Intervju

Za Balkantimes Press

KOLUMNA

 

Ustavni i pravni poredak u Bosni i Hercegovini je ozbiljno ugrožen. Suverenitet, teritorijalni integritet, politička nezavisnost, meÄ‘unarodni pravni subjektivitet Bosne i Hercegovine je ozbiljno doveden u pitanje. Mir i stabilnost su najugroženiji od završetka agresije, genocida i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

 

Bosna i Hercegovina je Dejtonskim mirovnim sporazumom, radi zaustavljanja agresije, dobila entitet za kojeg je MeÄ‘unarodni sud pravde u Hagu utvrdio da je počinio genocid nad Bošnjacima. Bosanskohercegovačka država nije integrirana u Evropsku Uniju i Sjevernoatlanski savez zato što se ne može dogovoriti s politikom koja je planirala i izvela agresiju i genocid. MeÄ‘unarodna zajednica nema zajednički plan i strategiju za odbranu i jačanje države jer još ne postoji bosanskohercegovačka koalicija koja bi ponudila najbitnijim subjektima meÄ‘unarodne zajednice strategiju očuvanja i jačanja države Bosne i Hercegovine. Verbalni odgovor na sve snažnije rasturanje bosanskohercegovačke države nije dovoljan. Mora se mnogo konkretnije zaštititi država. Sadašnja sigurnosna prijatnja državi i sigurnosni izazov traže konkretan sigurnosni odgovor. 

 

Prvi put pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija se nije obratio visoki predstavnik. Odgovorni u Vašintonu, Briselu i Otavi ne znaju u potpunosti koliko je ozbiljna kriza u Bosni I Hercegovini. 

 

To što Milorad Dodik radi je direktni državni udar, direktni atak na mir i stabilnost. Stvaranje vojske entiteta Republike Srpske znači i kraj Dejtonskog mirovnog sporazuma što automatski znači i povratak na Ustav Republike Bosne i Hercegovine. Onda se nalazimo u situaciji da Oružane snage Bosne i Hercegovine treba da uspostave red u cijeloj državi. S druge strane predloženim izmjenama Izbornog zakona u suštini se ispunjavaju ratni ciljevi Hrvatskog vijeća odbrane.

 

Secesija je u toku. Država Bosna i Hercegovina je   napadnuta zbog kontinuiranog negiranja države Bosne i Hercegovine, ugrožavanja njenog teritorijalnog integriteta, nezavisnosti, suverenosti i državno pravno političkog subjektiviteta, radikalnog kršenja  Općeg okvirnog sporazuma za mir, što je prijetnja miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i podrivanje perspektive svih graÄ‘ana, uključujući i i graÄ‘ane iz entiteta Republika Srpska. Kontinuirani udari na državu Bosnu i Hercegovinu su kulminirali usvojenim aktima Narodne skupštine entiteta Republika Srpska od 10. decembra 2021.

 

 

Odluke Narodne skupštine entiteta Republika Srpska, koje je izglasala politička grupacija okupljena oko Milorada Dodika, direktan su udar na Dejtonski mirovni sporazum i ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine. Pravosudne institucije Bosne i Hercegovine su dužne da odlučno reagiraju i hitno poduzmu korake iz svoje nadležnosti. Ne smije biti nikakvog odlaganja ili čekanja nekakvih rokova. Jer glasanjem za odluke kojima se najavljuje formiranje parainstitucija i napušta Dejtonski mirovni sporazum, Milorad Dodik i njegovi politički partneri uvode Bosnu i Hercegovinu u neizvjesnost i nestabilnost čije posljedice mogu biti nesagledive. U svom destruktivnom djelovanju ove snage moraju biti spriječene, institucionalno od strane pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine.

 

Entitet Republika Srpska je greška u unutrašnjoj strukturi Bosne i Hercegovine koju potvrÄ‘uju brojne presude MeÄ‘unarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i MeÄ‘unarodnog suda pravde. Pravosnažno utvrÄ‘ivanje genocida je dovoljan osnov za ukidanje entiteta Republika Srpska.

 

Nade ima. U mojim razgovorima sa mnogim kanadskim ali i zvaničnicima iz drugih država često sam čuo ohrabrujuću rečenicu da ne postoji niti jedna zemlja u svijetu koja bi prekršila standarde meÄ‘unarodnog prava i meÄ‘unarodno priznate suverene države Bosne i Hercegovine. Niko ne podržava secesionističke težnje entiteta Republika Srpska niti antibosanske aspiracije Dragana ÄŒovića. Zato očekujem od SAD, Kanade, Ujedinjenih nacija i Evropske unije da se ponašaju prema Bosni i Hercegovini i najavama secesije isto kao što se ponašaju prema bilo kakvoj najavi secesije bilo koje pokrajine u bilo kojoj državi. Bosna i Hercegovina je meÄ‘unarodno priznata država, članica Ujedinjenih nacija, potpuno ravnopravna sa drugim državama, sa svojim legalnim i legitimnim institucijama.

 

Mi još na žalost nemamo probosansku koaliciju koja bi ponudila jasnu strategiju i plan odbrane i jačanja bosanskohercegovačke države. To je naš najveći problem, što od nas traži meÄ‘unarodna zajednica. U mojim kontaktima sa političkim i akademskim subjektima u svijetu stalno je pitanje postojanja bosanskohercegovačke državne strategije. U ovim teškim momentima za našu državu pojačali smo lobiranje kod kanadskih političkih subjekata. Premijera Kanade, članove Vlade i članove Parlamenta upoznali smo da su državne institucije blokirane i ne funkcionišu, da je ugroženost i prijetnja miru i stabilnosti u državi najveća od završetka agresije, počinjenog genocida i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da političari iz entiteta Republika Srpska ozbiljno ugrožavaju rad državnih institucija i time onemogućavaju i blokiraju funkcionisanje države u cjelini, da su Milorad Dodik i političari iz entiteta Republika Srpska usvojili dokumente najavljujući oživljavanje tzv. “Vojske Republike Srpske”, ratnih snaga osuÄ‘enih za genocid, zločine protiv čovječnosti i mnoštvo drugih zločina počinjenih tokom rata u Bosni i Hercegovini, da politički establišment Srbije, zemlje osuÄ‘ene da nije sprečila genocid, nastavlja da podriva političku stabilnost u Bosni i Hercegovini promovišući ideju Velike Srbije (“Srpski svijet”) i podržavajući srpske separatiste na čelu sa Miloradom Dodikom, a da novi visoki predstavnik nijemo svjedoči uništenju i da su bosanskohercegovački graÄ‘ani uznemireni. Tražili smo od Kanade i drugih država da osudi negiranje genocida i sudski i naučno utvrÄ‘enih činjenica, veličanje ratnih zločinaca, da osudi korupciju političkih struktura na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, da usvoji rezoluciju o pojačanoj ulozi Kanade na zaštiti teritorijalnog integriteta, suvereniteta, nezavisnosti i političkog subjektiviteta Bosne i Hercegovine, te da visoki predstavnik koristi svoja bonska ovlaštenja kako bi uklonio sve one koji negiraju genocid i državu Bosnu i Hercegovini.

 

Država Bosna i Hercegovina je bez diplomatske odbrane u SAD i Kanadi. Najjaču političku polugu koju smo prema svijetu imali, državnu, istinsku diplomatiju, izgubili smo u najvažnijem dijelu svijeta - Sjevernoj Americi. Bosna I Hercegovina je ostala spuštenog garda pred nasrtajima bijesnih i nezasitih vele -separatista koji više od 20 godina djeluju u SAD i Kanadi i koji su sve više materijalno jači. Dopustili smo da Milorad Dodik zavlada u Vašingtonu i Otavi, ali i drugdje, da aktivira svoje lobiste, da podredi ambasade Bosne i Hercegovine u SAD i Kanadi svojim separatističkim interesima, da mijenja karakter rata u Bosni I Hercegovini, revidira sudske, naučne i historijske činjenice i glorifikuje osuÄ‘ene ratne zločince. Ambasade Bosne I Hercegovine u SAD i Kanadi postale su legla sepatarizma, laži, obmane i nepravde. U njima se bez posljedica antibosanski ambasadori igraju državnim simbolima, ne spuštaju zastavu za 11. juli bez ikakvih posljedica, državne simbole tretiraju kao krpe, rade i pričaju protiv Bosne i Hercegovine i direktno djeluju protiv bosanskohercegovačkih organizacija, zajednica i instituta. Zbog diplomatije država opstaje ili propada. Diplomatija je i kultura i civilizacija, diplomatija je i dijalog i istina. Sposobna diplomatija spašava državu, vidjeli smo već kako to izgleda tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Nesposobna diplomatija urušava državu. Već smo u više pisanih obraćanja Predsjedništvu Bosne i Hercegovine upozoravali da se rat u Bosni i Hercegovini nastavlja drugim sredstvima, izmeÄ‘u ostalog i diplomatskim, ali negiranje sopstvene države od strane nekih bosanskohercegovačkih ambasadora i diplomata, negiranje državnih simbola i nečinjenje onih koji su odgovorni da to spiječe, stavlja državu i diplomatiju u bestidni položaj. U ambasadama Bosne i Hercegovine u Vašingtonu i Otavi niko ne predstavlja državne interese u momentu kada je Bosna IiHercegovina napadnuta od antibosanske koalicije. Treba li to dokazivati? Država je izdana od ambasadora koje je postavio Milorad Dodik i koji zastupaju njegove, secesionističke, antibosanske politike. Napravimo potrebne korake da država Bosna i Hercegovina ima svoj državni, diplomatski glas u Vašintonu, Briselu, Otavi. Glas koji će saraÄ‘ivati sa  dijasporom, sa njenim organizacijama, zajednicama, institutima.

 

Bosna I Hercegovina se ne treba oslanjati na meÄ‘unarodnu zajednicu. Zajedničkim djelovanjem probosanskih političkih, akademskih i struktura iz sve jače i organizovanije dijaspore trebamo ponuditi inertnoj meÄ‘unarodnoj zajednici vlastitu, bosanskohercegovačku strategiju o državi. A poslije toga zajedno sa meÄ‘unarodnom zajednicom izabrati najbolji i najefikasniji alat za realizaciju strategije. Ne pitajte šta država može da učini za vas - pitajte šta vi možete da učinite za vašu državu. Zato pozivam sve Bosance i Hercegovce koji vole svoju jednu i jedinu domovinu i koji se ponose njenom hiljadugodišnjom tradicijom da se okupe oko riječi Bosna I Hercegovina. Ma gdje bili svjedočimo Bosnu I Hercegovinu kao državu, teritoriju, zemlju kao uzvišeno mjesto zajedničke sudbine ljudi, žena i djece. Tako se brani domovina. Tražimo od bosanskohercegovačkog političkog, akademskog i kulturnog establišmenta odlučnost, jedinstvo i ozbiljnost u odbrani i jačanju države. Narod vas je izabrao da čuvate, branite i jačate državu. Dužnost vam je ponuditi strategiju odbrane, jačanja i razvoja države. Tražimo od dijaspore i posebno od probosanske diplomatije da informišu vlade država u kojima se trenutno nalaze sa strašnim napadima na državu i zatraže hitnu akciju za zaštitu teritorijalnog integriteta, suvereniteta, nezavisnosti i političkog subjektiviteta države. U toj akciji primarno mjesto treba biti lobiranje za hitni prijem države Bosne i Hercegovine u NATO. U Bosni i Hercegovini meÄ‘unarodna zajednica je izgubila sebe. Ista ta zajednica koja je u agresiji izdala Bosnu i Hercegovinu i svojom neaktivnošÄ‡u dozvolila genocid sada u teškim trenucima ima povijesnu dužnost da se upotrebom svih demokratskih sredstava suprostavi teškim napadima i negiranju države, jer time se ne brani samo jedna velika evropska država i civilizacija, već i cijela meÄ‘unarodna zajednica.

 

Vrijeme je da pravosudni organi stanu uz svoju državu, Bosnu i Hercegovinu. Vrijeme je da slobodni svijet stane uz državu Bosnu i Hercegovinu.  Vrijeme je da probosanske snage u i van Bosne i Hercegovine se okupe na jednom strateškom cilju, odbrani države Bosne i Hercegovine.

 

Dr. Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada

 

Vijesti: