Intervju

Sjećanje na Srebrenicu jula 1995: Umjetnički projekat “Što Te Nema” u Torontu

Sjećanje na Srebrenicu jula 1995: Umjetnički projekat “Što Te Nema” u Torontu

 

 

Povodom 19. godišnjice najvećeg zločina poslije Drugog svjetskog rata u Evropi, genocida u Srebrenici, pod pokroviteljstvom Instituta za istraživanje genocida iz Kanade (IGK), Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i bošnjačkih organizacija i zajednica u Kanadi, umjetnica iz New Yorka Aida Šehović, inače članica Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida iz Kanade, a u saradnji sa Harisom ÄŒelićem iz Toronta, takoÄ‘er članom Instituta, organizira već meÄ‘unarodno afirmiranu umjetničku postavku pod simboličnim nazivom “Što Te Nema?”.

 

Sjećanje na Srebrenicu jula 1995: Umjetnički projekat “Što Te Nema” u Torontu

Umjetnički projekt bit će realiziran 12. jula od 12 sati, pod 18 sati popodne na Danadas trgu u Torontu.

 

Pomenuta postavka se svake godine postavlja na dan godišnjice genocida u Srebrenici kao živi spomenik sačinjen od hiljada fildžana koje prikupljaju i doniraju bosanskohercegovačke porodice iz cijelog svijeta.

 

Broj fildžana se stalno povećava, simbolično prateći broj pronađenih, identifikovanih i ukopanih žrtava koji je svake godine sve veći i veći.

 

Jedan od organiozatora ove manifestacije i direktor Instituta za istraživanje genocida iz Kanade prof. Emir Ramić ističe da je veoma je važno upotrebom umjetničkog izraza prikazati istinu o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih građana, te tražiti pravdu za žrtve tih zločina.

 

“Poslije mimohoda kanadskih Bošnjaka u glavnom gradu Otavi, 2005. godine kada je ispred kanadskog parlamenta javno izložena lista od više od 8.000 ubijenih srebreničkih Bošnjaka, poslije jednoglasnog usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici i Bosni i Hercegovini od strane Kanadskog parlamenta 2010. godine, poslije puštanja u kanadsku parlamentarnu proceduru zakona kojim će se regulirati prava preživjelih žrtava genocida u Bosni i Hercegovini, a koji privremeno žive u Kanadi, čijim usvajanjem će Kanada biti prva zemlja u svijetu koja je to regulirala, slobodno mogu reći umjetnički projekt „Što Te Nema“ je još jedan historijski dogaÄ‘aj za kanadske Bošnjake, ali i za sve prijatelje istine o agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini i pravde za žrtve tih zločina”, rekao je Ramić

 

Ramić pored toga naglašava da kompleksnost pitanja o genocidu zahtijeva od nas da na više razina govorimo i djelujemo, a jedna od njih estetičko-umjetnička i poetička je izuzetno važna da bi se deblokirale zatomljene informacije o počinjenom genocidu nad Bošnjacima.

 

“Ovaj umjetnički izraz Aide Šehović podrazumijeva dolazak na manifestaciju sa svojim fildžanima. Zato u ime žrtava i svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim graÄ‘anima, pozivam: doÄ‘ite da se zajedno sjetimo nevinih žrtava najvećeg zločina poslije Holokausta u Evropi, doÄ‘ite da zajedno učestvujemo u kreaciji strategije kulture pamćenja od koje zavisi naša budućnost, posebno budućnost naše djece, doÄ‘ite da zajedno kažemo 'NE' zaboravu agresije i genocida, doÄ‘ite da zajedno osudimo negatore genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini. DoÄ‘ite da zajedno kažemo da djelo agresije i genocida ne može postojati na bosanskohercegovačkoj zemlji i da će se država Bosna i Hercegovina graditi na moralnom, političkom i kulturnom odnosu prema genocidu u Srebrenici.”,kaže na kraju direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić.

 

Do sada je “Što Te Nema?” postavljen svakog 11. jula u Washingtonu, NeW Yorku,Istanbulu, Burlington, Norrmalmstorgu, Hagu, Tuzli, Sarajevu.

(Klix.ba)

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: