Intervju

FILDŽANI ZA SREBRENICU : “ŠTO TE NEMA?” U TORONTU

FILDŽANI ZA SREBRENICU : “ŠTO TE NEMA?” U TORONTU

 

Povodom devetnaeste godišnjice najvećeg zločina poslije Drugog svjetskog rata u Evropi, genocida u Srebrenici, pod pokroviteljstvom Instituta za istraživanje genocida Kanada, Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i bošnjačkih organizacija i zajednica u Kanadi, umjetnica iz Njujorka Aida Šehović, inače članica Internacionalnog ekspertnog tima Instiuta za istraživanje genocida Kanada u saradnji sa Harisom ÄŒelićem iz Toronta, takoÄ‘e članom Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada, organizuje već meÄ‘unarodno afirmisanu umjetničku postavku pod somboličnim nazivom  “Što Te Nema?”.

 

Pomenuta postavka se se svake godine postavlja na dan godišnjice genocida u Srebrenici kao živi spomenik sačinjen od hiljade fildžana koje prikupljaju i doniraju bosanskohercegovačke porodice iz cijelog svijeta. Broj fildžana se stalno povećava, simbolično prateći broj pronaÄ‘enih, identifikovanih i ukopanih žrtava koji je svake godine sve veći i veći. “Što Te Nema?” se zajednički postavlja i sklanja na gradskim ulicama i trgovima jednom godišnje. Prolaznici i posjetioci učestvuju u kreiranju ovog spomenika postavljajući fildžane na zemlju i sipajući u njih bosansku kahvu tradicionalno pripremljenu na licu mjesta. Postavljanje i postojanje živog spomenika “Što Te Nema?” zavisi od aktivnog učešÄ‡a i inicijative javnosti. Zajednički rad prisutnih, njihov doprinos i sudjelovanje omogućavaju ponovno stvaranje, interpretaciju i obilježavanje ličnog i kolektivnog sjećanja na genocid u Srebrenici.

 

emirr11 Jedan od organioyatora ove manifestacije i direktor Instiuta za istraživanje genocida Kanada prof. Emir Ramić ističe da je veoma je važno upotrebom umjetničkog izraza prikazati istinu o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih građana, te tražiti pravdu za žrtve tih zločina.

 

“Poslije mimohoda kanadskih Bošnjaka u glavnom gradu  Otavi, 2005. godine kada je ispred kanadskog parlamenta javno izložena lista od više od 8000 ubijenih srebreničkih Bošnjaka, poslije jednoglasnog usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici i Bosni i Hercegovini od strane Kanadskog parlamenta 2010. godine, poslije puštanja u kanadsku parlamentarnu proceduru zakona kojim će se regulisati prava preživjelih žrtava genocida u Bosni i Hercegovini, a koji privremeno žive u Kanadi, čijim usvajanjem će Kanada biti prva zemlja u svijetu koja je to regulisala, slobodno mogu reči „Što Te Nema“ je još jedan historijski dogaÄ‘aj za kanadske Bošnjake, ali i za sve prijatelje istine o agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini i pravde za žrtve tih zločina”, kaže u izjavi za Kliker.info čovjek koji  iz dana u dan i tako evo već dvadesest godina , prenosi istinu o Bosni i Hercegovini na području Sjeverne Amerike.

 

Ramić pored toga naglašava da kompleksnost pitanja o genocidu zahtijeva od nas da na više razina govorimo i djelujemo, a jedna od njih estetičko-umjetnička i poietička je izuzetno važna da bi se deblokirale zatomljene informacije o počinjenom genocidu nad Bošnjacima. Umjetnost je , kaže,medij koji bi, pored teorijskih analiza i prezentacija, mogao deblokirati činjenice i informacije o genocidu – o tome ko je počinio genocid, ko je žrtva genocida, u kojoj zemlji je izvršen genocid i koji su ciljevi genocida. Ovaj umjetnički izraz Aide Šehović je prema njwegovom mišljenju  na tom tragu.

 

“Ovu priliku koristim da pozovem kanadske Bošnjake i sve prijatelje istine i pravde u Kanadi da doÄ‘u na mnafistaciju u subotu 12 jula od podne do 6 poslije podne na Danadas trgu u Torontu. Uvaj umjetnički izraz Aide Šehović podrazumjeva dolazak na manifestaciju sa svojim fildžanima. Zato u ime žrtava i svijedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim graÄ‘anima: doÄ‘ite da se zajedno sjetimo nevinih žrtava največeg zločina poslije Holokausta u Evropi, doÄ‘ite da zajedno učestvujemo u kreaciji strategije kulture pamćenja od koje zavisi naša budućnost, posebno budućnost naše djece, doÄ‘ite da zajedno kažemo ne zaboravu agresije i genocida, doÄ‘ite da zajedno osudimo negatore genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini, doÄ‘ite da zajedno kažemo da djelo agresije i genocida ne može postojati na bosanskohercegovačkoj zemlji i da će se država Bosna i Hercegovina graditi na moralnom, političkom i kulturnom odnosu prema genocidu u Srebrenici.”,kaže na kraju direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić.

 

Do sada je “Što Te Nema?”  postavljen svakog 11. jula u Washingtonu, NeW Yorku,Istanbulu, Burlington, Norrmalmstorgu,  Hagu,  Tuzli,  Sarajevu, a detaljne informacije o manifestaciji  možete dobiti na sljedečim linkovima

 

http://stotenema.org/news/

 

https://www.crowdrise.com/stotenema/fundraiser/aidasehovic

 

https://www.facebook.com/events/649537201803466/?ref_dashboard_filter=upcoming

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: