Intervju

INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA KANADA TRAŽI PODRŠKU DRŽAVNIH POLITIČKIH SUBJEKATA TE ZEMLJE

IGK-DIJASPORA-REAKCIJA

INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA KANADA TRAŽI PODRŠKU DRŽAVNIH POLITIÄŒKIH SUBJEKATA TE ZEMLJE

 

 

SARAJEVO, 13. maja (FENA) - Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) traži od svih  državnih političkih subjekata Kanade da zaštite žrtve genocida u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.

- Uime preživjelih žrtava agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih graÄ‘ana koji trenutno žive u Kanadi, Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) najoštrije osuÄ‘uje nedavne teške povrede ljudskih prava i sloboda od  vlade manjeg bh. entiteta - kaže se u pismu kojeg potpisuje prof. Emir Ramić, direktor IGK-a

U pismu se pojašnjava da je 17. aprila ove godine  Vlada Republike Srpske usvojila odluku o prebivalištu i boravištu "kao nezakonit antidržavni potez koji direktno negativno utiče na hiljade kanadskih graÄ‘ana porijeklom iz Bosne i Hercegovine i kojim se uskraćuje pravo glasa većinskog naroda u BiH, zagarantovano nacionalnim i internacionalnim pravnim normama i pravom o dvojnom državljanstvu".

- Rukovodstvo entiteta RS i dalje otvoreno negira genocid i pokušava prepraviti historijske činjenice, kontinuirano slavi optužene ratne zločince kao svoje 'heroje', čime ugrožava mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regiji -  kaže se  u pismu.

Stoga, IGK poziva kanadskI parlament, vladu i sve parlamentarne političke stranke, uz podsjećanje da je Kanada članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH, "da osude ovaj gnusni čin kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda u entitetu RS i da zaštite žrtve i svjedoke genocida u Bosni i Hercegovini od kontinuiranih fizičkih i pravnih prijetnji od  antibosanskog političkog establišmenta manjeg entiteta".

Pismo je upućeno kanadskom premijeru, ministru vanjskih poslova, Konzervativnoj partiji Kanade, Liberlanoj partiji Kanade, Novoj demokratskoj partiji Kanade, Partiji zelenih Kanade i Komitetu Kanadskog parlamenta za prevenciju genocida.

(Fena) 

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: