milisava je ponizio sve graÄ‘ane BiH, a posebno preživjele žrtve genocida.

Fotografija Ambasade BiH u Ottawi zabilježena 11. jula 2020./ Emir Ramić

Ovim činom ponizio je BiH i Kanadu. Ponizio je međunarodnu pravdu i pravo. Srebrenica i država BiH su tako izdate od ambasadora BiH u Kanadi.

Možete li nam reći nešto više o radu diplomatskih predstavništava BiH u Kanadi?

- Od uspostavljanja diplomatskih odnosa između BiH i Kanade, Ambasada u Ottawi nikada nije obilježila Dan sjećanja na žrtve Srebrenice, iako je država Kanada sa dvije rezolucije proglasila ovaj datum danom sjećanja. Skoro nikada, čast izuzecima, ambasadori nisu obilježavali državne blagdane BiH. Umjesto bh. diplomata koji moraju predstavljati državu BiH, oni predstavljaju antibosansku koaliciju u kojoj negatori genocida i revizionisti historije, negatori bosanskog jezika i kulture i tradicije imaju lidersku ulogu.

Takvi rušitelji države BiH se kontinuirano šalju u Kanadu. Takvi ambasadori proturječe svojoj državi koju zapravo ne priznaju, a navodno je diplomatski predstavljaju.

Da li je Institut za istraživanje genocida Kanada, koji Vi vodite, poduzeo nešto da se navedena situacija promijeni?

- Institut za istraživanje genocida Kanada je zatražio od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i ministrice vanjskih poslova Bisere Turković da pokrenu disciplinski postupak protiv ambasadora Marka Milisava. Ne može se više tolerisati da ambasadori rade protiv vlastite države koja ih dobro plaća.  Ako se ambasador ne opozove, to onda može pokazati da se nedisciplina i nepoštivanje instrukcija isplate!

Još jednom pozivam navedene najodgovornije političke subjekte, koji kreiraju vanjsku politiku, da smijene sadašnjeg ambasadora Bosne i Hercegovine u Kanadi. Mi trebamo diplomate koji će istinski braniti i jačati zajedničke interese svih nas.

Nadalje, za početak sljedeće sedmice najvaljeni su i kontakti sa subjektima kojima je pismo adresirano. Nama je potrebna zajednička akcija svih - i u BiH i Kanadi. Samo tako možemo postići rezultat u korist države BiH.

Odnosi BiH i Kanade

Kako gledate na politiku nama susjednih država, Republike Srbije i Republike Hrvatske, prema BiH?

- Republike Srbija i Hrvatska nikada nisu priznale teritorijalni integritet, politički subjektivitet i suverenitet države BiH. To nepriznavanje je matrica antibosanske politike koja se prije svega ogleda u antibosanskom djelovanju bh. diplomata. Navedena antibosanska kampanja se sve više prenosi u dijasporu.

Antibosanska matrica je toliko jaka da pojedini, dovoljno neinformisani kanadski akademski i drugi krugovi, počinju manje vjerovati u historijske i naučne dokaze o bh. faktoru. Faktoru koji je svoj državni i društveni kredo gradio, gradi i gradiće ne samo priznavanjem, poštovanjem i prihvatanjem drugog i drugačijeg već i zaštitom drugog i drugačijeg.

Za kraj, kakvu biste poruku uputili mladoj generaciji iz BiH koja stasava u Kanadi?

- Mlade generacije u Kanadi treba učiti o vrijednostima BiH, njenoj kulturi, historiji, tradiciji, jeziku, vrijednostima mira i slobode. Vrijednostima kulture sjećanja, vrijednostima istine i pravde svih naših naroda i narodnosti, poručio je Ramić.

Podsjećamo, Bosanskohercegovački kulturni centar je pokrenuo peticiju kojom naši graÄ‘ani u Kanadi i dijaspori generalno, ali i u BiH, traže smjenu ambasadora Milisava. TakoÄ‘er, BHKC Toronto je na svojoj zvaničnoj Facebook stranici objavio kako je zastava BiH, nakon novog postavljanja, ponovo uklonjena. Nadamo se objašnjenju osoblja Ambasade, sa kojim još ranije i s drugim povodom nismo uspjeli stupiti u kontakt, i reakcijama nadležnih organa.

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: