Intervju

Intervju za Avaz

1. Institut za istraživanje genocida Kanada smatra da kontinuitet ruskog nasrtaja na suverenitet države BiH mora biti zaustavljen. Na koji način je moguće institucionalno zaustaviti te napade?
 
Institut za istraživanje genocida Kanada osuÄ‘uje prijetnje ruskog ambasadora. Prijetnje su opasne za BiH jer se kao primjer navodi Ukrajina nad kojom Rusija vrši agresiju. Odluka BiH o tome da li će ući u NATO, može donijeti jedino u državne institucije BiH. Ovo meÄ‘utim nije novi stav Rusije u vezi sa BiH i ulaskom u NATO. Prije dvije godine, Vojni odbor Senata SAD, optužio je Rusiju da „potkopava suverenitet BiH“. Tadašnji ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, rekao je da u BiH ne postoji konsenzus o integraciji u NATO  i da bi nastavak takvog puta, dovelo u pitanje stabilnost zemlje. Moskva želi, nakon što je izgubila konce u Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, taj uticaj i dalje ostvarivati u Srbiji i jednom dijelu BiH, RS, čije se rukovodstvo protivi pristupanju NATO. Entitet RS čak ima i usvojenu rezoluciju, usvojenu u Narodnoj skupštini, da nije za NATO i da je opredjeljena za neutralnost. TakoÄ‘e se napominje da će na ovom putu, pratiti Srbiju. MeÄ‘utim dokument Program reformi, BiH je prihvatila, odlukom svih, uključujući i srpske predstavnike. Godinu dana nakon rasprave u Vojnom odboru američkog Senata, a nakon što je konstituisana Komsija za saradnju sa NATO, reagovali su iz ruske ambasade, naglasivši da će u slučaju praktičnog približavanja BiH NATO, Rusija morati reagovati na taj, kako su rekli, neprijateljski korak. Ruski ambasador u BiH , osoba kojoj je posao i dužnost graditi dobre odnose izmeÄ‘u dvije države i naroda koje u njima žive, zloupotrebljava svoju funkciju i pred medijima otvoreno prijeti državi BiH.Te prijetnje treba shvatiti vrlo ozbiljno. Bosanskohercegovačka diplomatija mora strateški, organizovano i sistematski se boriti protiv ovog i svih drugih nasrtaja na državu. Vrijeme je za akciju. Napravimo potrebne korake da država BIH ima svoj državni, diplomatski glas u bitnim centrima svijetske politke. Što se tiće konkretnog institucionalnog zaustavljanja ruskih i drugih nasrtaja na BiH, Predsjedništvo BiH je na potezu. Mi smo pozvali Predsjedništvo BiH da ruskog ambasadora zbog ovakvih prijetnji jednoj suverenoj državi, članici Ujedinjenih nacija proglasi personom non grata. Ovakve izjave i ovakav pristup jednog šefa misije konfrotira se sa osnovnim postulatima izraženim u Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima. U članu 9 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima stoji da “država kod koje se akredituje može u svako doba, i bez obaveze da obrazloži svoju odluku, obavjestiti državu koja akredituje da je šef ili ma koji član diplomatskog osoblja misije persona non grata ili da na koji drugi član osoblja misije nije prihvatljiv””. Rusija ne može biti ni članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH. Ujedinjene nacije i Vijeće za implemetaciju mira zajedno sa Visokim predstavnikom trebaju donijete odluke o tome.
 
2. Podrška ruskog ambasadora članu Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, odnosno Miloradu Dodiku je neupitna. Putinova Rusija, koja ima izvršnog subjekta u BiH Milorada Dodika, umišlja da bi drugim državama mogla krojiti sudbinu u skladu sa brežnjevljevom doktrinom ograničenog suvereniteta kojim je Sovjetski Savez opravdavao vojna uplitanja u druge države, primjerice invazije na ÄŒehoslovačku 1968. godine. U skladu sa tim 2022. Rusija uvodi načela imperijalnih politika, uvode agresivan osvajački rat, sve potpuno suprotno Povelji Ujedinjenih nacija i načelu suverene jednakosti država. Danas ruski ambasador u BiH ponavlja ruski model opravdavanja agresije. I ako ambasador dobro zna da je pitanje ulaska BiH u NATO, suvereno pravo države BiH, rusko insistiranje na neslaganjima koji postoje unutar BiH oko ulaska u NATO je dio državne politike Rusije koja definitivno nanosi štetu BiH, njenom suverenitetu, nezavisnosti, teritorijanom integritetu i meÄ‘unarodnom, pravnom i političkom subjektivitetu.
 
3. Mnogi komentiraju Dodikov nagli politički zaokret, od osobe koja je 2007. godine nedvojbeno genocid nazivala genocidom, do osobe koja genocid zapravo slavi. Šta bi mogao biti okidač u promjeni retorike, čije ohrabren?
 
Dodikov zaokret od umjerenog bosanskog Srbina i racionalnog prozapadnog političara ka tvrdom ultranacionalističkom političaru proruskog senitmenta je počelo još 2008. godine, kada je Državna agencija za istrage i zaštitu vodila istragu u Tužilaštvu BiH u slučaju “zgrada Vlade RS” istražujući tragove o prevarama, utajama poreza i pranju novca pri kupoprodaji i izgradnji sadašnje zgrade Vlade RS u Banjoj Luci, ali i sa njima povezanom privatizacijom Telekoma Srpske.
Tada mu je bilo jasno da lično bogaćenje i voÄ‘enje proevropske i probosanske politike neće ići zajedno. Okreće se Rusiji, i lično i politički. Kao posljedica toga zaokreta Dodik intezivno i sistematski vodi politiku negiranja genocida i ratnih zločina na kojima je nastala RS, prikazujući ih kao veličanstvene uspijehe i junaštva srpske vojske, srpskog naroda i srpske elite. Prikazujućih ih kao nužne, potrebne i poželjne političke poteze i ishode, na kojima sada nove generacije Srba u RS, trebaju da grade svoju budućnost. Ali sada nije više u pitanju samo negiranje genocida, tu fazu je Dodik završio odavno. Sada se radi o glorifikaciji ratnih zločina i zločinaca sa ciljem revizije historijskih, naučnih i sudskih činjenica o genocidu u BiH. Sastavni dio te revizije i ekstremno nacionalističke politike i prakse je projekcija srpskih nacionalista u kojoj Dejton nije početak RS kao jedne od regija u BiH, već njeno zvanično priznavanje kao države, koja u Dejtonu tobože unosi svoj državnopravni suverenitet u BiH. Uzimajući ultranacionalizam, rusofilstvo i revizionizam, Dodik je uspio instalirati ozbiljno ekonomsko, bezbjednosno-obavještajno i kulturno-propagandno prisustvo Rusije u RS. Razmjere tih veza su vidljive na svakom koraku u RS. Tako je uz pomoć Dodika, Putinova politika i moć se instalirala u BiH, što meÄ‘unarodna zajednica mora veoma ozbiljno shvatiti. Jer zbog te ruske zaleÄ‘ine, Dodik ima samopuzdanje i hrabrost da nameće referendume, da provocira i proizvodi tenzije i da se ne boji nikakvog hapšenja. Zapravo Dodik neće stati dok u BiH postoji RS. Zbog rusofilstva srpskog nacionalističkog establišmenta, Rusi će uvijek uspijevati preko RS destabilizovati BiH, ali  i cijeli region.Dodikov režim će ići u pravcu potvrÄ‘ivanja državnosti RS i na vanjskopolitičkom, i na unutrašnjepolitičkom, i na kulturnom, ali i na pravno-političkom planu, što je, ustvari, priprema za konačnu secesiju. To što Dodik u BiH je dio strategije koju Rusi vode lokalno po različitim regionima, kao odgovor na zapadnu strategiju obuzdavanja Rusije.
 
4. Kako Kanada gleda na situaciju u BiH i koliku podršku naša zemlja ima u dijaspori?
 
Kanada podržava državnost, suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet države BiH. Kanada podržava BiH i na putu ka NATO i EU. Zahvaljujemo se Kanadi, kanadskom narodu i kanadskim vlastima i institucijama na korektnom odnosu prema graÄ‘anima BiH u Kanadi, za njihovu političku i materijalnu podršku BiH. Kanada je važna i razvijena država koju je dobro imati uz BiH. Kanada je zemlja članica Vijeća za implementaciju mira i trebamo je imati kao prijatelja, posebno na euroatlantskom putu. Veoma je važno istaći da je Kanada prihvatila bosanskohercegovačku zajednicu kao partnera u razvoju kanadske države i društva, ali i u poboljšavanju odnosu dvije države. To je posebno intezivirano poslije posjete tadašnjeg predsjedavajučeg Predsjedništva BiH Željka Komšića Kanadi, 2020. godine.
 
5.Ukoliko sam nešto bitno izostavila u navedenim pitanjima, a smatrate da je potrebno spomenuti, imajte potpunu slobodu da napišete.
 
Antibosanska koalicija u BiH i u svijetu putem kampanje anticivilizacijske revizije historijske, sudske i naučne istine o genocidu u Srebrenici, nastoji nametnuti priču da je entitet RS trajna državna kategorija. Antibosanskoj koaliciji i onima koji prijete poručujemo, da nećemo stati, te da borba za istinu i pravdu, ali i za bolju državu BiH neće prestati. Borba za jedinstvenu državu BiH u njenim historijskim granicama bez legalizovanih rezultata agresija i genocida se nastavlja. Poručujemo negatorima države i genocida da BiH nikada neće postati ljudska pustinja postavljena na masovnim grobnicama žrtava koju će antibosanska koalicija oblikovati po svojim potrebama, za svoje nacionalističke ciljeve. Budućnost pripada onima koji se najdalje i najduže sjećaju prošlosti. Ostajemo uz one kojima je još zabranjeno pravo na suze istine i pravde u ime budućnosti bez suza. BiH će se izboriti za svoju stvarnu državnu i društvenu slobodu, a ta borba je već počela u Kanadi.

 

Vijesti: