Intervju

Intervju za O kanada

Već pet godina, Institut za istraživanje genocida Kanada šalje pismo Gradu Prijedoru za proglašenje 20. jula danom žalosti. Do danas, gradske vlasti nisu imale sluha za tu inicijativu

- Nažalost, nikada nismo dobili odgovor i to je za nas jako negativna stvar u Institutu. Ali nas to ne sprječava u daljnjim aktivnostima koje su jako važne, jer će Kanada uskoro postati prva i jedina zemlja u svijetu koja će Rezolucijom svog Parlamenta definisati zločin u Prijedoru kao genocid, kazao je za O kanal Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Institut je već više od 15 godina na stanovištu da je zločin u Prijedoru genocid.

- Nažalost, Haški tribunal to nije potvrdio svojim presudama, iako su zaista po našem mišljenju postojale veoma bitne činjenice, uključujući i najveću grobnicu u Evropi poslije 2. svjetskog rata, Tomašicu, uključujući i najveće koncentracione logore smrti nakon Auschwitza, itd. Svi elementi genocida, zatima masovna ubijanja bošnjačke i hrvatske inteligencije u Prijedoru, urbicid, etnocid itd. Postojali su svi elementi genocida po Konvenciji o genocidu, ističe Ramić.

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: