Intervju

Izjava za FENA

April mjesec svjesnosti o genocidu i njegovoj prevenciji

Izjava za FENA

 

Jedan od prvih i danas u višestrukom smislu najvažnijih dokumenata novoformirane meÄ‘unarodne zajednice, utjelovljene u Ujedinjenim nacijama je Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, koja spada u korpus najznačajnijih meÄ‘unarodnopravnih dokumenata, u tekovine ljudske civilizacije, kao rezultat iskustva meÄ‘unarodne zajednice iz holokausta i genocida u Drugom svjetskom ratu.

 

Vjerovali smo da je meÄ‘unarodna zajednica izvukla poruku i pouku iz holokausta. Ali historija genocida se se ponavlja. Agresija i genocid u BiH su pokazali da su UN izgubile svoj smisao kad je u pitanje zaštita osnovnih ljudskih prava isloboda. Silne rezolucije i konvencije u praksi se ne poštuju.

 

To su razlozi zašto je april proglašen mjesecom svjesnosti o genocidu i njegovoj prevenciji. Time smo željeli da podsjetimo na univerzalni princip i činjenicu da je genocid zločini koji se ne može zaboraviti, koji nikada ne zastarjeva i koji ne smije nestati iz ljudskog pamćenja.

 

Kada je u pitanju svjesnost o genocidu i njegovoj prevenciji želim istaći četiri činjenice koje su predmet naše ovogodišnje kampanje: 1.Genocid nije puka statistička činjenica. Svaka žrtva je imala ime i prezime. Svaka žrtva je imala identitet. Svaka žrtva je bila jedinstven dio univerzalnog života na zemlji. 2. Zločinci genocida su uspjeli ne samo zbog oružja koga su posjedovali nego zbog mržnje i netolerancije prema drugom i drugačijem koja ih je obuzimala. 3. Šutnja i ravnodusnost su veoma opasne, kao što smo vidjeli i u mnogim genocidima nad Bošnjacima u BiH i šire. 4. Potreba za borbom protiv masovnih zločina i društvenim normama koje nekažnjavaju zločine kroz nacionlna i meÄ‘unarodna prava je veoma bitna. Borba s kojom nikad više nećemo biti ravnodušni prema rasizmu i mržnji, s kojom nikad više nećemo šutiti i odobriti zločin genocida.

 

Ako Bošnjaci zaborave genocid osuÄ‘eni su na to da im se ponovi. Bošnjaci ne smiju zaboraviti da su ih prije posljednjeg genocida učili da zaborave svoju narodnu pripadnost, historiju, kulturu, jezik i tradiciju. Bošnjaci ne smiju zaboraviti da su ih prisiljavali na debošnjakizaciju, pa im sad smeta što se Bošnjaci vraćaju svojoj svojoj etničkoj pripadnosti, historiji, jeziku, kulturi i tradiciji na način jake narodne samosvijesti o zajedničkoj bošnjačkoj sudbini u jedinstvenoj BiH. Zločini genocida su jaki podsjetnici da “ljudi” imaju neobičnu sposobnost za zlo. O  genocidu moramo učiti da bi bili bolji ljudi, saosjećajniji, vrednujući svaku osobu kao stvorenje neograničene vrijednosti, tako vrijedno, da znamo da se takva zvjerstva neće više nikada desiti i da će svijet biti humanije mjesto koje je neprijateljski okrenuto prema takvim groznim dešavanjima.

 

Iz genocida u BiH čovječanstvo još uvijek ima mogućnost izvući historijsku pouku i poruku, te osigurati bolju budućnost, mada je genocid u BiH koji je na kostima ubijenih žrtava inaugurirao genocidnu tvorevinu, pokazao nažalost ogromno negativno iskustvo. Baš zato, danas je više nego ikada, kada zločini protiv čovječnosti i meÄ‘unarodnog prava postoje u svijetu, potrebno formirati i jačati historijsku svijest o genocidu nad Bošnjacima što zahtijeva da čuvamo sjećanje na žrtve, {o njima treba govoriti plemenito, istinito, sa dignitetom i samo na osnovu društvenih činjenica sadržanih i iskazanih u relevantnoj dokumentaciji), kao i da se procesuiraju svi oni koji su odgovorni za stravične zločine. Sveti je zadatak bošnjačkih intelektualaca i odgovornost istraživača da naučno istražuju genocid i druge oblike zločina protiv čovječnosti i meÄ‘unarodnog prava, na čemu se temelji istina i maksimalno sužava prostor za sve i bilo kakve) aktuelne i potencijalne falsifikate, manipulacije i laži.

 

Profesor Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada

 

http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u-minutu/ramic-genocid-je-zlocin-koji-ne-zastarijeva

http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/209024-Ramic-Ako-Bosnjaci-zaborave-genocid-osudjeni-ponovi.html

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=51914

http://www.chicagoraja.net/?p=36353

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: