Intervju

Intervju za Hayat

RAMIĆ U 7 PLUS UPOZORIO BH SNAGE: VELIKI NAPORI RS-a U SVJETSKOM LOBIRANJU, UKLJUČITE SE PRIJE NEGO BUDE KASNO

 

Više od tri mjeseca prošla su od izmjena Zakona kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.U praksi je primjetno smanjenje broja slučajeva negiranja genocida, ali ne i procesuiranje iako je prijava bilo.Ni svijet nije dovoljno čuo ko sve negira genocid, pa umalo ovih dana da se desi skandal.

Predsjedniku komisije o Srebrenici koju je formirala Vlada RS-a Gideonu Greifu naredne sedmice trebao je biti uručen orden za posebne zasluge, a trebao mu ga je uručiti predsjednik Njemačke.Ipak, kako stvari stoje, od toga neće biti ništa, a zasluge pripadaju Institutu za istraživanje genocida Kanada koji je pravovremeno upozorio njemačke vlasti o kakvoj je zapravo ličnosti riječ.

U emisiji ‘7 Plus’ Hayat TV, razgovarali smo sa Emirom Ramićem, direktorom Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, Emir Ramić kazao je kako je dobro da su kao tim brzo i efikasno djelovali, te time spriječili skandal svjetskih razmjera. Pored pisma koje smo uputili predsjedniku Njemačke i njegovom ofisu, naši članovi u Njemačkoj su takoÄ‘er brzo i efikasno djelovali. Ne samo predsjedniku Njemačke, slali smo pisma i na adrese poput njemačkog parlamenta, te našim prijateljima u Njemačkoj. Na svu sreću, naše aktivnosti su urodile plodom i time je spriječen ovaj sramotan čin – naveo je Ramić. Dodao je kako nisu bili zadovoljni odlukom da se preispituje dodjela ordena Gideonu Greifu, ali kako kaže, prema informacijama sa kojima raspolaže ni to više neće doći u pitanje.

Javnost treba da zna da smo izvojevali veliku pobjedu na putu istine i pravde o genocidu u Srebrenici. Lideri velikih zemalja moraju voditi računa kada su u pitanju osuÄ‘eni ratni zločinci. Nažalost, predsjednik Njemačke i njegov ofis nisu reagovali, ali mi jesmo i nadamo se da do ovoga više neće doći – objasnio je Ramić.

Ramić je naveo kako je u pitanju lobi iz entiteta RS, čiji je cilj da se negira genocid, revizija historijskih, naučnih i sudskih činjenica o agresiji i genocidu u BiH o i glorifikovanje presuđenih ratnih zločinaca.

Ako se na kraju ipak desi da doÄ‘e do dodjele ordena Greifu, to će biti sramotan čin. Time bi se ugrozila i narušila meÄ‘unarodna pravda, meÄ‘unarodno pravo, same Ujedinjene Nacije čime se tjera da žrtva proživljava ono što je već jednom preživjela. Nadam se da će Njemačka pokazati da je na strani koalicije koja se bori za istinu i pravdu u svijetu – kazao je Ramić.

Apelovao je na domaće političare kada su u pitanju svjetski lobiji da se takva stvar ozbiljno shvati. BiH nema ambasadore u Kanadi i SAD koji štite i predstavljaju državne interese. Imamo ambasadore koje je Milorad Dodik poslao i koji primjači platu od države BiH rade protiv svoje sopstvene države. BiH mora imati istinske diplomate u Vašintonu, Otavi i Briselu.

Vlasti u Bosni i Hercegovini, probosanske snage moraju imati strategiju lobiranja za bosanskohercegovačke interese u svijetu. To je ono što rade krugovi RS-a u Sjevernoj Americi. Poseban akcent stavljaju na genocid u Srebrenici. Ovdje se radi o lobističkim zahvatima gdje se želi reći da se desio graÄ‘anski rat, da se genocid uopšte nije desio, da nije bilo agresije i na kraju da se izjednači žrtva i agresor. Moramo se uhvatiti u koštac sa ovim i pozabaviti se – objasnio je Ramić.

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: