Intervju

Institut za istraživanje genocida: Vijećnica je simbol pobjede nad fašizmom i kulturocidom

 Institut za istraživanje genocida: Vijećnica je simbol pobjede nad fašizmom i kulturocidom

 

Agresor je pokušao srušiti zgradu Vijećnice kao simbol Sarajeva i ideje Bosne i bosanskog duha, ali i srušiti kolektivno pamćenje bosanskohercegovačkih graÄ‘ana

Obnova Vijećnice i njeno otvaranje na Dan pobjede nad fašizmom, na Dan Evrope, na Dan "Zlatnih ljiljana" i na Dan sjećanja na ubijenu djecu u opkoljenom Sarajevu je poruka i pouka agresorima na BiH i svim kreatorima i izvršiocima genocida nad bh. graÄ‘anima da su ideja BiH i bosanski duh uvijek uspijevali pobijediti zlo i fašizam, agresiju i genocid - saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida, Kanada (IGK) povodom otvaranja Vijećnice.

Institut ističe da kolektivno znanje pohranjeno u spisima jednog naroda predstavlja bitan dio identiteta tog naroda te podsjeća da je među prvim ciljevima napada za vrijeme agresije i genocida u BiH bila Vijećnica u Sarajevu u kojoj su se nalazili milioni knjiga i rukopisa.

-Agresor je pokušao srušiti zgradu Vijećnice kao simbol Sarajeva i ideje Bosne i bosanskog duha, ali i srušiti kolektivno pamćenje bosanskohercegovačkih graÄ‘ana. Vijećnica je svojevrsni čuvar kulturno-historijskog naslijeÄ‘a BiH i agresorima trn u oku kada je u pitanju kontinuitet bh. državnosti - smatra IGK.

Njezino blago su, dodaju, pisani dokumenti hiljadugodišnje historije bh. države. Početak agresije i genocida u BiH Vijećnica je dočekala s fondom od oko tri miliona raznih dokumenata. U samo jednoj noći vatra je u prah pretvorila oko 90 posto knjižnog fonda koji je Vijećnica sakupljala, stručno obraÄ‘ivala, čuvala i davala na korištenje skoro pola stoljeća.

-Radovan Karadžić izdao je nalog da se na zgradu Vijećnice ispale fosforne bombe, koje osobito pospješuju rasplamsavanje vatre.
Tako je Vijećnica postala sinonim kulturocida u BiH, Evropi i svijetu. Ali Vijećnica je i simbol Sarajeva, Bosne i Hercegovine, čovjeka i civilizacije - naglašavaju u IGK.

Podvlače da je obnova Vijećnice kao trijumf graditelja jasan dokaz da su dobra djela trajna i neuništiva baština, ali i poruka rušiteljima gradova i paliteljima knjiga i biblioteka, te kreatorima i izvršiocima agresije i genocida, da zlo i mržnja nikada neće nadvladati.

-Obnova Vijećnice je istinski blagdan kulture, historije, tradicije i pamćenja za sve ljude BiH, za sve ljude svijeta, za sve civilizacije. Na Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva, na Dan pobjede nad fašizmom, na Dan Evrope i na Dan ponovnog otvaranja Vijećnice Institut za istraživanje genocida, Kanada zahvaljuje svim generacijama koje su brižno čuvale i sakupljale svjedočanstvo o zemlji i državi BiH, njenom postojanju, historiji, kulturi i tradiciji, moleći ih da sačuvaju ovo neprocjenjivo blago - poruka je Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

(Fena)

 

http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u-minutu/vijecnica-je-simbol-pobjede-nad-fasizmom-i-kulturocidom

http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/213657-zaboravite-pamtite-opominjite.html

http://www.klix.ba/vijesti/bih/institut-za-istrazivanje-genocida-ne-zaboravite-pamtite-opominjite/140509009

http://www.ljutakrajina.net/r-bih/146-saopcenje-instituta-za-istrazivanje-genocida-kanada-povodom-otvaranja-vijecnice

http://novovrijeme.ba/institut-za-istrazivanje-genocida-vijecnica-je-simbol-pobjede-nad-fasizmom-i-kulturocidom/

http://tacno.net/kultura/vijecnica-je-simbol-pobjede-nad-fasizmom-i-kulturocidom/

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?rid=1&pid=52121

http://solonovpolis.wordpress.com/2014/05/09/vijecnica-je-simbol-pobjede-nad-fasizmom-i-kulturocidom-emir-ramic/

http://www.chicagoraja.net/?p=36635

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: