Intervju

Intervju Bosnjaci.net

Gost emisije: „387 online“ sarajevske televizije, Televizije5 je bio akademik Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.
Ramić je govorio o radu Instituta za istraživanje genocida Kanada, lobiranju za istinu, pravdu, kulturu sjećanja u Kanadi i šire, lobiranju za bosanskohercegovačke državne i društvene vrijednosti u Kanadi i šire, te komentariosao aktuelna politička pitanja u BiH i svijetu.
Ramić je posebno istakao značaj institucionalnog državnog odnosa Kanade prema kulturi sjećanja koji se ogleda u priznanju genocida u Srebrenici od strane Kanadskog parlamenta, otvaranju stalne izložbe o genocidu u Srebrenici u Kanadskom muzeju za ljudska prava, otkrivanju spomenika žrtvama genocida u Srebrenici i kanadskom gradu Windsoru, izučavanju genocida u Srebrenici u kanadskim školama...
Osvrčući se na 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma Ramić je naglasio:
Dejtonski mirovni sporazum je legalizirao tri stvari. 1. Srpska teritorijalna osvajanja što je protivno prvom principu Londonske konferencije, gdje su praktično predstavnici svih učesnika potpisali da nikakva teritorijalna osvajanja ostvarena silom neće imati nikakve posljedice. 2. Legitimizirana je paradržavna tvorevina, zločinačka Republika Srpska. Ona je odradila strašne zločine koji su presuÄ‘eni na oba meÄ‘unarodna suda u Hagu.
Gotovo kompletan vojno-politički vrh entiteta Republika Srpska je presuÄ‘en, sa preko 1300 godina. 3. Legalizovan je genocid, odnosno rezultati genocida. U Srebrenici je izvršen genocid, a samo je sudski verificiran 2007. godine. Nije se smjelo dozvoliti da se takva genocidna politika nagradi.
Dejtonski mirovni sporazum ima i pozitivnih elemenata.
1. Zaistavio je rat. 2. Bošnjaci su vratili svoje historijsko ime, koje je već i ranije stotinama godina postojalo, ali je u Dejtonu to meÄ‘unarodno pravno verificirano. 3. Bosanski jezik, koji se kontinuirano pokušava negirati je verificiran Dejtonskim mirovnim sporazumom. 4. Ustanovljena je pozicija Visokog predstavnika koji ima intervencionističku mogućnost da integriše državu Bosnu i Hercegovinu i sa dodatnim nadležnostima, on može da bosanskohercegovačkoj državi da još mnoge druge, bitne državne nadležnosti.  
Govoreči o značaju pobjede Bajdena na američkim izborima, Ramić je istakao značaj te pobjede za SAD, ali i čitav svijet. Kada je u pitanju BiH Ramić je naglasio da je Bajden odličan poznavalac prilika u BiH i izrazio je nadu da će ta činjenica doprinijeti da se SAD mnogo snažnije politički aktiviraju prema BiH, štou kombinaciji sa Vladom Kanade na čelu sa premijerom Justin Trudeau, velikim prijateljem BiH može biti veoma bitne za proces prije svega potrebnih ustavnih promjena u BiH.
Ramić je govorio i o saradnji dijaspore i matice, te o drugim pitanjima i na kraju poslao poruku građanima i narodima BiH ma gdje bili.
https://m.youtube.com/watch?t=570&fbclid=IwAR3rWnOOafr3gxCL6FFl0S0b4Uvjgw7-1XZE1xOh04LcDEKfxCXxv88cYuc&v=yeZhjfpGD_k&feature=youtu.be  

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: