Intervju

Intervvju za Hayat

AMERIKANCI I KANAĐANI PODRŽAVAJU ODLUKU VALENTINA INZKA! RAMIĆ GOVORI ZA HAYAT

 

Gost današnje emisije Dobar dan BiH bio je dr. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.

 

Na samom početku Ramić se osvrnuo na aktuelnu situacju u Afganistanu, budući da ga je kao čovjeka ovo pogodilo, ali i kao nekoga ko se bori za ljudska prava.

 

Situaciju u Afganistanu je pogodila sve nas u Institutu jer poznato je da je jedna od glavnih misija našeg Instituta zaštita ljudskih prava i sloboda. Veoma je bitno da se očuvaju osnovna ljudska prava i slboode svih graÄ‘ana Afganistana i da se očuva njihova imovina. Lično smatram da budućnost i sudbina Afganistana treba da je u rukama naroda koji živi u Afganistanu. Naravno da je podrška razvijenih zemalja dobrodošla, ali    konačnu odluku o sudbini te države treba da donese taj narod. Nadam se da će obje ove konstante biti realizovane, u tom smislu valja pozvati Ujedinjene nacije da mnogo brže i efikasnije djeluju kako bi se prije svega zaštitili životi ljudi, a zatim da se pomogne toj državi da konačno stane na svoje noge – istakao je Ramić.

 

NEGIRATI GENOCID I VELIÄŒATI ZLOÄŒINCE JE SUMRAK CIVILIZACIJE

Uprkos izmjenama Krivičnog zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida, on se ponovno negira. U Rogatici su osvanuli sramotni bilbordi s natpisom „Nije bilo… Mi znamo“. Ramić smatra da je to sramotno.

Mi smo pozdravili izmjene krivičnog zakona BiH koje je nametnuo Visoki predstavnik, smatramo da krivično sankcionisanje negatora genocida je jedan od najvažnijih faktora bolje budućnosti države BiH, posebno njenih euroatlanskih integracija, i u tom smislu očekujemo od pravosudnih organa BiH, tužilaštva i sudstva, da u skladu sa svojim obavezama i svojom misijom, preduzme veoma brze i efikasne korake po tom pitanju. Negirati genocid i negirati sudske, naučne, historijske činjenice o genocidu u Srebrenici, veličati osuÄ‘ene ratne zločince je sumrak i čovjeka i civilizacije, i zaista pravosudni organi države BiH trebaju da poduzmu hitne i bezuvjetne mjere u smislu kažnjavanja onih koji to rade – smatra on.

Dodaje da graÄ‘ani u Kanadi i SAD-u, Amerikanci i KanaÄ‘ani, apsolutno podržavaju odluku Visokog predstavnika i daju punu podršku državi BiH da konačno se negiranje genocida stavi u zakonske okvire.

 

TWITTER I YOUTUBE ĆE BRISATI SADRŽAJ KOJI BUDE NEGIRAO GENOCID

Institut za istraživanje genocida Kanada nedavno je uputio platformama Twitter i YouTube da zabrane negiranje genocida u Srebrenici na svojim platformama. Stigao je i zvanični odgovor…

Da, naša akcija prema svim najvažnijim socijalnim mrežama traje skoro godinu dana. Mi smo prvo uputili Fcebooku, a zatim i drugim socijalnim mrežama, i mogu reži vašim cijenjenim gledaocima i čitaocima, da smo mi dobili pozitivne odgovore od Twittera i Youtubea, u kojem su oni veoma precizno rekli da će u skladu sa svojom misijom brisati svako negiranje genocida u Srebrenici. To je zaista veliki uspjeh, ne samo napeg Instituta, nego prije svega to je uspjeh svih onih boraca, aktivista koji se više od dvadeset godina bore za istinu o genocidu u Srebrenici i pravdu za žrtve tog zločina.  Mnogi svjetski mediji su objavili ovu vijest,  mene su lično kontaktirali, tražili su šira obrazloženja i sva obrazloženja smo im i pružili. Socijalnim mrežama želim da se zahvalim na veoma brzom, korektnom i konkretnom odgovoru. Jer, brisati negacije genocida na njihovim platformama jedan je od najvažnijih i najbitnijih elemenata brobe za istinu i pravdu – kazao je, izmeÄ‘u ostalog, dr. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, gostujući u emisiji Dobar dan BiH.

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: