Intervju

Za bh torontoraja

Nakon demonstracija u Bonu krajem prošle godine najavljene su mirovni protesti u znak podrške Bosni i Hercegovini širom Evrope i diljem svijeta gdje žive sinovi i kćeri Bosne ponosne.

Kao što je poznato Centralna manifestacija biće održan 10. januara 2022. godine u Briselu, na trgu Schuman (unutar prostora institucija EU), a pod motom protiv podjela i sukoba u BiH. Organizaciju protesta u Briselu koordinira Organizacioni odbor sa Udruženjem Platform BiH iz Nizozemsk.

U Proglasu ovih mirovnih protesta/demonstracija izme Ä‘u ostalog stoji ”Demonstracije iskazuju našu uzrujanost i odlučnost da čuvamo i njegujemo Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu i nedjeljivu demokratsku zemlju, koja pripada svim njenim graÄ‘anima. Demonstracije nemaju za cilj da ističu ili označe neku etničku, religioznu ili političku grupaciju”

I bosanskohercegovački graÄ‘ani u Kanadi planirali su izaći na ulice i stati u "zaštitu" svoje domovinea, a u koordinaciji Instituta za genocide Kanada i Organizacionog odbora mirni protesta.

MeÄ‘utim, zbog pogoršane epidemiološke situacije i pooštrenih restriktivnih mjera, te na osnovu preporuke nadležnih lokalnih i provincijskih organa (provincija Ontario), Organizacioni odbor je nažalost otkazao Mirovni protest za Bosnu i Hercegovinu koji je bio predviÄ‘en za 10. januar ove godine u Torontu i Otavi.

Organizacioni odbor je sa ovom odlukum upoznao i Centralni odbor koji koordinira centralni mirni protest u Briselu, kao i proteste širom svijeta.

Umjesto mirnog protesta svim KanaÄ‘anima bh porijekla, kojima je Bosna i Hercegovina još uvijek domovina i koju još uvijek u srcu nose, preoručuje se da svoj doprinos globalnim protestima za mir u Bosni i Hercegovinu pokažu tako što će 9. ili 10. januara sa državnom zastavom Bosne i Hercegovine i zastavom Kanade ispred svoje kuće napraviti fotografiju ili video, istu postirati na svoje socijalne mreže sa sloganom: “Ustani, nešto se dešava, i tvoja sudbina se rješava!” koristeći #protestforbosnia

Vijesti: