Intervju

Akademija povodom 22 godine od genocida u Prijedoru

 

 

Bošnjački islamski centar Hamilton pod pokroviteljstvom Instituta za istraživanje genocida Kanada i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

                       

ORGANIZUJE

 

KOMEMORATIVNU AKADEMIJU POVODOM 22 GODINE OD GENOCIDA U PRIJEDORU

U malo kojem ratu u historiji čovječanstva je za tako kratko vrijeme i na tako malom prostoru počinjeno toliko zločina koje ne poznaje moderna civilizacija, kao što je slučaj sa Prijedorom.

Zato u ime žrtava i svijedoka agresije na RBiH i genocida nad njenim graÄ‘anima doÄ‘ite da zajedno iz Kanade pošaljemo poruku da je: 

*Prijedorcid kao pokušaj ubistva čitavog grada i njegovih graÄ‘ana je upotpunio svijet zločina novim fenomenološkim formama, do sad nepoznatim u historiji, a posebno je svjetska javnost zaprepašÄ‡ena i šokirana saznanjima o masovnosti izvršenih mučenja i ubijanja u koncentracionim logorima smrti, masovnim silovanjima, ubijanjima i protjerivanjima Prijedorčana.

*Prijedorcid istina o agresiji na RBiH i genocida nad Bošnjacima, kao rezultat srpskog imperijalizma i nastojanja da se stvori „Velika Srbija".

*Prijedorcid istina o ponižavanju ljudskog dostojanstva i nacionalnog identiteta i bića Prijedorčana kroz masovna silovanja, mučenja u koncentracionim logorima smrti, protjerivanjima, ubijanjima.

*Prijedorcid  istina o uništavanju svega postojećeg što održava bošnjački nacionalni identitet.

*Prijedorcid istina o getoizaciji Bošnjaka u cilju stvaranja „Velike Srbije".

*Prijedorcid  istina o pokušaju uništenja Bošnjaka kao nacije i prisvajanju teritorija gdje su živjeli, podjeli njihovih imanja Srbima i instaliranju države svih Srba.

Vijesti: