Intervju

Poziv za sesiju Krug99

Broj: 23-2-1/22

Sarajevo,  23. februar  2022. godine 

 

 

Suad Đozić,

Dr. Emir Ramić,

Meho Kapo,

Dino Salihagić,

Sanjin Sinanović,

 

Poštovani,

 

Pozivamo vas da prihvatite naš prijedlog i govorite kao uvodničari na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca - Kruga 99,  Sarajevo, na temu (okvirno): 

 

GraÄ‘anski otpor protiv urušavanja države i mira u BiH

 

Svakako, moguća je na vaš prijedlog korekcija ili izmjena naslovljene teme.  

Sesija bi se održala u nedjelju, 27. Februara 2022. godine, sa početkom u 11 sati.  

 

Namjera nam je da i  raspravom na sesiji Kruga 99 utičemo na razumijevanje i senzibiliziranje javnosti u zemlji i izvan nje za definisanu temu,  te odnos javnosti prema njenim ključnim  poentama. Pogotovo što sadašnja previranja u i oko BiH imaju neke zajedničke karakteristike i uzroke, ali i prepreke. ÄŒak i opasnosti od obnove nasilja nepredvidljivog intenziteta. 

Nama je, naravno, u epicentru pažnje BiH i trajni mir kojem društvo većinski teži, ali koji može topljenjem “zaleÄ‘enog konflikta” i da izgubi. Otpor takvom stanju mora biti konkretan u svim sferama sigurnosti i realpolitike, ali i organizovanog graÄ‘anskog otpora i djelovanja svakog pojedinca.

ÄŒini se da pored regionalnih silnica, i nedovoljno jasna politika i dosljedna strategija zapadnih sila  u ovom vremenu na zastupanju vrijednosti liberalne demokracije, tome doprinose. Ako se nastavi neodgovorna „appeasement-politika" internacionalnih aktera, politika ustupaka rušiocima i sadašnjeg ustavnog poretka, BiH će ostati u predvorju demokratskog svijeta. I trajni medij budućih sukoba i nestabilnosti. 

Uvjereni smo da je model konstitutivnosti (konstituentnosti) istrošen i razgolićen kao ključni instrument potčinjavanja BiH, jačanja hegemonijskih i paternalističkih politika susjednih zemalja i ekspanzionističkog velikodržavlja.

Naše je uvjerenje da u i za BiH konačno moraju biti otvorene perspektive izgradnje moderne evropske države na standardima i principima demokratskog, graÄ‘anskog ureÄ‘enju po uzoru na razvijene demokratske nacije. Možda je sadašnja sigurnosna i politička kriza istovremeno i prilika. 

ÄŒini se da je u ova krizna vremena konačno započeo proces većeg razumijevanja i afirmacije zajedničkog glasa BH graÄ‘ana bili oni u domovini ili dijaspori. Naznake toga nisu nastale, kako se čini, posredovanjem političkih subjekata koji su na sceni u zemlji, koliko  jačanjem svijesti o opasnostima sa kojima je zemlja suočena. Ali i odgovornosti  predanih pojedinaca na poticanju ličnog angažiranja svakog graÄ‘anina u iskazivanju volje za očuvanje države i njenog konačnog trasiranja puta ka zajednici modernih demokratskih zemalja.

Uvjereni smo da sazvučje glasova dijaspore i državotvornih glasova u zemlji tek zajedno mogu postići željeni rezultat. Transparentan stav, odlučan javni glas i u zemlji i naročito u demokratskim državama gdje danas žive naši graÄ‘ani, od neprocjenjive je važnosti za jačanje otpora protiv urušavanja države i društva, ali i zaustavljanja nasilnika koji ugrožavaju mir i sigurnost.

 

Kako god, čini nam se da je naslovljena (ili slična) tema od posebnog interesa za našu javnost i motiv poziva baš vama. 

 

Napominjemo da se Asocijacija nezavisnih intelektualaca - Krug 99 (www.krug99.ba, https://www.facebook.com/KRUG99) već dvadeset osam godina redovno sastaje svake nedjelje, izuzev praznika i sezone ljetnih odmora, da je multietničkog članstva i  raspravlja o aktuelnim pitanjima države i društva Bosne i Hercegovine, te regionalne stabilnosti. 

Sesije traju ukupno do 2 sata. Uvodničar obično govori najviše do 45 minuta ukupno, nakon čega slijedi diskusija, pitanja i komentari članova Kruga 99. Na kraju, posljednjih 10 minuta sesije, uvodničar se još jednom u vidu rezimea obraćaju sa odgovorima na postavljena pitanja, komentare i slično.

Prije početka sesije, u 10.00 održava se redovna press konferencija na kojoj se uvodničar i  predsjednik Kruga 99  obraćaju medijima o naslovljenoj temi,  u ukupnom trajanju do 30 minuta, uključujući i odgovore na eventualna pitanja novinara.

Zbog okolnosti izazvanih pandemijom Covid-19 sesije se realiziraju u online formatu putem aplikacije Zoom na Join Meeting, LINK ZA KRUG: https://us02web.zoom.us/j/574497686  (Meeting ID: 574 497 686) 

Press konferencija i sesije se istovremeno emituju i na FB – live stream, a nakon toga i na YouTube kanalu Kruga 99 kojeg i novinari najčešÄ‡e koriste za svoje potrebe. 

Imajući u vidu dugu tradiciju djelovanja Kruga 99 i aktuelnost tema, sesije su uglavnom dobro medijski praćene. 

 

Dakle, vaš prvi istup bio bi za medije, nedjelja u 10 sati, u trajanju do 30 minuta ukupno, računajući i odgovore na eventualna pitanja novinara. Korisno je (ali nije nužno i obavezno) da nam se kraća medijska izjava, radi preciznijeg citiranja, dostavi prethodno, i koja se sa snimkom održane press konferencije odmah dostavlja svim medijima. 

 

Unaprijed Vam se zahvaljujemo.

 

S poštovanjem,

Adil Kulenović, predsjednik

 

PS. Molim vas da se usaglasite o redoslijedu govornika i potpisu iza vaših imena za najavu sesije.

Vijesti: