Intervju

Intervju za Balkansku istrazivacku mrezu BiH

1. Kakva su platforma društvene mreže za osobe koje žele i rade na negiranju zločina ili veličanju ratnih zločinaca? Da li im je to pogodno tlo za iskazivanje mišljenja i je li im do sada generalno to sve bilo dopustljivo?

 

Platforme svih socijalnih mreza su idealno mjesto za negiranje genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovjećnosti. Takođe i za veločanje presuđenih ratnih zločinaca. Zbog prisustva veoma velikog broja ljudi na socijalnim mrežama negiranje zločina i glorifoikovanje presuđenih ratnih zločinaca prtedsstavlja veliki problem.

Imajući to u vidu Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) nedavno je uputio zahtjev tehnološkim gigantima Fejsbuk, Gugl, Tviter i Jutjub da zabrane negiranje genocida u Srebrenici na svojim platformama. Kompanije Gogl, Tviter i Jutjub u vezi sa zahtjevom IGK su odgovorili da imaju jasno ustanovljenu politiku koja “sankcioniše svaki govor mržnje”.Dakle te socijalne platforme uklanjaju svako negiranje genocida u Srebrenici i veličanje osuÄ‘enih ratnih zločinaca. Od fejsbuk nismo dobili konkretan odgovor ali na naša pojedinačna traženja da se uklone sadržaji koji negiraju genocidu Srebrenici Fejsbuk je pozitivno reagovao, uklanjajući iste.

 

2. Šta je Institut zabilježio kada je u pitanju negiranje genocida i ratnih zločna u BiH u pitanju? Koliko je tog sadržaja i odakle najčešÄ‡e dolazi? Kakva je struktura osoba koja to čini?

 

IGK vodi evidenciju o sadržajima na društvenim mrežama. To je sastavni dio naše misije rada. Najviše objava u kojima se negira genocid i vrijeÄ‘aju srebreničke žrtve dolazi iz Srbije i entiteta RS. Zatim iz SAD, Kanade, Rusije, Francuske, Australije i drugih država. Negiranje ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i posebno genocida se najčešÄ‡e vrši putem revizije historijskih, naučnih i sudskih činjenica o tim zločinima, zatim kroz veličanje osuÄ‘enih ratnih zločinaca i ponižavannje preživjelih žrtava. U posljednje vrijeme posebno u SAD i Kanadi osnivaju se posebne lobističke grupe koje lobiraju kod politickih i akademskih subjekata navedenih država sa ciljem dokazoivanja da se u BiH nije desila višestruka agresija, već graÄ‘anski rat. Jednostavno cilj je izjednačiti zločinca i žrtvu. Što se tiče struktura koje negiraju genocid u zadnje vrijeme je sve više obrazovanih, dobro plačenih subjekata. ÄŒesto se angažuju i profesori sa istaknutih univerziteta i instituta širom svijeta.

 

3. Facebook je počeo uklanjati sadržaje na kojim su ratni zločinci, te ukoliko se isti kroz njega veličaju, što je izazvalo ljutnju kod osoba koji se takvim stavovima vode, pa su počeli da objavljuju fotografije sa cenzirisanim očima ili tekst uz razdvajanje kako algoritmi ne bi prepoznali. Da li je to pozitivan iskorak facebook-a u borbi protiv osoba koje negiraju zločine i kako komentarišete korake tih oosba koji nastavljaju sa svojim radom uprkos zabranama?

 

Fejsbuk ima politiku zabrane hvaljenja zločina iz mržnje, masovnih ubistava, ismijavanje žrtava i promociju organizacija i pojedinaca koji ih čine. Po toj osnovi on može uklanjati sa svoje platforme svako negiranje genocida u Srebrenici i veličanje osuÄ‘enih ratnih zločinaca. To se već dešavalo u nekoliko navrata. IGK smatra pozitivnim što Fejsbuk poricanje holokausta i genocida tretira kao govor mržnje i nadamo se da će u budućnosti još više uklanjati sa svoje platforme negiranje genocida u Srebrenici. Negiranje svih zločina je duboko anticivilizacijski i dehumanizirajuči čin, direktno uperen protiv meÄ‘unarodne pravde, meÄ‘unarodnog prava, meÄ‘unarodnih sudskih i političkih institucija. 

4. Koliko je bitno da društvene mreže budu ureÄ‘enije, s obzirom da velika populacija mlaÄ‘ih osoba koristi iste i biva izložena mogućim dezinformacijama ili lažima?

 

Protiv negiranja svih zločina se moramo svi kolektivno, organizovano i strategijski boriti, a posebnu odgovornost u toj bitnoj borbi imaju socijalne mreže.Jer negiranje zločina i širenje laži i obmana o svim zločinima stvaraju pogodno tlo za ponavljanje zločina. Na platformama socijalnih mreža najviše ima mladih. Ako ne zasutavimo negiranje zločina i veličanje zločinaca na socijalnim mrežama dobičemo čitavu generaciju mladih koja će biti zatrovana mržnjom, a to je plodno tlo za nove zločine pa i genocide i agresije.

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: