Intervju

Kanadska vlada podržava Svjetski dan bijelih traka

Kanadska vlada podržava Svjetski dan bijelih trakaB. A. 22/05/2014 11:55:00

 

SARAJEVO - Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) dobio je odgovor ministra vanjskih poslova Kanade Johna Bairda u kome se kaže da kanadska vlada podržava Svjetski dan bijelih traka.

 

-Poslije priznavanja bosanskog jezika kao World heritage language, priznavanja nacionalnog imena Bošnjak u kanadskim statističkim dokumentima, usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici i BiH u kanadskom parlamentu, stalne izložbene postavke o genocidu u Srebrenici u Kanadskom muzeju za ljudska prava i slobode, ovo je jedna dobra vijest kojom kanadska vlada potvrÄ‘uje strašne zločine i u Prijedoru - ističe se u saopćenju IGK-a.

 

U odgovoru kanadskog ministra vanjskih poslova poslanom IGK-u se izmeÄ‘u ostalog navodi da Kanada podržava napore da se putem “Dana bijelih traka u Kanadi” podiže svijest o počinjenim zločinima u Prijedoru, u nadi da će počinitelji tih strašnih zločina biti privedeni pravdi da bi proces pomirenja mogao početi za sve one pogoÄ‘ene ovim zločinima.

 

-Užasne strahote su počinjene za vrijeme raspada Jugoslavije. Kanada najoštrije osuÄ‘uje sve oblike ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida. Kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, Kanada je snažan pobornik vladavine prava u BiH. Kanada takoÄ‘er ima veliki interes vidjeti razvoj BiH kao stabilne, sigurne, multietničke demokratije u potpunosti integrirane u evroatlantske strukture - naglašava se u pismu ministra Bairda.

 

TakoÄ‘er, i član kanadskog parlamenta Brian Masse podvlači da "s poštovanjem podržava “Svjetski dan bijelih traka”, kao globalnu kampanju  radi zaustavljanja poricanja zločina genocida“.

 

U izjavi Brian Masse, sponzor Rezolucje o genocidu u Srebrenici i BiH koja je usvojena u kanadskom parlamentu i člana Kluba prijatelja BiH u kanadskom parlamentu, kaže se da je dužnost sviju nas  da osiguramo da zločin genocida bude trajno iskorijenjen, da se žrtve takvih zločina pamte i da se počinioci tih zločina izvedu pred lice pravde.

 

-Uime preživjelih žrtava i svjedoka genocida u Prijedoru koji trenutno žive u Sjevernoj Americi i uime mnogobrojnih Amerikanaca i KanaÄ‘ana i njihovih organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda, IGK podržava zahtjev predsjednika Udruženja logoraša "Prijedor 92“ Mirsada Duratovića gradonačelniku Grada Prijedora Marku Paviću da se 20. juli proglasi danom žalosti na području Prijedora. Tog dana će se obaviti dženaza i sahrana te posljednji ispraćaj oko 300 identifikovanih civilnih žratava rata. Najveći broj identifikovanih tijela ekshumiran je iz Tomašice, najveće masovne grobnice na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata - potcrtali su u IGK-u.

 

Ističu da se radi

o nevinim žrtvama ubijenim  izmeÄ‘u 20. i 23. jula 1992. godine, u zločinu počinjenom na području BišÄ‡ani, Rizvanovići, Rakovčani, Hambarine, ÄŒarakovo i Zecovi.

 

-Vrijeme je da se zvanična vlast u Prijedoru solidariše s preživjelim žrtvama i svjedocima genocida u Prijedoru, da prizna i pokaje se za zločine uime bolje budućnosti Prijedora i BiH - poručuju iz IGK-a.

 

Podržavaju također inicijativu da se izgradi spomen-obilježje s imenima 102 djeteta koja su ubijena u genocidu u Prijedoru.

 

IGK poziva sve prijatelje istine i pravde da podrže ovu inicijativu i potpišu peticiju.

 

Spomen-obilježje ubijenoj prijedorskoj djeci, naglašavaju u IGK-u, treba da bude vječna opomena čovjeku i civilizaciji da se organizovano moraju suprotstaviti pomračenom umu koji ubija nedužnu mladost.

 

(FENA)

 

http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/216819-Kanadska-vlada-podrzava-Svjetski-dan-bijelih-traka.html

http://bosniapress.info/index.php/drustvo-vijesti/748-kanada-podrzala-dan-bijelih-traka-svjetsku-kampanju-za-prava-civilnih-zrtava-na-sjecanje-komemoracije-i-memorijale-tamo-gdje-im-se-to-zabranjuje-i-podsjecanje-na-stradanje-bosnjaka-i-bosanskih-hrvata-iz-prijedora

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=52302

http://www.chicagoraja.net/?p=36822

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: