Intervju

Toronto - Promocija knjige “Grad velike svjetlosti”, književnika IbrahimA Kajana

Toronto - Promocija knjige “Grad velike svjetlosti”, književnika Ibrahima Kajana                                                

Nedjelja, 28 Septembar 2014

U prostorijama BIZ „Gazi Husrev-Beg" u Torontu sinoć je, uz mnoštvo ljubitelja pisane riječi i zvanično otvorena obnovljena bosanska biblioteka i bosanska soba, a glavni dogaÄ‘aj večeri je bila promocija knjige "Grad velike svjetlosti", književnika Ibrahima Kajana iz Mostara.

Zvanični program je otpočeo sa interpretacijom kuranske sure "Ikre bismi rabbike - Čitaj u ime Gospodara tvog koji stvara...Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj, koji poučava peru..."

Potom se gospoÄ‘a Bahra Pašić, poznata sarajeska pjesnikinja, obratila prisutnima, ujedno se zahvalivši svima koji su se nesebično angažovali na projektu obnove biblioteke i "muzejske" postavke bosanske

sobe.

Prisutnima se, u ime Kongresa Bošnjaka ogranka za Kanadu, potom obratio i gospodin Emir Ramić, govoreći veoma nadahnuto o našoj Bosni, o Mostaru, velikom mostu, o trijumfu svjetlosti, pobjedi tolerancije, mudrosti i ljubav, te tako najavio gosta večeri, prof. dr. Ibrahima Kajana, književnika iz Mostara.

Ibrahim Kajan, ljudska veličina, kakav uistinu i jeste, a opet nekako skroman, kao da nije navikao na hvalospjeve, se potom zahvalio na svim lijepim riječima i uz video prezentaciju otpočeo nesvakidašnju priču u svom rodnom gradu, o njegovom i našem Mostaru. Mostaru od pamtivjeka, od Hajrudina i Mimara Sinana, pa do današnjih dana; o ćuprijama i mostovima, o njihovoj ulozi spajanja i susretanja, o mostarskim graÄ‘evinama, spomenicima, legendama...

Poslije ovako izvanredne prezentacije neminovno se nameća zaključak i poruka, da gdje god živjeli, šta god radili, i ma koliko god lokalno razmišljali, trebamo globalno stvarati. I još važnije od toga, ono što smo naslijedili, ili što nam je ostavljeno u amanet, trebamo u najmanju ruku sačuvati za generacije koje dolaze iza nas.

Kakva divna pouka i poruka.

“Grad velike svjetlosti – Mostarske vedute”

 "Pitaš me za ime, otkuda mu je i koje mu je značenje. Zbog čega se grad u kamenu zove Mostarom i je li se baš tako morao zvati? Mora li se ruža zvati- ružom? Shakespeare kaže da ne mora. Kaže da će ruža, ma koje ime vi joj dali,

uvijek isto mirisati.

Mostar se nije morao zvati Mostarom - po nekom, od starine, jasnom i nedvosmislenom sadržaju, koji više niko ne pamti i ne zna pouzdano.

Ali, kakvim god imenom nazvali taj južni grad, on će uvijek biti Grad velike svjetlosti - o čemu Mostarcu znaju oduvijek..."

http://www.bhraja.ca/Vijesti/BiH-i-Kanada/Toronto-%11-Promocija-knjige-%E2%80%9CGrad-velike-svjetlosti%E2%80%9D,--knji%C5%BEevnika-Ibrahima-Kajana.html

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: