Intervju

IGK reakcija povodom napada na žrtve genocida i na negiranje genocida u NSRS.

 

IGK reakcija povodom napada na žrtve genocida i na negiranje genocida u NSRS.
Miloradu Dodiku i njegovom političkom establišmentu koji u NSRS grubo, anticivlizacijski, dehumanizirajući napadaju na žrtve genocida poručujemo da postoje samo pravosnažne presude oba meÄ‘unarodna svjetska suda. Genocid u Srebrenici definitivno nije stvar mišljenja Dodikovog establišmenta i antibosanske koalicije, to je sudska, historijska, politička činjenica koju je priznao civilizovani svijet.
Povreda IUS COGNES normi obavezujućeg prava je pravni osnov ništavnosti Dejtonskog sporazuma, a samim tim i bh. entiteta Republika Srpska. To je najjača norma meÄ‘unarodnog prava, imperativnog karaktera i obavezujuća je za sve države u meÄ‘unarodno-pravnom poretku, sve dok ne bude zamijenjena nekom drugom normom. U sebi sadrži više elemenata. Jedna od stvari je povreda učinjena genocidom, druga je povreda učinjena zločinom protiv čovječnosti, pa onda aparthejd, torture, mučenja i tako dalje. To su sve elementi povrede IUS COGNES norme, a posljedica je ništavost meÄ‘unarodnog ugovora. 
Krivična prijava protiv Momčila Antonića, poslanika SNSD, za negiranje genocida u Srebrenici.
“Znamo mi kako razmišljate, dajte da i narod zna. Ja kažem nije bilo genocida u Srebrenici. Hajdete i vi to recite pa makar bilo predizborno”, kazao je Antonić u NSRS.
Naša krivična prijava biće bazirana na izmjenama Krivičnog zakona koje je donio bivši Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. U Zakonu se kaže da “ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrÄ‘en pravosnažnom presudom u skladu s Poveljom MeÄ‘unarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. avgusta 1945. ili MeÄ‘unarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili MeÄ‘unarodnog krivičnog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a to bude usmjereno protiv grupe osoba ili člana grupe odreÄ‘ene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao podstaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve grupe osoba ili člana takve grupe", kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
IGK

Vijesti: