Intervju

TV HayatViše desetina poruka je dobio Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} poslije učešÄ‡a Emira Ramića direktora IGK u specijalnoj emisiji TV Hayat povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. Mnogo interesovanja je pokazano za nastavne planove i programe i udžbenike o učenju genocida u dopunskim školama u bosanskohercegovačkoj dijaspori.

Kako bi se zaštitile buduće generacije od genocida, od suštinske je važnosti da pored institucionalizacije kulture sjećanja postoji obrazovna politika i nastavni planovi i programi o opasnostima genocida. Imajući to u vidu IGK već više godina razvija aktivnost za izučavanje genocida u Srebrenici i BiH u kanadskim školama. Tako učenici kanadskih škola imaju mogućnost izučavanja genocida u Srebrenici i BiH. Učenje o ovim dogaÄ‘ajima pomaže u razvoju svijesti da bismo prevenirali buduće eventualne genocide, da bismo razumjeli kako je uopće u ljudskom društvu moguće da se desi Srebrenica i da bismo s tim znanjem umjeli da spriječimo buduće genocide. Učenje o genocidu u BiH je ujedno i sjećanja na nevine žrtve genocida, odavanje počasti nevinim žrtvama genocida, učenjem o genocidu se trasira put razlikovanja dobra i zla.

Žrtvama genocida u Srebrenici i BiH se veoma aktivno i perfidno nameće zamka kulture pomirenja u vidu kulture zaborava. Neophodan je obrnut društveni proces. Njegovanje kulture sjećanja kao kulture istine. Samo kultura sjećanja, kao kultura objektivne historijske istine, naučena u školskim klupama jeste prepreka produciranju stereotipa o žrtvama genocida.

Ako genocid u Srebrenici i BiH može bez problema biti zastupljen u obrazovnim politikama i nastavnim planovima i programima kanadskih škola zašto i zbog čega nema tema o genocidu u obrazovnim politikama i nastavnim planovima i programima u BiH i dijaspori? Učenja su bitne komponente socijalizacije, u kojoj se usvajaju odreÄ‘ena znanja, vrijednosti, norme, običaji i kultura u funkciji sjećanja i trajnog pamćenja. To je trajna obaveza sadašnjih generacija prema svim žrtvama genocida u Srebrenici i BiH. Genocid u BiH je počinjen sa političkim ciljem, protiv prije svega Bošnjaka i nastavlja se, nenasilno, ali politikom kojom se žele utvrditi politički ciljevi koji su postignuti nasiljem i ubistvima. Na djelu je takozvani skriveni nastavni plan pomoću kojeg se žrtvama genocida kriptoizira istina s ciljem zaborava, specifičnog oblika memoricida, kao jednog od preduslova novog genocida? U udžbenicima je zabranjeno da se naÄ‘u podaci o pravosnažnim presudama internacionalnih sudova u Hagu, Sud za ljudska prava u Strazburu i Suda BiH. Sve dok se poriče istina o genocidu u Srebrenici i BiH ne može biti suštinskog pomirenja.

Uz zahvalnost tv Hayat za kontinuiranu borbu za istinu i pravdu, IGK će se aktivirati u izradi kako nastavnih planova i programa, tako i prigodnih udžbenika za izučavanje genocida u sSebrenici i BiH u bosanskohercegovačkoj dijaspori. Istovremeno naša aktivnost je već usmjerena na razvijanje svijesti o potrebi izučavanja genocida u školama u BiH. Nezamislivo je da država na koju je izvržena dvostruka agresija i genocid ne samo da nema zakon o zabrani negiranja genocida, već i nema nastavne planove i programe za izučavanje genocida.

Emir Ramić
Direktor Institut za istraživanje genocida Kanada
smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: