Intervju

DIJASPORA UNESE Å EST MILIJARDI EURA NA GODINU

 

Intervju novinara Nenada Kovačića sa profesorom Emirom Ramićem za Večernji list

 

Bosanskohercegovačko iseljeništvo u proteklih je deset godina u zemlju unijelo više od 60 milijardi evra, ali država niti izbliza nije iskoristila finansijske i ekonomske mogućnosti više od milion iseljenika i graÄ‘ana na privremenom radu u inozemstvu.

Prema podacima Centralne banke BiH, dijaspora je samo prošle godine unijela u BiH dvije milijarde eura, ne računajući gotovinu koja nije registrirana, a sigurno je mnogo viša od toga.

Maksimalan priliv novca je u ljetnim mjesecima i za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika, kada najviše iseljenika i dolazi u domovinu.

Statistički podaci iz BiH, ali i informacije s kojima kalkulišu i iseljenička udruženja u inostranstvu, govore da četveročlana obitelj iz dijaspore za mjesec dana u BiH potroši izmeÄ‘u 2000 i 4500 eura. To je mnogo iznad potrošnje graÄ‘ana koji žive u BiH.

Obrazlažući jedno od istraživanja o odnosu dijaspore prema domovini, profesor Emir Ramić kaže kako je stvarni priliv novca od iseljenika svake godine znatno iznad službene brojke od dvije milijarde evra.

"Dijaspora u BiH, po raznim osnovama, unese od šest do sedam milijardi evra na godinu. Tako je najveći ulagač u gospodarstvo i svojim novcem čuva socijalni mir u BiH. U ekonomskom smislu dijaspora je važniji partner nego što su EU, MMF i druge asocijacije. Za razliku od njih, ne samo da ne ucjenjuje svoju zemlju nego i ne traži privilegije. Paradoksalno je da pred tim institucijama BiH kleči, moli i potkazuje svoje graÄ‘ane, a iseljeništvo arogantno odbacuje, ponižava i ne mari za njegove opravdane zahtjeve, čije bi rješenje bilo od koristi prije svega za maticu", upozorava Ramić Emir.

Ono što iseljenici očekuju od vlasti je rješavanje njihova pravnog statusa. U tom bi se slučaju mogao očekivati i povratak graÄ‘ana koji su stekli mirovinu radeći u inozemstvu.

"Ako se uzme u obzir da je prosječna mirovina iznad 500 dolara na mjesec i da je ušteÄ‘evina umirovljenika iznad 10.000 dolara, tada bi se na račune naših banaka slilo više milijuna dolara. Godišnji priljev od mirovina bio bi nekoliko milijuna dolara pa je jasno kakva bi to bila dobit za BiH. iz dijaspore stimulirao bi i turizam jer bi umirovljenici dovodili svoje potomke, prijatelje i znance", napominje Emir. Ramić u razgovoru za Večernji list. 

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: