Intervju

Radio Sarajevo

U diplomatiji Bosne i Hercegovione se nalaze diplomate koji rade protiv vlastite države, a pritom niko ih ne sankcionira niti procesuira. To se posebno odnosi na ambasadora Bosne i Hercegovine u Kanadi, Marka Milisava i ambasadora u SAD  Bojana Vujića. Navedeni ambasadori ne poštuju presude meÄ‘unarodnih sudova o genocidu u Srebrenici, niti rezolucije Kanadskog parlamenta i američkog Kongresa i Senata o genocidu u Srebrenici. Oni ne poštuju instrukcije ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine o spuštanju bosanskohercegovačke zastave na pola koplja u znak odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici.
 
Zastava Bosne i Hercegovine ponovo ni ove godine nije spuštena na pola koplja na zgradama ambasada u Kanadi i SAD na dan kada Kanada i SAD i cijeli civilizovani svijet odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici. Na moralni sunovrat ambasadora u Kanadi i SAD zaista treba konačno odgovoriti. Opasno je šutjeti. Navedeni ambasadiri i još neki zapravo ne predstavlju svoju državu, već antibosansku politiku Milorada Dodika i zastupaju interese manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, a ne države Bosne i Hercegovine.
 
Takva antibosanska diplomatija demontira državu Bosnu i Hercegovinu na veoma važnom i osjetljivom polju diplomatije. To direktno slabi i ponižava ugled države Bosne i Hercegovine u Sjevernoj Americi i slabi njenu političku, ekonomsku, kulturnu i naučnu moć, slabi značaj bosanskohercegovačke države i društva. Pozivam Šefika Džaferovića i Željka Komšića i ministricu vanjskih poslova Biseru Turković da u skladu sa Strategijom vanjske politike Bosne i Hercegovine na veoma važne diplomatske pozicije  u Vašingtonu i Otavi postave istinske predstavnike bosanskohercegovačkre države. U izuetno važnom vremenu evroatlanskih integracija, u vremenu pojačanih napada na teritorijalni integritet, suverenitet i politički subjektivitet Bosne i Hercegovine, od krucijalne važnosati je imati istinske diplomate u politički najbitnijim mjestima u svijetu. Ovo nije samo moj staviveć i stav kompletne sjevernoamertičke dijaspore.
smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: