Intervju

Bitka za Sarajevo je bitka za BiH

 

Bitka za Sarajevo je bitka za BiH

 

Izjava IGK povodom 2. maja 1992. Godine

 

Srpski agresorsko-genocidni plan da likvidira prvog predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića, osvoji Sarajevo i izvrši, davno projektovanu podjelu BiH, definitivno je srušen na današnji dan prije 22 godine – 2. maja 1992. godine.Sarajevo i BiH su tada odbranjeni zahvaljujući sarajevskim herojima i herojskom bosanskohercegovačkom narodu koji se odupro agresiji i genocidu, največim zločinima poslije holokausta u Europi.

 

Ali ta ideja podjele BiH koja je uzrok srpskohrvatskog udruženog zločinačkog, agresivno, genocidnog poduhvata i pohoda na BiH i njene narode i danas je prisutna kroz negiranje genocida dokazanog na internacionalnim i nacionalnim sudovima, pokušaj revizije historije kroz pravni terorizam Srbije i Hrvatske, te kroz degradiranje osnovnih ljudskih prava i sloboda povratnika.

 

Institut za istraživanje genocida, Kanada smatra da 2. maj 1992. jedan od najvažnijih datuma u odbrani BiH, jer, da je tada pala zgrada Predsjedništva BiH, historija BiH bi bila drugačija.


Staviti i držati grad u opsadi, onemogućiti mu normalno snabdijevanje hranom, vodom, energentima, lijekovima i danonoćno granatama, snajperima i drugim oruÄ‘ima i oružjima, te zabranjenim sredstvima i metodama ratovanja, ubijati i ranjavati nezaštićene, izgladnjele i iznemogle civile, predstavlja potpuno očigledan i jasan dokaz srpske agresorsko - genocidne namjere, koju je Generalna skupština Ujedinjenin nacija davno osudila usvajanjem Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, koja spada u korpus najznačajnijih meÄ‘unarodnopravnih dokumenata, u tekovine ljudske civilizacije, kao rezultat iskustva meÄ‘unarodne zajednice iz holokausta i genocida u Drugom svjetskom ratu.

 

Sa osjećajem dubokog bola, Institut za istraživanje genocida Kanada obnavlja sjećanja i iskazuje osjećanja dubokog poštovanja prema žrtvama opsade Sarajeva, posebno sarajevskoj djeci. Opsada Sarajeva je sumorni trenutak čovječanstva, ali i simbol otpora agresiji i genocidu sa jasnom porukom zločincima - Bošnjaci se ne daju pomesti, BiH ne može nestati.

 

Institut za istraživanje genocida, Kanada

 

http://www.klix.ba/vijesti/bih/igk-opsada-sarajeva-je-sumorni-trenutak-covjecanstva/140502007

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?rid=1&pid=52064

http://www.chicagoraja.net/?p=36582

Vijesti: