Intervju

Fašizam još uvijek kuca na vrata Sarajeva

Fašizam još uvijek kuca na vrata Sarajeva

 

Izjava

 

Žrtve i svjedoci agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim graÄ‘anima su u šoku. Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo  je na zidu uz cestu u sarajevskom naselju Vrace, na liniji razgraničenja dva entiteta, u momentima katastrofalnih poplava, postavila ploču u znak sjećanja na smotru koju je izvršio ratni zločinac Ratko Mladić. Obilježiti mjesto gdje su se postrojavale jedinice koje su sijale smrt po opkoljenom Sarjevi 1430 dana je jedan od najsramniji činova u poslijeratnoj Evropi. Već je ustaljena praksa da Srbi uporno pokušavaju od zločinaca napraviti heroje, od zločina napraviti ispravnu stvar, a od prevare napraviti istinu.To pokazuje i da nisu raskrstili sa nedavnom prošlošÄ‡u.

 

Tako se kontinuitet negiranja agresije i genocida i veličanje ratnih zločinaca kao navodnih heroja u ime Velike Srbije sada nastavlja u obliku predizborne doktrinacije biračkog tijela. Ovaj gnusni čin iza koga stoji politički establišment manjeg bosanskohercegovačkog entiteta ima za cilj nastavak poricanja genocida i agresije kroz veličanje ratnih zločinaca kao navodnih heroja. Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, zastupnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Viijeće za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini odmah moraju reagovati jer se ovim činom veliča vojska manjeg entiteta koja je odlukom največe pravne institucije u svijetu, Internacionalnog suda pravde, označena kao institucija koje je izvršla genocid. I nikakvih sankcija nema. To je ruganje žrtvama, to je ruganje Bosni i Hercegovini, najvećoj žrtvi raspada Jugoslavije, to je ruganje istini i pravdi, to je ruganje čovjeku, civilizaciji, čovječanstvu.

 

Ako meÄ‘unarodna zajednica nije htijela zaustaviti agresiju i genocid sada mora zaustaviti povampireni hod veliko srpske nacionalističke politike. Istovremeno se mora odmah prekinuti kult šutnje političkih predstavnika žrtava i svjedoka agresije i genocida koji sve više ostaju gluhi za interese žrtava.

 

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida, Kanada će posebnim saopćenjem pozvati američku i kanadsku javnost i kompletnu meÄ‘unarodnu zajednicu i sve probosankohercegovačke faktore na združenu akciju oko skidanja ploče, te još jedne u nizu civilizacijskih sramota u režiji Milorada Dodika i njegovih istomišljenika.

 

Emir Ramić

Institut za istraživanje genocida, Kanada

 

 

Ako međunarodna zajednica nije htjela zaustaviti agresiju i genocid, sada mora zaustaviti povampireni hod velikosrpske nacionalističke politike

http://www.klix.ba/vijesti/bih/nakon-postavljanja-ploce-u-cast-mladicu-zlocinci-se-rugaju-zrtvama-ploca-mora-biti-uklonjena/140606008

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: