Intervju

Izjave za medije

Emir Ramić: Holandija mora biti kažnjena za genocid u Srebrenici

 

Da li je moralno, humano, pravedno da više holandskih sudova i Evropski sud za ljudska prava proglase imunitet za Ujedinjene nacije (UN), vrhovni politički, ali i moralni i pravni svjetski autoritet pod čijom zaštitom i zastavom je počinjen najveći zločin poslije holokausta u Evropi, genocid u Srebrenici, upitao se u izjavi za Klix.ba prof. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida iz Kanade u povodu održavanja prvog ročišta u slučaju tužbe 8.000 Srebreničana protiv države Holandije koje održano pred Okružnim sudom u Den Hagu.

 

Emir Ramić: Holandija mora biti kažnjena za genocid u Srebrenici

Emir Ramić Srebrenička udruženja su tužila ovu državu, jer holandski bataljon nije zaštitio žrtve u UN-ovoj zaštićenoj zoni 1995. godine. Presuda se očekuje 16. jula.

 

"MeÄ‘unarodna zajednica posebno svjetske sile nisu adekvatno odgovorili na agresiju na suverenu, nezavisnu, meÄ‘unarodno priznatu državu RBiH. Zato će srebrenički genocid zauvijek progoniti čovjeka, civilizaciju, meÄ‘unarodnu zajednicu i posebno UN. Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podržava tužbu 8.000 preživjelih i predstavnika žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine protiv države Holandije čiji vojnici su u vrijeme zločina nad Bošnjacima u okviru mirovnih snaga UN bili zaduženi za

čuvanje mira u tzv. 'zaštićenoj zoni Srebrenica'. Holandski bataljon je bio dio UN-a i ništa nije učinio da bi spasio žrtve genocida", rekao je Ramić u izjavi za Klix.

 

Prema istraživanjima svjetskih autoriteta članova Internacionalnog ekspertnog tima IGK, podsjetio je Ramić, holandski bataljon u okviru UN-a, nije spriječio genocid u Srebrenici. Holandski vojnici nisu zaštitili Bošnjake u tzv. "zaštićenoj zoni" kada su vojska i policija entiteta RS zauzela grad i ubile više od 8.000 Bošnjaka. Podsjeća da je holandska vlada zbog toga podnijela ostavku nakon genocida u Srebrenici.

 

"U ime žrtava i svjedoka genocida u RBiH tražimo od holandskog suda pravičnu presudu na tragu pravde i istine za žrtve, a ne politike, tražimo pravni presedan koji će kao zadnji pravni lijek spasiti čast mirovnih snaga i mirovnih operacija. Jer Holandija je odgovorna za zločin genocida koji su počinile srpske vojne i policijske snage, koje su presudom Internacionalnog suda pravde osuÄ‘ene za genocid u Srebrenici. Vojnici koji su zaduženi za mir dopuštaju genocid. Ako se to sudski sankcioniše, onda se šalje snažna poruka budućim mirovnim snagama da će odgovarati u slučaju pasivnog odnosa prema agresivno genocidnim kršiteljima mira, bezbjednosti, ljudskog života i dostojanstva. Odgovornost Holandije leži istovremeno i na UN posebno kada se radi o samom padu zaštićene zone", rekao je Ramić, koji traži od UN-a i drugih odgovornih da formiraju fond iz kojeg bi se isplaćivale odštete žrtvama genocida u Srebrenici.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/emir-ramic-holandija-mora-biti-kaznjena-za-genocid-u-srebrenici/140408022

 

 

MKSJ poricanjem istine i pravde daje modus za buduće zločine i zločince

 

ÄŒlanovi Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada, u saradnji sa organizacijama iz bosanskohercegovačke dijaspore, povodom odbacivanja zahtjeva Tužilaštva MeÄ‘unarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) da preispita presudu kojom je bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić osloboÄ‘en individualne krivične odgovornosti za pomaganje i podržavanje zločina u Sarajevu i Srebrenici, odnosno BiH u saopćenju za javnost upozoravaju da MKSJ poricanjem istine i pravde daje modus za buduće zločine i zločince

 

MKSJ poricanjem istine i pravde daje modus za buduće zločine i zločince

Momčilo Perišić (Foto: AFP) U posebnom saopćenju za javnost potpisanog od više istaknutih intelektualaca i organizacija u dijaspori se izmeÄ‘u ostalog kaže: “Žrtve i svjedoci agresije na RBiH i genocida nad njenim graÄ‘anima, ali i svi istinski borci za istinu i pravdu u svijetu su očekivali da će MKSJ osvijetliti veze izmeÄ‘u Vojske Jugoslavije i Vojske entiteta Republika Srpska (RS), i tako definitivno razbiti Miloševićevu zločinačku obmanu da uvjeri meÄ‘unarodnu zajednicu i javnost da Srbija nije izvršila agresiju na BiH.

 

Umjesto toga Perišić je definitivno osloboÄ‘en odgovornosti za ratne zločine na području BiH, a Srbija amnestirana od odgovornosti za agresiju na BiH. Odustanjem od traženja istine i provoÄ‘enja pravde od strane nečega što bi trebalo biti najveći pravni i moralni autoritet u svijetu, žrtve ali i prijatelji istine i pravde su dobili aboliciju saučešništva mozgova koji stoje iza politike masovnih zločina koji omogućavaju svojim saučešništvom ili direktnom komandom izvršavanje agresije i genocida. Žalbeno vijeće MKSJ je legitimiralo da vrh jedne države pošalje oružje, svoje oficire, formira vojsku u drugoj državi, kojom “nevidljivo komanduje”, počini zločine agresije i genocida, a onda samo pripazi da nigdje ne napiše “crno na bijelo” da se oružje koristi za ono za što je i napravljeno, i time će sudovi utvrditi “van svake razumne sumnje” nepostojanje odgovornosti. To je ogromni atak na meÄ‘unarodno pravo, mir, istinu i pravdu”.

 

Izražavajući jedinstveno mišljenje preživjelih žrtava i svjedoka agresije na RBiH i genocida nad njenim graÄ‘anima, ogorčeni oslobaÄ‘anjem Perišića što je apsolutno protiv interesa istine, pravde i prava žrtava, potpisnici saopćenja odbacuju novi pravni standard sudije Merona da "interes žrtava nije pravni osnov za odobravanje zahtijeva Tužilaštva MKSJ".

 

“Cijenimo neprihvatljivim postupanje sudije Theodora Merona čije subjektivne interpretacije, shvatanja i pravno neprihvatljivo uvoÄ‘enje novog pravnog standarda “test konkretne usmjerenosti” kojim zapravo oslobaÄ‘a od bilo kojeg oblika odgovornosti visokopozicionirane civilne i vojne ličnosti a čija je uloga u izvršenim zločinima izuzetno značajna. Još jednom vas podsjećamo da su u BiH izvršeni gnusni i stravični zločini protiv čovječnosti i meÄ‘unarodnog prava uključujući i genocid čije su posljedice nesagledive, dugoročne i katastrofalne za ljudski rod uopšte, te da je imperativ čovječanstva da se izvršioci kazne u skladu sa propisanom procedurom i preduzmu druge potrebne preventivne aktivnosti odnosno efikasni mehanizmi zaštite svakog pojedinca i ljudske grupe u budućem periodu. Kultura nekažnjavanja najodgovornijih civilnih i vojnih rukovodilaca u prošlosti je nanosila nesagledive posljedice ljudskom rodu i cijelom čovječanstvu. Očekujemo da MKSJ postupa nezavisno, nepristrasno i u interesu pravde i pravičnosti”, kaže se u saopćenju čiji su potpisnici: profesor Emir Ramić, Institut za istraživanje genocida, Kanada; magistar Hamdija ÄŒustović, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike; akademik Esad Duraković, Akademija nauka i umjetnosti BiH; akademik Ferid Muhić, Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti; profesor dr. Senadin Lavić, Bošnjačka zajednica kulture Preporod; prof. dr. Selma Rizvić, Virtuelni muzej genocida; prof. dr. Mujo Begić, Institut za nestale osobe BiH za Bosansku Krajinu; Adamir Jerković, bivši savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, Arhiv FBiH; dr. Mustafa Cerić, Svjetski bošnjački kongres; profesor Adil Kulenović, Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99; Fadila Memišević, Sekcija Društva za ugrožene narode u Sarajevu; magistar Sanja Seferović Drnovšek, Bosansko američki institut za genocid i obrazovanje; Glavni odbor, Vijeće BiH organizacija Australije; Bakira Hasečić, Udruženje žena žrtava rata; Ivana Ina Mostarac, NVO "Dječiji pokret za mir, ljubav, prijateljstvo" Djeca Sarajeva;  Duratović Mirsad, Udruženje logoraša “Prijedor 92” i Murat Tahirovi, Organizacija žrtava i svjedoka genocida u BiH.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/mksj-poricanjem-istine-i-pravde-daje-modus-za-buduce-zlocine-i-zlocince/140324117

 

 

Ko je kriv što Tomašica nije uvrštena u dokaze protiv Karadžića?

 

Sudsko vijeće Haškog tribunala (ICTY) jučer je odbilo zahtjev Tužilaštva za ponovno otvaranje dokaznog postupka protiv Radovana Karadžića, kako bi uvrstili dokaze o masovnoj grobnici Tomašica u blizini Prijedora.

 

Ko je kriv što Tomašica nije uvrštena u dokaze protiv Karadžića?

 

Kao obrazloženje odluke, Sudsko vijeće je navelo da "ponovno otvaranje dokaznog postupka ne bi bilo u interesu pravde s obzirom na to da se radi o prijedlogu pred sami kraj suđenja, koji bi svakako doveo do zastoja, te razvlačenja postupka".

 

Haško tužilaštvo na čelu sa glavnim tužiteljem Sergeom Brammertzom zatražilo je da im se dozvoli ponovno otvaranje dokaznog postupka, kako bi u sudski spis uvrstili forenzičke dokaze o 275 kompletnih i 118 nekompletnih tijela pronaÄ‘enih u masovnoj grobnici Tomašica prošle godine. Iz Tužilaštva su naveli da bi ovi dokazi bili značajni za dokazivanje "planova i namjera vlasti bosanskih Srba da napadaju sela u općini Prijedor". Karadžić se usprotivio ovakvom prijedlogu.

 

Edin Ramulić iz Udruženja Prijedorčanki "Izvor" kaže da je ovakva odluka Sudskog vijeća Haškog tribunala bila očekivana.

 

"Masovna grobnica Tomašica je prekasno ekshumirana. Ona je mogla biti davno prije uvrštena u nekoliko procesa. Ali, to je odgovornost prije svega domaćih vlasti. Spor proces u traženju nestalih je doveo do toga", kaže Ramulić za Klix.ba optužujući Amora Mašovića i Institut za nestale osobe BiH za, kako je kazao, nemar i manipulaciju.

 

"Odgovornost je prije svega na njemu što grobnica nije ekshumirana na vrijeme kako bi Tužilašvo Haškog tribunala moglo raspolagati dokazima. Pitanje je da li će u ovom konkretnom slučaju biti prikupljeni dokazi i za proces protiv Ratka Mladića", dodaje Ramulić.

 

Ni Amoru Mašoviću, koji je djelimično bio uključen u prikupljanje dokaza iz masovne grobnice Tomašica, nije jasna odluka Sudskog vijeća.

 

"Od oko stotinu identifikovanih žrtava iz masovne grobnice Tomašica, više od dvadeset njih se spominju imenom i prezimenom u optužnici protiv Radovana Karadžića. Ovo su nesumnjivo vrlo važni dokazi koji omogućavaju tužitelju da dokaže niz incidenata koji se navode u njihovoj optužnici i zaista mi nije jasno zbog čega je Sudsko vijeće postupilo na ovakav način", kaže Mašović za naš portal.

 

O optužbama Ramulića na njegov i račun Instituta za nestale osobe, Mašović kaže da mu je odranije poznat stav Ramulića.

 

"Meni je žao što je to tako. On definitivno ne može da se odredi oko stvarne adrese gdje se problem nalazi. On i njegovo udruženje bivaju honorirani od vlasti iz Banje Luke, a nisu spremni da kažu da su te iste vlasti odgovorne za skrivanje i izmještanje grobnica. Problem Instituta je potpuni izostanak saradnje nevladinih organizacija od kojih su mnoge formirane s ciljem pomaganja u procesu traganja za nestalim osobama. Nažalost, vrlo mali ili neznatan broj njih se bavi time, ali se bave mnogim drugim stvarima", kaže Mašović.

 

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović kaže da je iznenaÄ‘en ovom odlukom Sudskog vijeća podsjećajući na nedavnu posjetu predsjednika Haškog tribunala Theodora Merona masovonoj grobnici Tomašica.

 

"On je tada kazao da je vidio horor i pomalo sam iznenaÄ‘en ovom odlukom. Nažalost, nastavlja se ista politika koja je bila i u prethodnom periodu zahvaljujući Meronu. Bez obzira što je obišao tu masovnu grobnicu, on očito nastavlja istim načinom rada kao što je bio i slučaj sa Momčilom Perišićem koji je osloboÄ‘en svih optužbi. Očito da ne postoji volja da se zločinci kazne na adekvatan način", kaže Tahirović.

 

Murat Tahirović

 

Bošnjački oficir za vezu sa Haškim tribunalom Amir Ahmić kaže da je Sudsko vijeće ponovo pogriješilo.

 

"Radovan Karadžić je skoro 20 godina bio van domašaja pravde. Kakva se to pitanja postavljaju oko odugovlačenja postupka? Ne može se upravljati time kad će se pronaći masovna grobnica i kad će se doći do dokaza, možda i odlučujućih, u dokazivanju genocida mimo Srebrenice. Ne može se na takav način sprovoditi pravda a da se u obrazloženju u slučaju Tomašice kaže da će to produžiti postupak i da još nisu formirani forenzički izvještaji. Ovo obrazloženje je u najmanju ruku diskutabilno i, usudio bih se reći, neprofesionalno od Sudskog vijeća. Vjerujem da će tužitelj Brammertz uložiti žalbu na ovu odluku", kaže Ahmić za Klix.ba.

 

Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida iz Kanade, komentirajući odluku Sudskog vijeća u slučaju Tomašice, se pita zar Tomašica kao najveća masovna grobnica u BiH, ali i najveća grobnica u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, nije krucijalni dokaz za agresorsko genocidne namjere Radovana Karadžića.

 

"Za preživjele žrtve i svjedoke genocida u Prijedoru Haški tribunal više nije mjerilo istine i pravde, već mjerilo nepravde, poniženja, nemorala i neljudskosti", kaže Ramić.

 

Karadžiću se u Hagu sudi za genocid u Srebrenici i još sedam općina, uključujući Prijedor, kao i progon Bošnjaka i Hrvata, terorisanje graÄ‘ana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. SuÄ‘enje mu je počelo krajem 2009., a optužba je s izvoÄ‘enjem dokaza završila u maju 2012. godine.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/ko-je-kriv-sto-tomasica-nije-uvrstena-u-dokaze-protiv-karadzica/140321024

 

IGC: Bandiću oduzeti titulu počasnog građanina Sarajeva

 

)Institut za istraživanje genocida iz Kanade (IGC) zatražio je u ime, kako su naveli, žrtava agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim graÄ‘anima ukidanje odluke o proglašenju gradonačelnika Milana Bandića počasnim graÄ‘aninom grada Sarajeva, a nakon njegove ovosedmične izjave kako će BiH uskoro biti sastavljena od tri entiteta.

 

IGC: Bandiću oduzeti titulu počasnog građanina Sarajeva

Milan Bandić: Traži tri entiteta u BiH Foto: Arhiv/Klix.ba Institut za istraživanje genocida iz Kanade, kako je za Klix.ba ocijenio direktor IGC Emir Ramić, smatra Bandićevu izjavu neprihvatljivom i uvredljivom za žrtve agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima.

 

"Bandićeva podrška osnivanju trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini koji bi, kako je istakao, Hrvatima omogućio ravnopravniju ulogu u BiH, žrtve i svjedoci agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, ali i mnogi prijatelji Bosne i Hercegovine u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) doživljavju kao atak na suverenitet, teritorijalni integritet, nezavisnost i jedinstvo države Bosne i Hercegovine, te kao veliki udarac na demokratizaciju bosanskohercegovačkog društva i države. Izjava Bandića je i direktno, neprijateljsko uplitanje u unutarnje stvari države Bosne i Hercegovine'', rekao je Ramić u ime IGC.

 

Milan Bandić, dodao je Ramić, bi morao znati da bi podrška osnivanju trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini značila podršku oživljavanju tzv. paradržave „Herceg-Bosne“, odnosno zločinačkog poduhvata na čelu sa Franjom TuÄ‘manom za koji su bivši čelnici Hrvata u BiH na MeÄ‘unarodnom krivičnom tribunalu za područije bivše Jugoslavije (ICTY) presuÄ‘eni na dugogodišnje zatvorske kazne.

 

Iz IGC podsjećaju kako je ICTY osudio Jadranka Prlića i ostale za udruženi zločinački poduhvat Republike Hrvatske na teritoriju BiH.

 

"Neshvatljivo je da ovakve Bandićeve izjave dolaze u vremenu kada sve više stiže zahtjeva za potpuno ukidanje ilegalnog, nepravednog, daytonskog poretka i povratka prvomartovske referendumske volje za ustavno ureÄ‘enje Bosne i Hercegovine.

Izražavajući volju žrtava agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, ali i volju mnogih KanaÄ‘ana i Amerikanca i njihovih organizacija, prijatelja Bosne i Hercegovine, Institut za istraživanje genocida iz Kanade podržava inicijativu da se poništi odluku o proglašenju Milana Bandića počasnim graÄ‘aninom grada Sarajeva'', kazao je Ramić.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/igc-bandicu-oduzeti-titulu-pocasnog-gradjanina-sarajeva/140312066

 

 

Bh. dijaspora traži referendum za promjenu dejtonskog Ustava BiH

 

Na Akademiji povodom proslave 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održane u Torotnu u Kanadi, usvojena je Rezolucija o udruživanju svih raspoloživih sredstava, "duhovnih i materijalnih kapaciteta i jedinstvenom djelovanju sjevernoameričkih Bošnjaka za očuvanje i jačanje nezavisnosti, teritorijalnog integriteta, suvereniteta i jedinstva države Bosne i Hercegovine".

 

Bh. dijaspora traži referendum za promjenu dejtonskog Ustava BiH

Emir Ramić Rezolucija je usvojena na prijedlog Instituta za istraživanje genocida iz Kanade i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), a uz podršku bošnjačkih i bosanskohercegovačkih organizacija u Sjevernoj Americi.

 

Kako je za Klix.ba potvrdio direktor Instituta za istraživanje genocida iz Kanade Emir Ramić, ocjenjujući da država BiH nema puni kapacitet nezavisnosti što je, kako su istakli, posljedica nepravednog Ustava na osnovu koga su legalizovani rezultati agresije i genocida, ali i izvršena nepravedna privatizacija, paralizacija političkog, stranačkog i ekonomskog sistema, Rezolucijom se pozivaju istinske patriote u i van BiH da se odmah oslobode svojih ugnjetača i počnu kontrolisati svoju sudbinu, prepoznavanjem i "diferencijacijom od prodanih čuvara dejtonskog Ustava".

 

U Rezoluciji se navodi da Bošnjaci Sjeverne Amerike udružuju kompletan svoj duhovni i materijalni potencijal i prelaze u jedinstveno djelovanje da uvjere američke i kanadske političke faktore u štetnost dejtonskog Ustava po državu BiH, jer ne prihvatju sadašnju situaciju.

 

"To podrazumijeva da same žrtve agresije i genocida legalizuju agresiju i genocid", prenio je Ramić.

 

Rezolucijom se Bošnjaci obavezuju na jedinstvenu borbu svim legalnim, demokratskim sredstvima za uspostavu jedinstvene države Bosne i Hercegovine koja neće biti bazirana na dejtonskom Ustavu.

 

U Rezoluciji se, između ostalog, ističe:

 

"Zahtjevi, peticije i deklarativna izjašnjavanja sjevernoameričkih Bošnjaka i njihovih organizacija i foruma nisu više dovoljna. Da se zainteresira i mobiliše američko i kanadsko javno mnijenje, potrebno je da se ujedini sjevernoamerička dijaspora, koja će zajedno sa svojim prijateljima, Amerikancima i KanaÄ‘anima, te putem klubova prijatelja Bosne i Hercegovine u Američkom kongresu i Senatu, kao i Kanadskom parlamentu reći jasno da Bosna i Hercegovina više ne može funkcionisati kao država na osnovama dejtonskog Ustava."

 

Aktivnosti sjevernoameričke bošnjačke dijaspore će, takoÄ‘er, biti referendum za ukidanje dejtonskog Ustava.

 

"Glasovi više od million na silu protjeranih graÄ‘ana Bosne i Hercegovine u dijaspori bi mogli obezbjediti odlučno referendumsko DA. Sjevernoamerička bošnjačka dijaspora će mobilisati patriotsku inteligenciju u i van BiH za akademsko tumačenje svijetu potrebnost promjena dejtonskog Ustava. Putem svojih predstavnika u matici, sjevernoamerička dijaspora će nastojati usmjeravati opravadani socijalni bunt graÄ‘ana BiH na promjenu dejtonskog Ustava BiH. Sjevernoamerička dijaspora poziva graÄ‘ane BiH, posebno one u dijaspori koji su porijeklom iz entiteta Republika Srpska da se masovno odazovu na registraciju i glasanje na Općim izborima 2014. godine. Osnovna odrednica podrške političkim opcijama na izborima će biti borba protiv negiranja agresije i genocida i borba protiv ilegalnog, nepravednog, anticivilizacijskog i nehumanog dejtonskog ustrojstva države“, navodi se u Rezoluciji, prenio je za Klix.ba Emir Ramić.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/bh-dijaspora-trazi-referendum-za-promjenu-dejtonskog-ustava-bih/140303102

 

Emir Ramić o opozivu Pećanca: Rušitelji BiH su zauzeli mjesta u diplomatiji

 

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine stavilo se u službu istine i pravde, te zaštitilo državu Bosnu i Hercegovinu od njenih rušilačkih kvazidiplomata, izjavio je za Anadoliju profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida iz Kanade, reagirajući na jučerašnju odluku Predsjedništva BiH da opozove konzula Bosne i Hercegovine u Chicagu Branka Pećanaca zbog skandala s proslavom Dana Republike Srpske 9. januara.

 

Emir Ramić o opozivu Pećanca: Rušitelji BiH su zauzeli mjesta u diplomatiji Sa sporne proslave Glas žrtava i svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim graÄ‘anima, stav je Pećanca, sve više se čuje.

 

"Pravda za žrtve tih strašnih, ljudskom umu nepojmljivih zločina, sve se više približava. Istina o tim najvećim zločinima poslije holokausta u Evropi polagano zauzima svoje zasluženo mjesto. Predsjedništvo BiH opozivom generalnog konzula BiH u Sjedinjenim Američkim Državama, Branka Pećanca, stavilo se u službu istine i pravde i zaštitilo državu Bosnu i Hercegovinu od njenih rušilačkih kvazi diplomata. Bez obzira kako će reagirati Narodna skupština entiteta Republika Srpska u vezi odluke o opozivu Pećanca, poručujemo diplomatskim predstavnicima BiH da rade svoj posao, a to je zaštita i promocija interesa države BiH u državama u kojima predstavljaju svoju domovinu", kazao je Ramić.

 

Suprotno tome, generalni konzul Pećanac je, prema Ramiću, svojim radom, ponašanjem i izjavama negirao suverenitet, teritorijalni integritet, nezavisnost i jedinstvo države koju bi trebao ponosno predstavljati.

 

"Negiranjem sudski utvrÄ‘enih zločina genocida u Bosni i Hercegovini i odbranom sudskih osuÄ‘enih ratnih zločinaca, Pećanac proturječi svojoj državi koju zapravo ne prizna, a navodno diplomatski predstavlja, ali i  proturječi i općim, univerzalnim principima ljudskih prava i sloboda, demokratije i meÄ‘unarodno priznatih konvencija", stava je Ramić.

 

 Dodaje da dejtonski Ustav omogućava antibosanskohercegovačkim diplomatskim snagama da nekažnjeno mogu rušiti državu Bosnu i Hercegovinu.

 

"U diplomatiji Bosne i Hercegovine rade ljudi koji ruše vlastitu državu, a pritom niko ih ne sankcionira niti procesuira. Rušitelji BiH su zauzeli mjesta u diplomatiji koja zapravo nije državna diplomatija, već antidržavna, etnička, etnopartijska diplomatija. Takva diplomatija koja je posljedica dejtonskog ustrojstva države detaljno demontira BiH na veoma važnom i osjetljivom polju diplomatije", kazao je Ramić, te dodao:

 

"To direktno slabi i ponižava ugled države Bosne i Hercegovine u svijetu, slabi njenu političku, ekonomsku, kulturnu i naučnu moć, slabi značaj ideje Bosne i bosanskog duha. Zato će sjevernoamerička bosanskohercegovačka dijaspora tražiti kraj sistema dejtonske diplomatije za cilj očuvanja i jačanja države BiH u svijetu.  To je jedan od najvažnijih političkih ideala dijaspore za koji se mora boriti. Pritom nam treba pomoć graÄ‘ane BiH", upozorio je Ramić, zaključujući da BiH treba lidere koji će se boriti za državnu diplomatiju koja će biti isključivo u službi interesa države.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/emir-ramic-o-opozivu-pecanca-rusitelji-bih-su-zauzeli-mjesta-u-diplomatiji/140214010

 

IGC: Nebojša Radmanović da podnese ostavku

 

Institut za istraživanje genocida (IGC) iz Kanade osudio je izjavu član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta Republike Srpske (RS) Nebojše Radmanovića da će pokrenuti zahtjev za zaštitu nacionalnog, odnosno entitetskog interesa, zbog preglasavanja na sjednici Predsjedništva BiH koju je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zatražio da bi se donijela odluka o smjeni generalnog konzula Bosne i Hercegovine u ÄŒikagu Branka Pećanca.

IGC: Nebojša Radmanović da podnese ostavku

Nebojša Radmanović (Foto: Arhiv/Klix.ba) Direktor Instituta Emir Ramić ističe da je Radmanovićeva ocjena da je izjava Pećanca potpuno opravdana, i da bi ju i on sam potpisao, jeste anticivilizacijska, antibosanska, suprotna Ustavu BiH, suprotna meÄ‘unarodnom pravu i zakonskim aktima iz oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda.

 

Prema njegovim riječima, da Radmanović djeluje antidržavno svjedoči i zaključak Venecijanske komisije prema kojem proslava 9. januara kao Dana RS-a jeste diskriminatroski čin prema ostalim narodima u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

 

"Imajući u vidu antidržavnu izjavu i djelovanje Radmanovića, imajući u vidu zaključak Venecijanske komisije i imajući u vidu namjeru entiteta podignutog na temeljima agresije i genocida da se formira država dominantno jednog – srpskog naroda – uz apsolutno isključivanje i diskriminaciju svih drugih naroda i gaženje njihovih prava, smatramo potrebnim da Nebojša Radmanović podnese ostavku jer ga ne zanima država koju navodno predstavlja", zaključio je Ramić u izjavi za AA.

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović podržali su jučer na vanrednoj sjednici opoziv generalnog konzula Bosne i Hercegovine u ÄŒikagu Branka Pećanca nakon što je prisustvovao, a prema nekim izvještajima i organizirao proslavu Dana Republike Srpske (RS) u tom američkom gradu. Za opoziv su glasali Izetbegović i Komšić, a takvom zahtjevu se usprotivio član Predsjedništva Nebojša Radmanović.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/igc-nebojsa-radmanovic-da-podnese-ostavku/140125003

 

 

 

Višegrad: Uklonjena riječ ''genocid'' sa spomenika na mezarju Stražište!

 

Radnici komunalnog preduzeća iz Višegrada i predstavnici Odjeljenja za inspekcijske poslove Općine Višegrad predvoÄ‘eni urbanističko-graÄ‘evinskom inspektoricom Ljiljanom ÄŒiković, uz asistenciju policije, danas oko 7 sati su izvršili uklanjanje riječi ''genocid'' sa spomenika žrtvama ubijenim tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu na mezarju Stražište.

 

Uklanjanje riječi ''genocid'' koja je sporna vlastima Višegrada, bilo je zakazano u 8 sati, ali su na mjesto dogaÄ‘aja izašli sat ranije te obavili navedeni zadatak, prenio je novinar AA. Kada su predstavnici porodica žrtava i Islamske zajednice u BiH došli na mezarje kako bi se ponovo suprotstavili izvršenju odluke, sve je već bilo završeno!

 

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Višegrad Bilal Memišević najavio je pokretanje prijave protiv MUP-a Republike Srpske i nadležnog inspektora zbog, kako je rekao novinaru AA, neovlaštenog ulaska u privatni posjed.

 

Žrtve su ogorčene. Bakira Hasečić, čelnica Udruženja ''Žena-Žrtva rata'', zasad nije htjela komentirati cijeli slučaj.

 

Iz udruženja žrtava ranije su rekli da ove metode Srpske demokratske stranke(SDS), koja je ponovo preuzela vlast u Višegradu, dobro poznate Bošnjacima iz 1992. godine.

 

U Islamskoj zajednici, koja je formalno-pravno vlasnik mezarja na kojem se nalazi spomen-obilježje kazali su jučer bh. medijima da će svaki nasilni ulazak u taj prostor smatrati povredom autonomije i udarom na vjersku zajednicu, jer se ne radi o javnoj površini, kako se navodi u rješenju lokalne inspekcije. Dalje, tvrde kako općinska vlast u Višegradu primjenjuje dvostruke aršine kada su u pitanju spomen-obilježja u ovom gradu, podsjećajući na spomenik dobrovoljcima iz Rusije koji su stradali tokom agresije na BiH.

 

Koalicija organizacija civilnog društva "Prvi mart” dala je punu podršku udruženjima "Višegrad 92" i "Žena-žrtva rata".

 

Profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida iz Kanade kazao je da se u Višegradu brani istina o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocidu nad njenim graÄ‘anima, te pravda za žrtve tih zločina,

 

Institut za istraživanje genocida, Kanada iskazuje, takoÄ‘er, punu podršku predsjednicama udruženja “Višegrad 92” i “Žena – Žrtva rata”, Hediji Kasapović i Bakiri Hasečić, u njihovoj borbi za istinu o genocidu u Višegradu i pravdi za žrtve tog zločina.

 

Podsjetimo, na jednoj strani spomenika, koji je otkriven 26. maja 2012. godine kada je klanjana dženaza i obavljen ukop 66 žrtava ekshumiranih 2010. godine iz jezera Perućac, piše "Svjedoci istine", a na drugoj strani "Spomen-obilježje svim ubijenim i nestalim Bošnjacima, djeci, ženama i muškarcima, žrtvama genocida u Višegradu".

 

Spomen-obilježje predstavlja početak izgradnje Memorijalnog centra "Stražiste" koje je Udruženje "Ćuprija" iz Višegrada započelo u saradnji sa Medžlisom Islamske Zajednice Višegrad.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/visegrad-uklonjena-rijec-genocid-sa-spomenika-na-mezarju-straziste/140123004

 

 

Intelektualci traže izvinjenje Centra "Simon Wiesenthal" zbog negiranja genocida u BiH

 

ÄŒelnici više uglednih bosanskohercegovačkih i bošnjačkih udruženja, instituta, kao i nekoliko poznatih intelektualaca iz svijeta, uputili su zvaničan protest rabinu Marvinu Hieru, osnivaču i dekanu Centra "Simon Wiesenthal", odnosno Muzeja za toleranciju, a povodom izjava direktora Centra "Simon Wiesenthal" Efraima Zurofa koji je prošle sedmice kazao da u Bosni i Hercegovini tokom 90-tih godina nije desio genocid, već etničko čišÄ‡enje.

Intelektualci traže izvinjenje Centra

Dokument su potpisali profesor meÄ‘unarodnog prava na Univerzitetu Illinois, nekadašnji agent BiH pred MeÄ‘unarodnim sudom pravde prof. dr. Francis A. Boyle, nezavisni analitičar i publicista Marjan Hajnal, koji živi u Izraelu, prof. dr. Dawid Pettigrew, član Upravnog odbora Univerziteta Yale, predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) Hamdija ÄŒustović, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada prof. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i meÄ‘unarodnog prava Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Smail ÄŒekić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture (BZK) “Preporod” prof. dr. Senadin Lavić, te Sanja Seferović Drnovšek, direktor Bosansko-američkog instituta za genocid i edukacijskog centra.

 

Autori pisma istakli su da se obraćaju u ime "sjevernoameričkih Bošnjaka, žrtava i svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovina i genocida protiv njenih graÄ‘ana".

 

"Ako su navodi tačni, onda nažalost moramo konstatovati da i gospodin Zuroff spada u grupu onih koji negiraju sudski dokazani genocid nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini za vrijeme srpsko – crnogorske  agresije. Nerazumljivo je da neko ko radi za tako važnu meÄ‘unarodnu organizaciju, čija je glavna misija istraživanje i sjećanje na holokaust, može sebi dozvoliti da bude iskorišten od strane onih koji pokušavaju po ko zna koji put poturiti revizionizam i mitologiju potkrijepljenu lažima čitavom svijetu vezano za genocid i rat u BiH", navodi se u pismu.

 

Šokantno je, škodljivo, i sramotno, navode potpisnici, da žrtve genocida i njihove familije opet moraju da trpe nemjerljiv bol, bol koji uzrokuje negiranje genocida. Ne samo više od onih koji su učestvovali i pomagali u grozotama i ideologiji mržnje, nego i sad od onih koji trebaju da "upotrebe lekcije holokausta da zaštite i unaprijede ljudska prava, slobodu i dostojanstvo te da se genocid više nikada i nikome ne ponovi".

 

"Genocid u Srebrenici je pravna, sudska, historijska i naučno-istraživačka činjenica, dokazana od dva meÄ‘unarodna i više nacionalna suda, u kojim su učestvovali i osobe koje su preživjele holokaust, koji su zaključili da je udruženo zločinačko sistematsko, organizovano ubijanje više od 8.000 pripadnika bošnjačkog stanovništva u Srebrenici nepobitan dokaz genocida", dodaje se u pismu, te podsjeća kako je američki sudija, predsjednik Tribunala Theodor Meron (koji je preživio holokaust) predsjedavao u žalbenom postupku u predmetu protiv Radislava Krstića kada je MeÄ‘unarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) donio jednoglasnu presudu da su "snage bosanskih Srba počinile genocid".

 

Podsjećaju kako je za vrijeme srpsko-crnogorske agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, Simon Wiesenthal lobirao za Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake koji su bili žrtve navedene agresije.

 

"Možemo konstatovati da je gospodin Wiesenthal danas živ, sigurno bi se stidio izjava i postupaka nekog ko radi za centar koji nosi njegovo ime, a negira upotrebu termina genocida da opiše zločine koji su počinjeni nad bošnjačkim civilima. Izričito zahtijevamo da se vaš institut izvini za izjave gospodina Zuroffa, kao i da se i distancirate od srpskih nacionalista koji pokušavaju praviti revizionističku historiju koja se zasniva na negiranju genocida. Ako navedene izjave nisu izjave gospodina Zuroffa zahtijevamo javni demanti. Vjerujemo da ćete naše iskrene namjere shvatiti ozbiljno i da će gospodin Zuroff, ipak, reagovati ispravno, a ako ne, onda snositi posljedice vašeg uvaženog instituta. Mi se nadamo da ćete ovo pitanje shvatiti ozbiljnim, jer mislimo da članovi Vašeg instituta razumiju posljedice holokausta i genocida i njihovo negiranje", navodi se u pismu rabinu Marvinu Hieru.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/intelektualci-traze-izvinjenje-centra-simon-wiesenthal-zbog-negiranja-genocida-u-bih/131231030

 

Stručnjaci upozoravaju: Popis u BiH može biti uvod u referendum za otcjepljenje RS

 

Svjetski eksperti iz oblasti ljudskih prava i sloboda, predstavnici udruženja za zaštitu ljudskih prava i sloboda, kao i predstavnici udruženja žrtava i svjedoka agresije i genocida, okupljeni oko Instituta za istraživanje genocida iz Kanade (ICG), uputili su otvoreno pismo nadležnim bosanskohercegovačkim i meÄ‘unarodnim institucijama u vezi s kršenjem ljudskih prava i sloboda Bošnjaka tokom popisa stanovništva u bh. entitetu Republika Srpska (RS).

 

Stručnjaci upozoravaju: Popis u BiH može biti uvod u referendum za otcjepljenje RS

Foto: Klix.ba Pismo upućeno brojnim institucijama i agencijama u BiH, predstavnicima meÄ‘unarodne zajednice, kao i zemljama članicama Vijeća za implementaciju mira (PIC) potpisali su profesor MeÄ‘unarodnog prava Univerzitet u Illinoisu i bivši zastupnik BiH pred MeÄ‘unarodnim sudom pravde (MSP) Francis Boyle, profesor filozofije sa Southern CT State Universiteta i član Upravnog odbora Yale Univerziteta David Pettigrew, profesor društvenih nauka na Univerzitetu Kingston iz Londona i poznati britanski historičar za područje bivše Jugoslavije i Balkana Marko Attila Hoare, profesor Studija religije Univerziteta Alabama Steven Leonard Jacobs, profesor iz Gloucestera u Velikoj Britaniji Safia Soliman, američki pisac Chris Mathieu, te direktor Instituta za istraživanje genocida iz Kanade Emir Ramić.

 

"Podaci koje je dobio MeÄ‘unarodni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida, Kanada iz BiH po pitanju Popisa 2013. potvrÄ‘uju raniji zaključak Instituta za istraživanje genocida iz Kanade da se popis radio po diskriminirajućem Zakonu o popisu koji je ponovo ugrozio ljudska prava i slobode preživjelih žrtava i svjedoka agresije i genocida u Bosni i Hercegovini. Popis se odvijao uz primjetne nedostatke i kršenja zakonskih i popisnih procedura. Institut za istraživanje genocida iz Kanade podržava proteste i upozorenja na nepravilnosti oko popisa u manjem entitetu Bosne i Hercegovine, gdje su evidentne opstrukcije i manipulacije oko prava i sloboda Bošnjaka", navodi se u pismu koje prenosi Anadolija.

 

Upozoreno je da su ljudska prava i slobode Bošnjaka u procesu popisa ozbiljno narušeni.

 

"Radi se o nastavku nasilnog etničkog čišÄ‡enja, ovoga puta putem popisa sa ciljem da se cementiraju u Daytonu legalizovani rezultati agresije i genocida. Izražavamo nezadovoljstvo radom meÄ‘unarodnog monitorig tima, čiji pojednini članovi su pristrasno radili za interese jedne etničke grupe i time ozbiljno doveli u pitanje rad monitoring tima ali i validnost rezultata popisa. Posebno ističemo da je više od million graÄ‘ana Bosne i Hercegovine koji su na silu kao rezultat agresije i genocida protjerani iz svoje domovine, popisom doživjeli novi zločin. GraÄ‘ani u dijaspori umjesto da budu popisani, ispisani su iz svoje matične države koja im tako oduzima osnovna ljudska prava i slobode. Žrtve agresije i genocida se još jednom poništavaju", ističe se u pismu.

 

Takvi rezultati popisa mogu biti uvod u referendum za otcjepljene ''manjeg entiteta''. Posljedice toga su, upozoravaju, novi rat i raspad države BiH.

 

"Polazeći od historijske i pravne činjenice da je izvršena agresija na meÄ‘unarodno priznatu, suverenu, nezavisnu Republiku Bosnu i Hercegovinu, ali i na bošnjački politički subjektivitet kako bi se Bošnjaci protjerivanjem i ubijanjem eliminirali i neutralizirali kao politički subjekt i državotvorni faktor u Bosni i Hercegovini", ističe se u pismu, te podvlači:

 

"Imajući u vidu diskriminirajuće odredbe Zakona o popisu, imajući u vidu značajne propuste u planiranju, organizovanju i sprovoÄ‘enju popisa, imajući u vidu izuzetno velik broj neregularnosti u procesu popisa i diskriminirajući odnos prema bošnjačkom narodu u toku popisa, imajući u vidu da rezultati popisa mogu imati negativno dejstvo na suverenitet, teritorijalni integritet i jedinstvo bosanskohercegovačke države i društva i imajući u vidu da se popisom ispisuje stotine hiljada graÄ‘ana Bosne i Hercegovine u dijaspori koji su kao rezultat agresije i genocida protjerani, smatramo upitnim rezultate popisa i tražimo od nadležnih meÄ‘unarodnih institucija da ispitaju proces popisa i donesu potrebne odluke nakon toga".

 

Ugledni stručnjaci su naveli i da će obavijestit američke i kanadske institucije o kršenju ljudskih prava i sloboda u procesu popisa, te tražiti njihovo angažovanje u smislu zaštite graÄ‘ana Bosne i Hercegovine čija ljudska prava i slobode su ugroženi u procesu Popisa.

 

"Imajući u vidu višestruku diskriminaciju Bošnjaka na popisu koji je izgubio kredibilitet legalnosti i pravednosti, što može ostati kamen spoticanja i žarište dugotrajne krize, MeÄ‘unarodni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida, Kanada u saradnji sa organizacijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Sjevernoj Americi poziva nadležne organe i institucije države Bosne i Hercegovine i meÄ‘unarodne institucije zadužene za primjenu Mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini, da ne ignoriraju upozorenja legalnih i legitimnih predstavnika Bošnjaka na kršenje ljudskih prava i sloboda Bošnjaka u manjem entitetu Bosne i Hercegovine", pišu meÄ‘unarodni stručnjaci.

 

Na kraju, zaključili su da ''pravo na nacionalno ime i jezik jesu temeljna ljudskih prava zagarantovana u svim relevantnim međunarodnim konvencijama o ljudskih pravima''.

 

"Očekujemo da će nadležni organi i institucije države Bosne i Hercegovine i meÄ‘unarodne zajednice ozbiljno shvatiti protesni glas MeÄ‘unarodnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada i shodno tome ispraviti greške i učiniti sve da popis bude autentičan i validan", zaključuje se u pismu grupe svjetskih eksperata iz oblasti ljudskih prava i sloboda, predstavnika udruženja za zaštitu ljudska prava i sloboda, kao i predstavnika udruženja žrtava okupljenih oko Instituta za istraživanje genocida iz Kanade.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/strucnjaci-upozoravaju-popis-u-bih-moze-biti-uvod-u-referendum-za-otcjepljene-rs-a/131014103

 

 

U Mostaru ustanovljen "Muzej-institut procesa genocida ÄŒavkarica"

 

Udruženje demokratska inicijativa Hercegovine registrirano u Mostaru pokreće veliki projekt "Muzej-institut procesa genocida - ÄŒavkarica". Projekt će, meÄ‘u ostalim, rezultirati prvim Muzejom genocida nad Bošnjacima XX vijeka.

 

U Mostaru ustanovljen Tahir Pervan U inicijativnom odboru, kako je za Klix.ba izjavio jedan od inicijatora projekta Tahir Pervan, nalaze se brojna eminentna imena iz BiH i dijaspore. "Po prvi put bit će okupljeni svi eminentni i afirmisani Bošnjaci, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost ili političke poglede", kaže Pervan.

 

"Cilj projekta je osvijestiti i naučno te muzejski arhivirati i eksponirati proces različitih pojavnosti genocida na Bošnjacima tokom XX vijeka u BiH i na Balkanu. Ovo je prvi projekt ovakve vrste u BiH i uz to, što je posebno važno naglasiti, isključivo oslonjen na lični, takoreći, privatni angažman Bošnjaka, na lični ponos i lično nacionalno i ljudsko dostojanstvo svakog od znanih i neznanih Bošnjaka", rekao je Pervan za Klix.ba.

 

Zapravo, pojašnjava Tahir Pervan, inicijalni dio projekta leži na Bošnjacima koji su se afirmisali u bilo kojoj djelatnosti i oni će pokrenuti ovaj projekt isključivo svojim sredstvima i isključivo ličnim angažmanom te će stoga i pokazati koliko je naučeno iz prošlosti, koliko su spremni budućim generacijama ostaviti upozorenje da je genocid nad Bošnjacima stvar procesa a ne izolirani nekontrolirani incident i stvar pojedinačne odgovornosti.

 

On kaže da je ÄŒavkarica vrhunski dokaz sistematski nametane zaboravnosti i memorijskog samouništenja Bošnjaka i kao takva zaslužuje da bude najjači simbol koji će govoriti o Bošnjacima. Pervan podsjeća da su''ustanici'' u avgustu 1941. godine u jamu ÄŒavkarica duboku nekoliko stotina metara u hercegovačkom kršu, nedaleko od Bileće, bacili na stotine Bošnjaka, mahom djece.

Znaju se imena 468 ubijenih i bačenih u Čavkaricu, ali se osnovano vjeruje da je i broj znatno veći. Za mnoge niko nije mogao dati podatke, jer su cijele porodice bile iskorijenjene. Vjeruje se da se broj kreće do 700, a prema nekim podacima i preko hiljadu osoba.

 

U inicijativnom odboru "Muzeja-instituta procesa genocida ÄŒavkarica", meÄ‘u ostalim, su ef. Husein Hodžić, Fatmir Alispahić, Ramiz Jelovac, Ibrahim Rahimić, mostarski muftija Seid ef. Smajkić, profesor Smail ÄŒekić, prof. Muhamed Filipović, Institut genocida iz Kanade, prof. Ibrahim Kajan, književnik Enes Ratkušić, prof. Edin Velagić, Suad Omerika, dr. Emir Ramić, književnik Zijad Burgić, Safet Avdić, Blažo Stvenanović iz Aleternativnog kruga Trebinje...

http://www.klix.ba/vijesti/bih/u-mostaru-ustanovljen-muzej-institut-procesa-genocida-cavkarica/131013024

 

 

Žestoke reakcije bh. zajednice zbog otvaranja predstavništva RS u Washingtonu

 

U Washingotonu će sutra, 11. oktobra, svečano biti otvoreno meÄ‘unarodno predstavništvo bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) na čijem čelu je Obrad Kesić, lobista koji je na ovim prostorima poznat kao analitičar i kolumnista

 

Žestoke reakcije bh. zajednice zbog otvaranja predstavništva RS u Washingtonu Milorad Dodik Svečanosti će, kako je najavljeno, prisustvovati premijerka RS-a Željka Cvijanović i ministar financija Zoran Tegeltija.

 

Ovo je, poslije Srbije, Grčke, Belgije, Rusije, Austrrije, Izraela, Njemačke, ovo je osmo predstavništvo RS-a u svijetu. No, otvaranje predstavništva RS u Washingotonu, D. C. ima posebnu važnost jer je riječ o glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država (SAD), svjetske velesile. Inače, Republika Srpska za ovakvu vrstu promocije godišnje izdvaja blizu tri miliona maraka.

 

Bh. zajednica i bošnjačka udruženja oštro su reagirali na najave otvaranja predstavništva RS u Washingtonu.

 

Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) Hamdija ÄŒustović smatra da je otvaranje predstavništva entiteta RS u Washington, D.C. dio strategije stalnog atakovanja na državu Bosnu i Hercegovinu.

 

"To je samo posljednji u nizu strateških poteza velikosrpskih nacionalista koji ne odustaju od svog plana za razaranje državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Naime, ovaj potez se treba razumjeti u kontekstu strateških ciljeva Milorada Dodika i rukovodioca iz RS, čiji cilj ostaje konačno otcjepljenje Bosne i Hercegovine, to jeste nastavak politike Radovana Karadžića. Ono što su patrioti BiH uspjeli odbraniti u ratu, sada gube u miru, zbog inertnosti, strančke pristranosti, nedostatka strateškog djelovanja od strane bošnjačkih predstavnika u BiH, a da ne govorimo o kratkovidosti koja je obično vezana samo za slijedeći izborni ciklus unutar “fildžan” države. Ovo što sada gledamo su posljedice letargije, strateških grešaka, i unutarnjih sukoba", kazao je ÄŒustović za agenciju Anadolija.

 

ÄŒustović podsjeća da je KBSA još 2007. godine upozorio na djelovanje ''srpskih lobista koji ciljano rade na više frontova da postignu svoje ciljeve''.

 

"Na prvom mjestu je konstantno negiranje genocida u Srebrenici i BiH. Mi smo na ovom polju učinili velike stvari da upozorimo javnost , akademske krugove i političke organizacije o opasnosti negiranja genocida i pokušaja revizije historije o ratu u BiH. Tako je SrÄ‘i Trifkoviću zabranjen pristup Kanadi zbog djelovanja KBSA i Instituta za istraživanje genocida Kanada. Michael Dobbs i Michael Parentis su, takoÄ‘er, zaustavljeni u širenju neistina i neigiranju genocida. Zatim, naši aktivisti su protestirali protiv Dodikovog govora na Columbia univerzitetu. Prvi smo reagirali protiv izvoÄ‘enja “Marš na Drinu” u Ujedinjenim narodima (UN) i prkatično dobili ispriku generalnog sekretara Ban Ki-moona, zatim lobirali kod predstavnika State Departmenta da bojkotiraju tzv. konferenciju o radu ICTY koji je organizovao Vuk Jeremić", ukazuje ÄŒustović.

 

Emir Ramić sa Instituta za istraživanje genocida Kanada ističe da je ''otvaranje predstavništva entiteta RS u Washingtonu ima za cilj lobiranje za interese manjeg bh. entiteta i njegovog političkog, akademskog i kulturnog establišmenta''.

 

"Bh. entiteti imaju pravo da otvaraju predstavništva u svijetu, ali po Bečkoj konvenciji o pravu meÄ‘unarodnih ugovora ona se ne mogu smatrati diplomatskim predstavništvima, jer po Bečkoj konvenciji to mogu biti samo predstavništva države BiH. Entiteti nisu država. U normalnim prilikama predstavništva entiteta se mogu koristiti za razvoj diplomatske ekonomije. U uslovima kada je manji bh. entitet produkavan na u Daytonu legaliziranim rezultatima agresije i genocida u BiH

Vijesti: