Intervju

Intervju u ime IGK za Bosnian Advocacy Center

1. Kao Institut koji istražuje genocid dali ste doprinos usvajanju rezolucija o genocidu u Srebrenici. Dvije takve rezolucije, 2010. i 2015., su usvojene u kanadskom parlamentu. Koji je Vaš doprinos u usvajanju rezolucija?

- utvrdjivanje prijedloga za usvajanje rezulucija,

-izrada drafta rezolucija,
- prezentovanje drafta rezolucija sponzorima - clanovima kanadskog parlamenta, vlade i kanadskim akademskim i kulturnim subjektima,
- lobiranje za rezolucije kako u parlamentu tako i u vladi,
Mobilisanje bosanske zajednice u kanadi za lobiranje za rezolucije.

2. MeÄ‘u kanadskim parlamentarcima je bilo sigurno onih koji su više ali i onih koji su manje učestvovali u pisanju i usvajanju rezolucije. Kojeg parlamentarca/ce biste istakli koji su najviše doprinijeli usvajanju rezolucije?

- Brian Masse I Rob Oliphant.


3. Države poput Francuske, V.Britanije, Holandije, Turske nemaju usvojenu rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Da li postoji legislativa u ovim državama koja zabranjuje negiranje genocida pa smatraju da nema potrebe za usvajanjem rezolucije?

- Nismo sigurni da li postoji bilo kakva legislativa u navedenim drzavama po pitanju negiranja genocida, ali smo sigurni da navedene drzave i sve druge trebau imati pravni okvir za sankcionisanje negatora genocida i drugih ratnih zlocina.


4. Usvajanje rezolucije je simbolične prirode koja žrtvama genocida mnogo znači. Da li su ove države svjesne važnosti rezolucije?

Nisu svjesne. Ni jedna drzava koja u svome  parlamentu nema rezoluciju ili deklaraciju o genocidu u ne daje doprinos da se genocid ponovi. 

 

 
smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: