Intervju

Intervju za Anadolu Agency

 

Palestinski narod je suočen sa stravičnim zločinima, agresijom i genocidom, istakao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) dr. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK), komentarišući posljednje napade Izraela na Pojas Gaze.

Izrael od 10. maja iz zraka i s kopna vrši napade na Pojas Gaze. Uprkos reakcijama iz svijeta, Izrael je nastavio žestoke napade na Gazu u kojem živi oko dva miliona stanovnika. Najmanje 221 Palestinac je ubijen u tim napadima, uključujući 63 djece i 36 žena, a još 1.530 osoba je ranjeno.

"Trenutna agresija Izraela ima samo potvrdu kontinuiranog cilja - kontrolisati cijelo područje Palestine. Dok Izraelci imaju sva prava, a Palestinci nemaju ništa, meÄ‘unarodna zajednica šuti, a posebno me zabrinjava šutnja islamskih država", kazao je Ramić.

Kako je rekao, ne može se tako olako prelaziti preko izraelske okupacije i očitog kršenja ljudskih i graÄ‘anskih prava Palestinaca pred očima globalne javnosti.

"Zar se može mirno posmatrati strašna činjenica da se Palestinci suočavaju sa etničkim čišÄ‡enjem i prisilnim raseljavanjem, što me podsjeća na agresiju i genocid u Bosni i Hercegovini. Zar se može olako prelaziti preko izraelske okupacije, preko nasilne kontrole naroda, preko odsustva ljudskih i graÄ‘anskih prava. Palestinci nemaju pravo da postoje. Agresivno ih napadaju dok se mole. Institut za istraživanje genocida Kanada od svoga osnivanja traži formiranje samostalne, nezavisne palestinske države kao jedino moguće i trajno rješenje", rekao je Ramić.

Napomenuo je da Izrael ne može biti demokratska država ako ne bude palestinske države, upozoravajući da se nad Gazom i Palestincima vrši planska i sistemska agresija.

"To smo kao naučno istraživačka institucija sa svojim internacionalnim ekspertnim timom koji broji više od 300 članova nedavno napisali kanadskom premijeru. Po našem mišljenju, jedini način normalizovanja odnosa je formiranje palestinske države. To je naša strategija rada. Agresija protiv Gaze je sistemska agresija. Palestinci imaju pravo da se brane, da brane svoju djecu i zemlju", istakao je Ramić.

Naglasio je da svi ljudi u svijetu moraju podržati mir i međunarodno pravo.

"Moraju podržavati slobodu, prava i dostojanstvo. Palestinci nemaju ništa od toga. Pisali smo Justinu Trudeauu, premijeru Kanade, kako bi zaustavio raseljavanje Palestinaca. Imajući u vidu da Izrael vrši agresiju, Palestinci imaju pravo da se brane, da brane svoju djecu, svoju zemlju, svoju kulturu i tradiciju", zaključio je Ramić.


smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: