Intervju

NOĆ KADA JE GORJELA SARAJEVSKA VIJEĆNICA

 

NOĆ KADA JE GORJELA SARAJEVSKA VIJEĆNICA

Pobjeda nad kulturocidom - Ne zaboravite, pamtite, opominjite!!!

image Srpsko-crnogorski fašisti u noći 25. i 26. augusta 1992., granatirali su Vijećnicu i zapalili preko dva miliona knjiga.

SARAJEVO - Vijećnica je svojevrsni čuvar kulturno - historijskog naslijeÄ‘a Bosne i Hercegovine i agresorima trn u oku kada je u pitanju kontinuitet bosanskohercegovačke državnosti. Njezino blago su pisani dokumenti hiljadugodišnje historije bosanskohercegovačke države.

Početak agresije i genocida u Bosni i Hercegovini Vijećnica je dočekala s fondom od oko tri miliona raznih dokumenata. U samo jednoj noći izmeÄ‘u 25. i 26. augusta 1992. godine vatra je u prah pretvorila oko 90 posto knjižnog fonda koji je Vijećnica sakupljala, stručno obraÄ‘ivala, čuvala i davala na korištenje skoro pola stoljeća. Radovan Karadžić, koji voli sebe smatrati više navodnim pjesnikom nego ratnim zločincem, izdao je nalog da se na zgradu Vijećnice ispale fosforne bombe, koje osobito pospješuju rasplamsavanje vatre. Tako je Vijećnica postala sinonim kulturocida u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu. Ali Vijećnica je i simbol Sarajeva, Bosne i Hercegovine, čovjeka i civilizacije. Ona u sebi sintetizira povijest Sarajeva, Bosne i Hercegovine, čovjeka i civilizacije. Obnova Vijećnice i njeno novo otvaranje je poruka i pouka svima agresorima na Bosnu i Hercegovinu i svim kreatorima i izvršiocima genocida nad graÄ‘anima Bosne i Hercegovine da su Ideja Bosne i Bosanski duh uvijek uspijevali pobijediti zlo i fašizam, agresiju i genocid. Oni koji su palili Vijećnicu, oni koji su agresijom i genocidom jurišali na državu Bosnu i Hercegovinu i njene graÄ‘ane, oni koji su ubijali djecu, oni koji su silovali, oni koji su mučili i ubijali u koncentracionim logorima smrti, oni koji su na silu protjeravali, zapravo, su palili i rušili Ideju Bosne i Bosanski duh, a time su palili i rušili i povijest, kulturu, tradiciju čovjeka i civilizacije. Zbog tog barbarskog, anticivilizacijskog, antihumanog zločina agresije i genocida palitelji Vijećnice i rušitelji države Bosne i Hercegovine će vječno ostati na smetlištu historije.

Na godišnjicu barbarskog paljenja Vijećnice još jednom podsječamo da fašizam još nije pobjeÄ‘en u svijetu, piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/233538-Pobjeda-nad-kulturocidom---zaboravite-pamtite-opominjite.html

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: